Foodtrends van 2020: alcoholvrije drankjes, vleesvervangers en zelfgemaakte pasta

21 december 2020 | redactie

Dit jaar waren we meer thuis dan ooit, en met tijdelijke lockdowns waarbij we minder uiteten konden kwam er een omslag in hoe en wat we het liefste eten. Maar liefst zes op de tien Nederlanders probeerden een nieuwe foodtrend uit en zeven op de tien ontdekten een nieuwe keuken. Ook werd er veel eten besteld tijdens de lockdowns om restaurants te steunen. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdbezorger Deliveroo, waarin Nederlanders werden gevraagd naar hun eet- en drinkgewoonten in 2020 en welke foodtrends populair blijven in 2021.  

Gezond en home made

Het lijkt dat Nederlanders dit jaar bewuster zijn gaan eten en drinken. Vooral de gezonde foodtrends waren populair, zoals alcoholvrije drankjes, gefermenteerde producten en vegan en vegetarische alternatieven. Zo heeft een kwart van de Nederlanders dit jaar alcoholvrije drank en vleesvervangers uitgeprobeerd en probeerden een op de zeven zuivelvrije alternatieven zoals havermelk en notenmelk en gefermenteerde producten zoals kimchi en kombucha. Daarnaast leek er ook meer behoefte en tijd te zijn voor home made gerechten, zoals zelfgemaakte pasta en bananenbrood. Ook haalde de tiktokhit Dalgona koffie de top tien dit jaar. 

Dit zijn de top 10 foodtrends van 2020:

Alcoholvrije drankjes   
Vleesvervangers   
Zelfgemaakte pasta   
Zuivelvrije alternatieven (havermelk, notenmelk etc.)   
Gefermenteerde producten (zoals Kimchi en Kombucha)   
Flexitarisme   
Restaurant doe-het-zelf-pakketten  
Zelfgemaakt bananenbrood   
Clean eating 
Whipped coffee (Dalgona koffie) 

 

Experimenteren met Hollandse pot

Ondanks dat we dit jaar minder konden reizen, probeerden maar liefst zeven op de tien Nederlanders een nieuwe keuken uit. Hoewel er veel verschillende keukens werden uitgeprobeerd, van Chinees (33%), Italiaans (27%), Mexicaans (20%) en Grieks (20%), en Amerikaans (19%), was de Nederlandse keuken het populairst om mee te experimenteren (42%). De meeste mensen haalden hun inspiratie uit receptkaarten van de supermarkt en kookboeken.

2020: het jaar van maaltijden bestellen

Door de (gedeeltelijke) lockdown werd Nederland niet alleen creatiever in de eigen keuken, ook wisten ze hun weg te vinden naar bestelplatforms: 71 procent van de Nederlanders heeft dit jaar wel eens eten besteld. Een kwart gaf aan dat ze hiermee restaurants wilden steunen en ruim een kwart zag het als een beloning voor zichzelf. Eenvijfde (18%) bestelde simpelweg omdat ze geen zin hadden om te koken.

Alcoholvrij en zelfgemaakte pasta blijven populair in 2021

Maar welke trends zijn blijvertjes? De helft van de Nederlanders ziet graag de alcoholvrije trend (54%) en zelfgemaakte pasta trend (48%) doorzetten in 2021, slechts een op de vijf Nederlanders laat deze trends liever in 2020. Over vleesvervangers zijn de meningen meer verdeeld. Zo vindt 43 procent de vleesvervangers een prima alternatief voor vlees, tegenover 29 procent die het geen geslaagde trend vindt om mee te nemen naar 2021.

Foodtrend 2021: focus op duurzaamheid  

Naast de doorzettende trends uit 2020 voorzien Nederlanders ook dat er nog meer aandacht komt voor duurzaam eten. De helft (49%) van de ondervraagden verwacht dat er meer aandacht komt voor het verminderen van voedselverspilling, 40 procent verwacht dat er bij de keuze voor groenten meer wordt gelet op seizoensgebonden groenten en ruim een derde (36%) verwacht dat Nederlanders meer hyperlokale gerechten en ingrediënten gaan gebruiken. Daarnaast verwacht een derde (35%) dat er meer aandacht komt voor duurzame voeding in het algemeen, en een vijfde (21%) dat het veganisme nog populairder wordt.

Meerderheid: stoppen met matcha, kurkuma en intermittent fasten

Er waren ook een foodtrends die voor de meerderheid in 2020 mogen blijven. Zo vond de ruime meerderheid dat we wel mogen stoppen met etenswaren met matcha, kurkuma, actieve kool of CBD-olie. Ook was zuurdesem bakken voor velen niet zo’n succes en kopen ze dat in het vervolg liever bij de bakker. Intermittent fasting beviel voor de meerderheid ook niet, maar de grootste tegenvallende trend is toch wel de eetbare insecten.

Meegroeien met veranderende behoefte

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de trends die Deliveroo ook ziet op het platform. Stijn Verstijnen, General Manager Deliveroo: “Deliveroo is inmiddels vijf jaar actief in Nederland en we zien dat er steeds meer behoefte is aan bewust eten. Hoewel specifieke maaltijdtrends komen en gaan, blijft de vraag naar vegetarische alternatieven en voedzame maaltijden groeien, en worden mensen steeds milieubewuster. We houden hier rekening mee in ons aanbod, met een ruim aanbod van vegetarische en voedzame maaltijden, door onze partners aan te bieden om te helpen bij het kiezen van milieuvriendelijke verpakkingen en onze riders te stimuleren om de bezorging op de fiets te brengen. Ook komend jaar besteden we hier ruime aandacht aan. Tegelijkertijd blijven we uiteraard ook gerechten aanbieden die al jarenlang onveranderd populair zijn onder Nederlanders, zoals burgers en pizza.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: