Gedurfde battle op Folie Culinaire

15 september 2014 |
Gedurfde battle op Folie Culinaire

Folie Culinaire 2014 biedt chocolatiers en patissiers een zoet gelikt programma met meer dan genoeg uitdaging. Niet alleen de Internationaal vermaarde meesterchocolatier Pierre Marcolini komt naar Maastricht, op woensdag 8 oktober vindt tussen 12.00 en 18.00 uur ook de FINAL PASTRY BATTLE plaats. Een gedroomde, maar ook lang verwachte finale georganiseerd door Hot Cuisine de Pierre en Culinaire Saisonnier - Pâtisserie & Desserts. Het thema van de Final Pastry Battle is ‘Folie Culinaire’, Culinaire Gekte dus.

Battle
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre een patissier uit een toprestaurant in België uit om te battelen. In totaal zeven battles passeerden de revue. Hierin waren thema’s, technieken en producten leidraad voor een spectaculair zoet menu. Na verschillende nederlagen en overwinningen is er nog steeds geen finale battle geweest. Tijdens Folie Culinaire in Maastricht zal op woensdag 8 oktober 2014 dan eindelijk de “Final Pastry Battle” plaatsvinden waarin verschillende patissiers het tegen elkaar opnemen. Deelnemers zijn o.m:
Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

Gedurfde opzet
De battles bestaan uit drie rondes. De eerste ronde dient iedereen thuis voor te bereiden. Het thema is Folie Culinaire - Culinaire gekte. Van aankleding tot bordkeuze, van attributen tot aan het bestek en alles wordt meegenomen in de jurering. Elke deelnemer maakt twee desserts voor de jurytafel en 25 kleine bordjes voor het publiek. De deelnemer heeft een half uur de tijd om zijn dessert af te werken en op te maken in de keuken. Na het half uur presenteren beide patissiers hun desserts in de boksring aan de jury en krijgen ze de microfoon om hun dessert toe te lichten. De jury bepaalt onafhankelijk en à la minute welke patissier heeft gewonnen en doorgaat naar ronde twee.

Unplugged creëren
In de tweede ronde zijn nog vier deelnemers over die ‘unplugged’ tegen elkaar gaat strijden. Dat wil zeggen dat ze voor deze ronde slechts één elektronisch keukenapparaat mogen gebruiken, dus gebruikt men de staafmixer, dan mag de oven niet meer worden gebruikt. Maakt de patissier gebruik van het inductiefornuis, dan mag de blender niet meer worden gebruikt, enzovoorts... Voor deze ronde mogen rauwe ingrediënten van thuis worden meegebracht. De rest van de ingrediënten kunnen worden gekozen uit de aanwezige voorraad in de demokeuken. De deelnemers krijgen 1 uur de tijd om met deze ingrediënten en beperkingen een dessert te maken. Het gekozen apparaat mag meerdere keren gebruikt worden. Tevens staat de vriezer en de koelkast ter beschikking.

Black Box Battle
De winnaar wordt beslist door een Black Box Battle. Twee patissiers gaan de strijd aan om binnen één uur tijd een dessert te maken met de ingrediënten uit de black box. Hiernaast mogen ze gebruikmaken van alle basisgrondstoffen die voorhanden zijn.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: