Gedurfde battle op Folie Culinaire

15 september 2014 |
Gedurfde battle op Folie Culinaire<

Folie Culinaire 2014 biedt chocolatiers en patissiers een zoet gelikt programma met meer dan genoeg uitdaging. Niet alleen de Internationaal vermaarde meesterchocolatier Pierre Marcolini komt naar Maastricht, op woensdag 8 oktober vindt tussen 12.00 en 18.00 uur ook de FINAL PASTRY BATTLE plaats. Een gedroomde, maar ook lang verwachte finale georganiseerd door Hot Cuisine de Pierre en Culinaire Saisonnier - Pâtisserie & Desserts. Het thema van de Final Pastry Battle is ‘Folie Culinaire’, Culinaire Gekte dus.

Battle
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre een patissier uit een toprestaurant in België uit om te battelen. In totaal zeven battles passeerden de revue. Hierin waren thema’s, technieken en producten leidraad voor een spectaculair zoet menu. Na verschillende nederlagen en overwinningen is er nog steeds geen finale battle geweest. Tijdens Folie Culinaire in Maastricht zal op woensdag 8 oktober 2014 dan eindelijk de “Final Pastry Battle” plaatsvinden waarin verschillende patissiers het tegen elkaar opnemen. Deelnemers zijn o.m:
Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

Gedurfde opzet
De battles bestaan uit drie rondes. De eerste ronde dient iedereen thuis voor te bereiden. Het thema is Folie Culinaire - Culinaire gekte. Van aankleding tot bordkeuze, van attributen tot aan het bestek en alles wordt meegenomen in de jurering. Elke deelnemer maakt twee desserts voor de jurytafel en 25 kleine bordjes voor het publiek. De deelnemer heeft een half uur de tijd om zijn dessert af te werken en op te maken in de keuken. Na het half uur presenteren beide patissiers hun desserts in de boksring aan de jury en krijgen ze de microfoon om hun dessert toe te lichten. De jury bepaalt onafhankelijk en à la minute welke patissier heeft gewonnen en doorgaat naar ronde twee.

Unplugged creëren
In de tweede ronde zijn nog vier deelnemers over die ‘unplugged’ tegen elkaar gaat strijden. Dat wil zeggen dat ze voor deze ronde slechts één elektronisch keukenapparaat mogen gebruiken, dus gebruikt men de staafmixer, dan mag de oven niet meer worden gebruikt. Maakt de patissier gebruik van het inductiefornuis, dan mag de blender niet meer worden gebruikt, enzovoorts... Voor deze ronde mogen rauwe ingrediënten van thuis worden meegebracht. De rest van de ingrediënten kunnen worden gekozen uit de aanwezige voorraad in de demokeuken. De deelnemers krijgen 1 uur de tijd om met deze ingrediënten en beperkingen een dessert te maken. Het gekozen apparaat mag meerdere keren gebruikt worden. Tevens staat de vriezer en de koelkast ter beschikking.

Black Box Battle
De winnaar wordt beslist door een Black Box Battle. Twee patissiers gaan de strijd aan om binnen één uur tijd een dessert te maken met de ingrediënten uit de black box. Hiernaast mogen ze gebruikmaken van alle basisgrondstoffen die voorhanden zijn.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: