Heksenjacht op horecabazen: Straf ook drinkende jongeren

6 januari 2017 | Jorien Slager

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet oppassen dat het controleren van horecabazen op verstrekken van alcohol aan minderjarigen, geen heksenjacht wordt. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden ondernemers door de huidige regelgeving een stuk harder én vaker gestraft dan de bierdrinkende minderjarige jongeren zelf, zegt Rini Boertjes, regiovoorzitter KHN Midden-West Brabant, in reactie op de forse stijging van het aantal NVWA-boetes, tegen BN De Stem.

In totaal werden vorig jaar 7766 beboetbare overtredingen gerapporteerd. Daarbij valt te denken aan het verkopen van middelen die niet mogen worden verkocht, aan artikelen met een samenstelling die niet mag, aan het geven van onjuiste informatie en dergelijke.

De stijging komt doordat de NVWA strenger is gaan opletten en minder boosdoeners laat wegkomen met een waarschuwing. “Iemand die de wet overtreedt moet bestraft worden”, vindt Boertjes, “maar het moet voor de uitbaters wel een fatsoenlijke en werkbare situatie blijven. Je kunt een kroegbezoeker met een blad bier in zijn handen niet continu in de gaten houden om te kijken aan wie er allemaal wordt uitgedeeld.” De verantwoordelijkheid van het alcoholprobleem zou in principe eerlijker verdeeld moeten worden, vindt de voorzitter.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: