Hoe zit het nu met terrassen?

20 april 2016 |
Hoe zit het nu met terrassen?<

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst
van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Geen landelijke regels
Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten mogen de terrasregels zelf kiezen en kunnen hierdoor dus regelgeving op maat maken. Wel moeten alle horecagelegenheden die alcohol op het terras schenken zich houden aan de Drank- en Horecawet. De burgemeester van een gemeente moet per zaak in de drank- en horecavergunning aangeven dat er alcohol (op het terras) verkocht mag worden. Via een aanvullende exploitatievergunning (niet bij alle gemeenten een verplichting) wordt aangegeven dat een horecabedrijf, zoals een restaurant daadwerkelijk open mag. Ook moet het bestemmingsplan een terras op een specifieke locatie toestaan. Sommige gemeenten hebben daarnaast een aparte terrasvergunning. Hierbij wordt vaak vooral geregeld wat de relatie is met de openbare ruimte. Deze vergunning is dus praktisch van aard.”

Vereniging Nederlandse Gemeenten
De jurist: “De meeste gemeenten gebruiken de regels voor de exploitatie- en terrasvergunning die in de model Algemene Plaatselijke Verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat er een vrije doorloop van 1,5 meter moet zijn voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. Ook zijn er standaardregels waarbij het vooral gaat over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare weg en de verkeersveiligheid.”

Breda en Dordrecht
Toch zijn de meeste regels lokaal. “In Breda is er bijvoorbeeld specifieke regelgeving omtrent terraszuilen die daar met name in de winterperiode op de terrassen worden neergezet om extra levendigheid te creëren. Dit zijn dan met name regels op het gebied van (brand)veiligheid. In Dordrecht zijn enkele zaken dan weer vrijgesteld van de exploitatievergunning omdat ze bijvoorbeeld geen alcohol serveren en de sluitingstijden van de winkels hanteren . Wanneer deze zaken een terras wensen, dan moeten ze wel weer over een terrasvergunning beschikken. Kortom, het is en blijft vanwege de lokale keuzevrijheid complex”, besluit Bronkhorst.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: