Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

14 oktober 2015 |
Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers<

Julia Child was de eerste vrouwelijke tv-chef die de Franse cuisine naar de Amerikaanse tv-kijkers bracht. Haar debuutkookboek
‘Mastering the Art of French Cooking’ en haar bijbehorende televisieshows maakte haar een culinaire grande dame op de Amerikaanse televisie.

Foto: Mode.com

Het was haar man Paul Cushin Child die Julia bekendmaakte met de Franse keuken. Haar eerste maaltijd in Rouen noemde zij een culinaire openbaring. In Parijs bezocht Child Le Cordon Bleu cooking school, later nam ze privélessen bij bekende chefs zoals Max Bugnard. Samen met Louisette Bertholle en Simone Beck, die ze kende via vrouwenkookclub Le Cercle des Gourmettes, schreef ze jarenlang aan ‘Mastering the Art of French Cooking’. Het werd direct een bestseller en wordt nog steeds uitgebracht.

Televisiechef
Vanaf 1963 verscheen Child maar liefst tien jaar lang op de Amerikaanse nationale televisie met ‘The French Chef’. Haar enthousiasme en to-the-point uitleg maakte van Julia de eerste televisiechef die zo’n groot publiek wist te bereiken. De show werd bekroond met verschillende Emmy Awards, waaronder de award voor beste educatieve programma. Ook richtte Julia The American Institute of Wine & Food op om volgens haar ‘het begrip, de waardering en de kwaliteit van voedsel en wijn te verbeteren’.

Kritiek
Op haar veelvuldige gebruik van boter en room van recensenten en diëtisten had Julia een duidelijk antwoord. Volgens haar zou deze ‘fanatieke angst voor eten’ doordringen in de Amerikaanse eetgewoontes en het plezier in eten wegnemen. “Iedereen overdrijft. Als de angst voor eten blijft, zal het de dood betekenen van de Amerikaanse gastronomie. Gelukkig zijn de Fransen niet zo hysterisch als wij. We zouden moeten genieten van eten en plezier moeten maken. Het is een van de eenvoudigste en fijnste geneugten in het leven.”

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: