Het horeca coronawoordenboek

8 mei 2020 | Thijs Jacobs

Het coronavirus waart al enige tijd rond in ons land en de genomen maatregelen hebben in economische, maatschappelijke en medische zin hun sporen nagelaten. Gelukkig levert de situatie ons wel iets op: een uitbreiding van ons vocabulaire. Na de kreditecrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coronacrisis, dat ons de volgende tien woorden heeft geleverd die - met enige fantasie - van toepassing zijn op de horeca:

1. Buffetangst

Waar hotelgasten en bezoekers van feesten en partijen voorheen zonder enige schroom in een rij stonden voor het buffet, kan die aanblik menigeen vandaag de dag vervullen met afschuw. Sterker nog: het is niet gewenst en niet toegestaan om zo dicht op elkaar te staan. Heeft het buffet zijn langste tijd gehad en ontstaat er bij de horecagast ‘buffetangst’? We zullen het zien.

2. Break-even-economie

De horeca heeft het zwaar. We mogen straks wel weer open, maar de maatregelen zorgen ervoor dat de omzetten van voor de coronacrisis onmogelijk behaald kunnen worden. We stellen daarom voor de anderhalvemetereconomie om te dopen tot de ‘break-even-economie’.

3. Terrasbingo

Tijdens de coronacrisis is de ‘balkonbingo’ een hype geworden. De balkons van zorgcentra waren goedgevuld tijdens dergelijke evenementen, dus waarom zou je zo’n bingo niet op je terras kunnen organiseren na 1 juni? We bereiden ons voor op de opmars van de terrasbingo!

4. Lockdownkilo’s

Met name de bediening zal straks merken dat de lockdownkilo’s zwaar wegen als er weer gewerkt mag worden. Gelukkig mogen we (als het goed is) straks weer open en worden de lockdownkilo’s er binnen de kortste keren weer afgelopen. Dat iedereen op het terras of in een horecazaak zo ver van elkaar af moet zitten, helpt daarbij natuurlijk wel een handje!

5. Raamzwaaien

Tijdens de coronacrisis werd er veel ‘geraamzwaaid’, omdat fysiek contact niet mogelijk was. De gelukkigen die straks een tafeltje hebben weten te bemachtigen in een kroeg, restaurant of lunchroom kunnen vanaf daar lekker parmantig raamzwaaien naar degenen die geen toegang hebben weten te krijgen. Lekker puh!

6. Quarantie

Je neemt quarantaine en vakantie, trekt de twee woorden samen en krijgt ‘quarantie’. Tijdens de zomerquarantie zitten de Nederlandse hotels, B&B’s, campings en vakantieparken straks mutjevol met mensen die op quarantie zijn. Ze mijden fysiek contact en nabijheid, maar vieren wél lekker vakantie, ehm, quarantie.

7. Kuchscherm

Wat een lelijk woord, we kunnen er niets anders van zeggen. Toch is het kuchscherm één van de ‘essentials’ tijdens de coronacrisis, want het beschermt personeel van winkels (en straks misschien ook horecapersoneel) tegen coronakuchers, alhoewel de meeste mensen vanwege hun hoestschaamte angstvallig zullen proberen een nies, hoest of kuch binnen te houden.

8. Anderhalvemeterpolitie

Kijk maar uit, lieve horecaondernemers. De anderhalvemeterpolizei komt straks je café, hotel of restaurant controleren op naleving van alle regels. Achtung bitte!

9. Voetgroet

Wanneer gasten in je horecazaak elkaar weer zien na al die tijd, doen ze niets liever dan elkaar een knuffel geven. Maar ho, dat mag helemaal niet! De voetgroet is een uitkomst, misschien kun jij alvast oefenen, zodat je al je gasten straks zwierig kunt verwelkomen met je voet. Misschien moet je er dan wel op letten dat je dan geen legerkisten aantrekt, want die zijn bikkelhard.

10. Niesnis

Heb jij al een niesnis of coronacorner in je zaak? Nee? Maak er dan als de wiedeweerga eentje, want waar moeten je gasten anders in hemelsnaam gaan niezen?

 

 

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: