Gedurfde battle op Folie Culinaire

15 september 2014
Gedurfde battle op Folie Culinaire

"Folie Culinaire":http://www.folieculinaire.com/ 2014 biedt chocolatiers en patissiers een zoet gelikt programma met meer dan genoeg uitdaging. Niet alleen de Internationaal vermaarde meesterchocolatier
Pierre Marcolini komt naar Maastricht, op woensdag 8 oktober vindt tussen 12.00 en 18.00 uur ook de FINAL PASTRY BATTLE plaats. Een gedroomde, maar ook lang verwachte finale georganiseerd door Hot Cuisine de Pierre en Culinaire Saisonnier - Pâtisserie & Desserts. Het thema van de Final Pastry Battle is ‘Folie Culinaire’, Culinaire Gekte dus.

*Battle*
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre een patissier uit een toprestaurant in België uit om te battelen. In totaal zeven battles passeerden de revue. Hierin waren thema’s, technieken en producten leidraad voor een spectaculair zoet menu. Na verschillende nederlagen en overwinningen is er nog steeds geen finale battle geweest. Tijdens Folie Culinaire in Maastricht zal op woensdag 8 oktober 2014 dan eindelijk de “Final Pastry Battle” plaatsvinden waarin verschillende patissiers het tegen elkaar opnemen. Deelnemers zijn o.m:
Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

*Gedurfde opzet*
De battles bestaan uit drie rondes. De eerste ronde dient iedereen thuis voor te bereiden. Het thema is Folie Culinaire - Culinaire gekte. Van aankleding tot bordkeuze, van attributen tot aan het bestek en alles wordt meegenomen in de jurering. Elke deelnemer maakt twee desserts voor de jurytafel en 25 kleine bordjes voor het publiek. De deelnemer heeft een half uur de tijd om zijn dessert af te werken en op te maken in de keuken. Na het half uur presenteren beide patissiers hun desserts in de boksring aan de jury en krijgen ze de microfoon om hun dessert toe te lichten. De jury bepaalt onafhankelijk en à la minute welke patissier heeft gewonnen en doorgaat naar ronde twee.

*Unplugged creëren*
In de tweede ronde zijn nog vier deelnemers over die ‘unplugged’ tegen elkaar gaat strijden. Dat wil zeggen dat ze voor deze ronde slechts één elektronisch keukenapparaat mogen gebruiken, dus gebruikt men de staafmixer, dan mag de oven niet meer worden gebruikt. Maakt de patissier gebruik van het inductiefornuis, dan mag de blender niet meer worden gebruikt, enzovoorts... Voor deze ronde mogen rauwe ingrediënten van thuis worden meegebracht. De rest van de ingrediënten kunnen worden gekozen uit de aanwezige voorraad in de demokeuken. De deelnemers krijgen 1 uur de tijd om met deze ingrediënten en beperkingen een dessert te maken. Het gekozen apparaat mag meerdere keren gebruikt worden. Tevens staat de vriezer en de koelkast ter beschikking.

*Black Box Battle*
De winnaar wordt beslist door een Black Box Battle. Twee patissiers gaan de strijd aan om binnen één uur tijd een dessert te maken met de ingrediënten uit de black box. Hiernaast mogen ze gebruikmaken van alle basisgrondstoffen die voorhanden zijn.

Overig nieuws