Hoe zit het nu met terrassen?

20 april 2016 |
Hoe zit het nu met terrassen?<

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst
van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Geen landelijke regels
Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten mogen de terrasregels zelf kiezen en kunnen hierdoor dus regelgeving op maat maken. Wel moeten alle horecagelegenheden die alcohol op het terras schenken zich houden aan de Drank- en Horecawet. De burgemeester van een gemeente moet per zaak in de drank- en horecavergunning aangeven dat er alcohol (op het terras) verkocht mag worden. Via een aanvullende exploitatievergunning (niet bij alle gemeenten een verplichting) wordt aangegeven dat een horecabedrijf, zoals een restaurant daadwerkelijk open mag. Ook moet het bestemmingsplan een terras op een specifieke locatie toestaan. Sommige gemeenten hebben daarnaast een aparte terrasvergunning. Hierbij wordt vaak vooral geregeld wat de relatie is met de openbare ruimte. Deze vergunning is dus praktisch van aard.”

Vereniging Nederlandse Gemeenten
De jurist: “De meeste gemeenten gebruiken de regels voor de exploitatie- en terrasvergunning die in de model Algemene Plaatselijke Verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat er een vrije doorloop van 1,5 meter moet zijn voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. Ook zijn er standaardregels waarbij het vooral gaat over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare weg en de verkeersveiligheid.”

Breda en Dordrecht
Toch zijn de meeste regels lokaal. “In Breda is er bijvoorbeeld specifieke regelgeving omtrent terraszuilen die daar met name in de winterperiode op de terrassen worden neergezet om extra levendigheid te creëren. Dit zijn dan met name regels op het gebied van (brand)veiligheid. In Dordrecht zijn enkele zaken dan weer vrijgesteld van de exploitatievergunning omdat ze bijvoorbeeld geen alcohol serveren en de sluitingstijden van de winkels hanteren . Wanneer deze zaken een terras wensen, dan moeten ze wel weer over een terrasvergunning beschikken. Kortom, het is en blijft vanwege de lokale keuzevrijheid complex”, besluit Bronkhorst.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: