Heb jij het Beste Leerbedrijf Horeca?

18 juni 2018 | Thijs Jacobs

Het is weer zover. De volgende editie van Beste Leerbedrijf Horeca gaat weer van start! Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) organiseert namens de branche de wedstrijd voor de 4e keer. Leerlingen en docenten kunnen vanaf 18 juni de leerbedrijven, waarvan zij vinden dat ze kans maken op de titel, nomineren. Ook kunnen de leerbedrijven dit jaar zichzelf weer aanmelden. De winnaar wordt tijdens de Horecava in de RAI, Amsterdam bekendgemaakt.

Leerbedrijven krijgen tijdens de wedstrijd verschillende opdrachten die ze moeten uitvoeren waarmee ze punten kunnen scoren om uiteindelijk in de top 10 te komen. Tot 13 oktober is er de tijd om leerbedrijven te nomineren of aan te melden. Daarna start de beoordelingsronde en gaan docenten, leerlingen en leermeesters de genomineerde leerbedrijven beoordelen en punten toekennen. Onderdelen waarop zij beoordeeld worden zijn onder andere hun visie op het opleiden, het opleidingsklimaat en de betrokkenheid van het leerbedrijf bij de opleiding van de leerling. Daarnaast kunnen ze m.b.v. tips en trucs vanuit de organisatie en door een geheime ronde meer punten verdienen.

Op basis daarvan wordt begin november bekendgemaakt welke leerbedrijven in de top 10 staan. Deze 10 leerbedrijven worden namens de commissie door SVH bezocht. Het genomineerde bedrijf presenteert zich als leerbedrijf, gaat in gesprek over de visie op opleiden en de uitvoering van opleidingsplannen. Ook wordt er gesproken met leerlingen die daar werken. Ricardo Eshuis, Directeur SVH: “De rondgang langs de genomineerde leerbedrijven levert elk jaar een schat aan informatie op. Zo hebben we zicht op de recente ontwikkelingen zoals sociaal werkgeverschap en het ontstaan van opleidingen binnen de bedrijven naast de mbo-opleidingen. De wedstrijd voor het Beste Leerbedrijf is eigenlijk de Formule 1 voor de auto-industrie: de nieuwste ontwikkelingen zie je daar.” Na de bezoeken brengt SVH advies uit aan de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca. Deze Commissie maakt uiteindelijk de top 3 bekend waarna deze 3 leerbedrijven door de gehele Commissie bezocht zullen worden. De winnaar van de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 wordt op de Horecava 2019 bekendgemaakt door de Commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV, de MBO Raad, SBB, SVH, Double Tree by Hilton Amsterdam Centraal (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2016) en Het Hooihuis (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018).

Meedoen

Je kunt op verschillende manieren meedoen aan de wedstrijd. Docenten van mbo-scholen kunnen leerbedrijven nomineren, leerlingen die werkzaam zijn bij een leerbedrijf kunnen hun leerbedrijf nomineren en na het succes van afgelopen jaar kunnen leerbedrijven zichzelf ook dit jaar weer aanmelden! Kijk hiervoor op www.besteleerbedrijfhoreca.nl.

Doel van de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de horecasector hebben onder de aandacht te brengen. Dit doel sluit goed aan bij de visie van SVH: “het vergroten van de vakbekwaamheid in de branche als geheel en van individuele medewerkers in het bijzonder. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de leerbedrijven en de leermeesters van groot belang.” Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. Eshuis voegt daaraan toe: “Alle partijen die in de commissie Beste Leerbedrijf Horeca zitten, zien het belang van opleiden op de werkvloer. Samen ondersteunen we bedrijven om leerlingen en andere medewerkers via begeleiding en opleiding beter te maken.”

Prijzen

De winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 is hét bedrijf waar leren en werken optimaal samen gaat en waar er bewust wordt gekeken naar de toekomst van de leerling in het vak. Dit leerbedrijf mag niet alleen een jaar lang de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 dragen, maar wint ook de award, met bijbehorend muurbordje en krijgt een SVH Meester naar keuze op bezoek in het bedrijf. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie van SVH waarin hij samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel drukt op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche. De nummers 2 en 3 ontvangen ook het muurbordje om te laten zien dat ze ook erg goede leerbedrijven zijn!

Are you ready to rumble? Je kunt jouw leerbedrijf vanaf nu nomineren of aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.besteleerbedrijfhoreca.nl of volg de wedstrijd via #BLH18/19 op social media. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: