"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

27 maart 2020 | Thijs Jacobs

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bij andere boekings- en reserveringssites. Dit keer vond hij uit dat je als horecaondernemer best wel recht van spreken hebt als je bij je vastgoedverhuurder een huurkorting wil afdwingen.

Banken spelen een rol

Bart: "Gisteren had ik een brainstormsessie belegd met Martina van der Veen, een oud-collega die financieel zeer sterk is. We bespraken de mogelijkheden in de overleggen met vastgoedverhuurders, wat zeer belangrijk is voor de overleving van de horeca in deze tijd. Je hebt verschillende soorten vastgoedverhuurders; de eerste groep heeft een hypotheek bij de bank, en dat zijn doorgaans Nederlandse banken. Dit vermeld ik expliciet, want daarin schuilt de grondslag voor een huurkorting. De tweede groep is die van partijen die via buitenlandse partijen, zoals fondsen, vastgoed financieren en de derde, wat kleinere, groep is die van vastgoedverhuurders die uit eigen vermogen vastgoed financieren. Vrijwel alle vastgoedverhuurders zullen als argument om niet mee te werken aan een huurkorting aanvoeren dat de overheid hulpmaatregelen voor exploitanten heeft ingesteld, maar niet voor de vastgoedverhuurders, maar dan gaan ze aan de situatie bij hun bank voorbij; een situatie die veel horecaondernemers vast nog niet kennen.”

Zes maanden uitstel voor vastgoedverhuurders

En wat is die situatie dan? Op welke manier worden de vastgoedverhuurders door de Nederlandse banken geholpen? “De zeer grote groep vastgoedverhuurders die een hypotheek heeft bij de bank, krijgt zes maanden uitstel van rente en aflossing. Ze hoeven het niet eens aan te vragen, het wordt automatisch verleend, dat is althans zo in het geval van ABN-AMRO, net als bij ING. Ook andere Nederlandse banken geven dezelfde zes maanden uitstel. Rabobank schort de aflossing op, dus je betaalt alleen de rente. De bedragen van aflossingen zijn doorgaans groter dan van de rente. Hierin ligt direct ook de oplossing: geef als vastgoedverhuurder aan horecahuurders dezelfde korting die jij ook krijgt. De verhuurders hebben immers de huur voor januari, februari en maart al gehad en krijgen nu zes maanden uitstel. Ze kunnen heel simpel de korting in de huur doorberekenen voor de komende zes maanden en het huurcontract met zes maanden verlengen. Natuurlijk hebben vastgoedpartijen ook vaste kosten, zoals het houden van kantoor, personeel, box 3 bij de belasting en andere vaste kosten, maar hoeveel procent van de huur die jij betaalt zou dat zijn? Misschien tien tot vijftien procent van de huur, dus als jij de komende zes maanden tien tot twintig procent van de gebruikelijke huursom betaalt, dan wordt je verhuurder er effectief niet slechter van. Reken eens uit hoeveel horecabedrijven huren bij verhuurders die een hypotheek hebben lopen bij een Nederlandse bank en hoeveel van die horecabedrijven bij het verlenen van een huurkorting de crisis zullen overleven. Volgens mij is dit dé oplossing op dit moment.” Inderdaad, het is een duidelijk verhaal, de banken hebben het ook zwart op wit op hun websites staan, dus de vastgoedverhuurders hebben alle ruimte om coulant te zijn in deze tijden. Het is dan ook echt nodig nu dat zij de horecasector tegemoetkomen en het verleende uitstel doorgeven aan hun huurders, zodat zij deze crisis kunnen overleven.

Persoonlijk leed voor ondernemers

Op persoonlijk vlak is er voor veel mensen wat geregeld door de overheid; zzp’ers kunnen 1500 euro krijgen als aanvulling tot op bijstandsniveau bij de gemeente als ze zonder inkomsten komen te zitten vanwege de crisis, maar er is een groep waarvoor niets is geregeld. Bart: “Binnen de hospitality heb je vaak de exploitatie, zoals die van het restaurant, met daarboven de holding, de BV. De nota’s van de BV aan de exploitatie gaan natuurlijk niet betaald worden nu, omdat de restaurants dicht zijn, dus de ‘spaarpot’ wordt niet aangevuld. De ondernemer die het op deze manier geregeld heeft, dus de ondernemer met een BV, komt niet in aanmerking voor de NOW-regeling. Hij of zij zal de spaarpot in de BV moeten aanspreken, maar als die leeg is, dan kun je jezelf niets uitkeren. Het kan zomaar zo zijn dat hierdoor best een grote groep horecaondernemers zonder salaris komt te zitten. Volgens mij is dit ook een vergeten groep, waarvoor nu nog niets geregeld is.”

LinkedIN: Bart Reints Bok
Lees hier alle hoofdstukken uit het coronadagboek.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: