Helft horecastarters binnen drie jaar failliet

10 mei 2012 |
Helft horecastarters binnen drie jaar failliet<

In de periode 2008 - 2011 is 47 procent van alle startende bedrijven in de horeca op de fles gegaan. Reden: starters zien een carrière in de branche te rooskleurig in.

Meer starters
De crisis heeft een 'positief effect' op het aantal starters in de sector. In 2011 en 2010 zijn ieder jaar 4.000 personen een eigen horecazaak gestart. In de jaren daarvoor was dit 3.000 per jaar.

Het grote avontuur
De crisis. Men wordt ontslagen, krijgt een gouden handdruk of afvloeiingsregeling mee wat als startkapitaal dient. Met wat spaargeld of de overwaarde op het huis worden tijdens de eerste maanden de lopende kosten gedekt. Jongeren worden financieel gesteund door pa en ma. Geen belemmeringen dus om in het grote avontuur te stappen.

Valkuilen
Starters realiseren niet wat er allemaal bij komt kijken, bij 'restaurantje spelen' (restaurants zijn veruit het populairst onder starters). Grootste valkuilen zijn een te hoge pandhuur bij onvoldoende omzet. In de beginfase wordt teveel personeel aangenomen ten opzichte van de hoeveelheid werk die er ligt (zo kan de starter nog leuke dingen voor zichzelf doen).

Al die aantallen
Starters vergissen zich ook in de hoeveelheden, qua aantallen en tijd. Het etentje voor zes vrienden is altijd geslaagd, maar voor zestig man koken is heel anders. En de werkweek van 50 uur, op tijden dat anderen vrij zijn, is toch net even anders dan in de vorige baan.

Herhalend proces
Het lijkt een neerwaartse spiraal. Na een faillissement blijft de horecastarter met schulden achter waarna het pand en de inventaris dikwijls worden verkocht aan de volgende patiënt.

Ken de uitdagingen
Het leven in de horeca heeft zo zijn uitdagingen. Wilt u starten en wilt u beter voorbereid zijn, kijk dan op de website Horecaleven.nl van het bedrijfschap Horeca & Catering.
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: