Euro-Toques maakt bezwaar tegen wetsvoorstel verbod op palingvangst

24 november 2017 | Roy Spijker

Euro-Toques Nederland maakt bezwaar tegen een wetsvoorstel verbod op palingvangs Nederlandse wateren. De organisatie heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement, de verantwoordelijke ministeries in Den Haag en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De inhoud van de brief is als volgt:

Namens Restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en al haar leden willen wij hierbij kenbaar maken dat wij het oneens zijn met het voorstel van de Europese Commissie aangaande het verbod op de palingvangst in de maritieme wateren. Voor Nederland betreft dit de Westerschelde, Oosterschelde en de Waddenzee.

Het voorstel dat dinsdag 12 december 2017 bij het Europees Parlement ter besluitvorming op tafel ligt, staat haaks op het huidige duurzame palingbeheer, de maatschappelijke en sociale opvattingen hieromtrent en het algehele dierenwelzijn. Euro-Toques wil met klem benadrukken dat zij het voorgestelde vangstverbod geen goede maatregel vindt.

Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gidsland als het gaat om duurzaam palingbeheer. De sector doet al sinds 2010 meer dan het Eel Management Plan verplicht stelt. Zij voert in samenwerking met de beroepsvisserij, NGO’s en wetenschap projecten uit die bijdragen aan de verbetering van de palingstand. Het Eel Stewardship Fund (ESF) investeert geld vanuit de sector in projecten en in belangrijk wetenschappelijk onderzoek, zoals naar kunstmatige voortplanting van paling.

Palingen zijn migrerende vissen: zij paaien in de oceaan en groeien op in het zoete water van Europa. Maar de jongen kunnen het zoete water niet bereiken, terwijl de volwassenen juist niet naar zee kunnen: de kusten zijn gesloten en het binnenwater bevat duizenden obstakels. Dijken, sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales vormen onneembare obstakels.

Het zijn juist de beroepsvissers die de natuur helpen, door jonge paling uit te zetten en de volwassen palingen handmatig, over de dijken, op weg naar zee te zetten. Een visserijverbod zou dit goede werk van de beroepsvissers in een aantal zoutwater-gebieden onmogelijk maken. De maatregel zal dan ook contraproductief blijken.

In 2017 rapporteert de Nederlandse sector een sterk gestegen hoeveelheid paling. Ook de al jaren licht stijgende glasaalintrek is een teken van een voorzichtig herstel. De 800 Nederlanders die werkzaam zijn in de palingsector, zouden ondanks hun goede inspanningen ernstig worden gedupeerd door een verbod op de palingvangst in zout water. Beter is dat de commissie toeziet op een juiste uitvoering van het Eel Management Plan in alle Europese lidstaten; voldoende restocking en het voorkomen van trafficking naar Azië.

Onze Horeca in het algemeen en in het bijzonder de restaurateurs die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland, zijn gebaat bij een goed beheerde palingstand, bij transparantie en bij een gesloten chain of custody. De werkwijze van stichting Duurzame Palingsector Nederland sluit daar naadloos bij aan, net als bij de Code van Eer van Euro-Toques Nederland die door alle aangesloten leden wordt gerespecteerd. Wij hopen dan ook dat u de juiste maatregelen neemt voor een verbetering van de palingstand, waarbij de rol van de palingsector en de beroepsvisserij in het hedendaagse natuurbeheer op waarde wordt geschat.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Rotterdam
Hudson Bar & Kitchen lanceert als eerste Moritz Beercan Chicken

Op vrijdag 22 juni introduceert Hudson Bar & Kitchen als eerste het oudste Spaanse biermerk Moritz Bier in combinatie met de Moritz Beercan Chicken. Swinkels Family Brewers – die verantwoordelijk is voor de lancering van Moritz in Nederland - verkoos restaurant Hudson als de eerste partner...

Culinair Rotterdam
Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone Rotterdam over aan Jan van Dobben

Gert Blom draagt sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam per 1 juli 2018 over aan chef Jan van Dobben. Van Dobben was sinds juli 2017 al mede-eigenaar en werkt sinds 2012 bij Amarone. De 29-jarige Van Dobben is nu 100% eigenaar van het Rotterdamse restaurant, waarin zijn echtgenote en oenoloog Yoshik...

Personalia Michelin
Michael Ellis verlaat Michelin

Michael Ellis, de directeur van de culinaire Michelin restaurant- en hotelgidsen stapt op. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan bij Jumeirah Group, waar hij leiding gaat geven aan de culinaire afdelingen. Diner De 'chief executive' van Jumeirah, José Silva, wil het restaurant...

Awards Culinair
Team sterrenrestaurant Merlet wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018

De vierde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Tijdens de wedstrijd, d...

Culinair Fastservice
Fusie De Pizzabakkers en Da Portare Via

De Pizzabakkers (nu 12 vestigingen) en Da Portare Via (nu 9 vestigingen) maken bekend in de loop van dit jaar te fuseren. De bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan. De kernwaarden van beide bedrijven komen nagenoeg overeen, ze staan voor een ambachtelijke houtovenpizza van hoge kwa...

Achtergronden Tech
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: