Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

14 oktober 2015 |
Franse cuisine in Amerikaanse huiskamers

Julia Child was de eerste vrouwelijke tv-chef die de Franse cuisine naar de Amerikaanse tv-kijkers bracht. Haar debuutkookboek
‘Mastering the Art of French Cooking’ en haar bijbehorende televisieshows maakte haar een culinaire grande dame op de Amerikaanse televisie.

Foto: Mode.com

Het was haar man Paul Cushin Child die Julia bekendmaakte met de Franse keuken. Haar eerste maaltijd in Rouen noemde zij een culinaire openbaring. In Parijs bezocht Child Le Cordon Bleu cooking school, later nam ze privélessen bij bekende chefs zoals Max Bugnard. Samen met Louisette Bertholle en Simone Beck, die ze kende via vrouwenkookclub Le Cercle des Gourmettes, schreef ze jarenlang aan ‘Mastering the Art of French Cooking’. Het werd direct een bestseller en wordt nog steeds uitgebracht.

Televisiechef
Vanaf 1963 verscheen Child maar liefst tien jaar lang op de Amerikaanse nationale televisie met ‘The French Chef’. Haar enthousiasme en to-the-point uitleg maakte van Julia de eerste televisiechef die zo’n groot publiek wist te bereiken. De show werd bekroond met verschillende Emmy Awards, waaronder de award voor beste educatieve programma. Ook richtte Julia The American Institute of Wine & Food op om volgens haar ‘het begrip, de waardering en de kwaliteit van voedsel en wijn te verbeteren’.

Kritiek
Op haar veelvuldige gebruik van boter en room van recensenten en diëtisten had Julia een duidelijk antwoord. Volgens haar zou deze ‘fanatieke angst voor eten’ doordringen in de Amerikaanse eetgewoontes en het plezier in eten wegnemen. “Iedereen overdrijft. Als de angst voor eten blijft, zal het de dood betekenen van de Amerikaanse gastronomie. Gelukkig zijn de Fransen niet zo hysterisch als wij. We zouden moeten genieten van eten en plezier moeten maken. Het is een van de eenvoudigste en fijnste geneugten in het leven.”

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: