Heb jij het Beste Leerbedrijf Horeca?

18 juni 2018 | Thijs Jacobs

Het is weer zover. De volgende editie van Beste Leerbedrijf Horeca gaat weer van start! Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) organiseert namens de branche de wedstrijd voor de 4e keer. Leerlingen en docenten kunnen vanaf 18 juni de leerbedrijven, waarvan zij vinden dat ze kans maken op de titel, nomineren. Ook kunnen de leerbedrijven dit jaar zichzelf weer aanmelden. De winnaar wordt tijdens de Horecava in de RAI, Amsterdam bekendgemaakt.

Leerbedrijven krijgen tijdens de wedstrijd verschillende opdrachten die ze moeten uitvoeren waarmee ze punten kunnen scoren om uiteindelijk in de top 10 te komen. Tot 13 oktober is er de tijd om leerbedrijven te nomineren of aan te melden. Daarna start de beoordelingsronde en gaan docenten, leerlingen en leermeesters de genomineerde leerbedrijven beoordelen en punten toekennen. Onderdelen waarop zij beoordeeld worden zijn onder andere hun visie op het opleiden, het opleidingsklimaat en de betrokkenheid van het leerbedrijf bij de opleiding van de leerling. Daarnaast kunnen ze m.b.v. tips en trucs vanuit de organisatie en door een geheime ronde meer punten verdienen.

Op basis daarvan wordt begin november bekendgemaakt welke leerbedrijven in de top 10 staan. Deze 10 leerbedrijven worden namens de commissie door SVH bezocht. Het genomineerde bedrijf presenteert zich als leerbedrijf, gaat in gesprek over de visie op opleiden en de uitvoering van opleidingsplannen. Ook wordt er gesproken met leerlingen die daar werken. Ricardo Eshuis, Directeur SVH: “De rondgang langs de genomineerde leerbedrijven levert elk jaar een schat aan informatie op. Zo hebben we zicht op de recente ontwikkelingen zoals sociaal werkgeverschap en het ontstaan van opleidingen binnen de bedrijven naast de mbo-opleidingen. De wedstrijd voor het Beste Leerbedrijf is eigenlijk de Formule 1 voor de auto-industrie: de nieuwste ontwikkelingen zie je daar.” Na de bezoeken brengt SVH advies uit aan de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca. Deze Commissie maakt uiteindelijk de top 3 bekend waarna deze 3 leerbedrijven door de gehele Commissie bezocht zullen worden. De winnaar van de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 wordt op de Horecava 2019 bekendgemaakt door de Commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV, de MBO Raad, SBB, SVH, Double Tree by Hilton Amsterdam Centraal (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2016) en Het Hooihuis (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018).

Meedoen

Je kunt op verschillende manieren meedoen aan de wedstrijd. Docenten van mbo-scholen kunnen leerbedrijven nomineren, leerlingen die werkzaam zijn bij een leerbedrijf kunnen hun leerbedrijf nomineren en na het succes van afgelopen jaar kunnen leerbedrijven zichzelf ook dit jaar weer aanmelden! Kijk hiervoor op www.besteleerbedrijfhoreca.nl.

Doel van de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de horecasector hebben onder de aandacht te brengen. Dit doel sluit goed aan bij de visie van SVH: “het vergroten van de vakbekwaamheid in de branche als geheel en van individuele medewerkers in het bijzonder. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de leerbedrijven en de leermeesters van groot belang.” Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. Eshuis voegt daaraan toe: “Alle partijen die in de commissie Beste Leerbedrijf Horeca zitten, zien het belang van opleiden op de werkvloer. Samen ondersteunen we bedrijven om leerlingen en andere medewerkers via begeleiding en opleiding beter te maken.”

Prijzen

De winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 is hét bedrijf waar leren en werken optimaal samen gaat en waar er bewust wordt gekeken naar de toekomst van de leerling in het vak. Dit leerbedrijf mag niet alleen een jaar lang de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 dragen, maar wint ook de award, met bijbehorend muurbordje en krijgt een SVH Meester naar keuze op bezoek in het bedrijf. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie van SVH waarin hij samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel drukt op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche. De nummers 2 en 3 ontvangen ook het muurbordje om te laten zien dat ze ook erg goede leerbedrijven zijn!

Are you ready to rumble? Je kunt jouw leerbedrijf vanaf nu nomineren of aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.besteleerbedrijfhoreca.nl of volg de wedstrijd via #BLH18/19 op social media. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: