Euro-Toques maakt bezwaar tegen wetsvoorstel verbod op palingvangst

24 november 2017 | Roy Spijker

Euro-Toques Nederland maakt bezwaar tegen een wetsvoorstel verbod op palingvangs Nederlandse wateren. De organisatie heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement, de verantwoordelijke ministeries in Den Haag en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De inhoud van de brief is als volgt:

Namens Restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en al haar leden willen wij hierbij kenbaar maken dat wij het oneens zijn met het voorstel van de Europese Commissie aangaande het verbod op de palingvangst in de maritieme wateren. Voor Nederland betreft dit de Westerschelde, Oosterschelde en de Waddenzee.

Het voorstel dat dinsdag 12 december 2017 bij het Europees Parlement ter besluitvorming op tafel ligt, staat haaks op het huidige duurzame palingbeheer, de maatschappelijke en sociale opvattingen hieromtrent en het algehele dierenwelzijn. Euro-Toques wil met klem benadrukken dat zij het voorgestelde vangstverbod geen goede maatregel vindt.

Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gidsland als het gaat om duurzaam palingbeheer. De sector doet al sinds 2010 meer dan het Eel Management Plan verplicht stelt. Zij voert in samenwerking met de beroepsvisserij, NGO’s en wetenschap projecten uit die bijdragen aan de verbetering van de palingstand. Het Eel Stewardship Fund (ESF) investeert geld vanuit de sector in projecten en in belangrijk wetenschappelijk onderzoek, zoals naar kunstmatige voortplanting van paling.

Palingen zijn migrerende vissen: zij paaien in de oceaan en groeien op in het zoete water van Europa. Maar de jongen kunnen het zoete water niet bereiken, terwijl de volwassenen juist niet naar zee kunnen: de kusten zijn gesloten en het binnenwater bevat duizenden obstakels. Dijken, sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales vormen onneembare obstakels.

Het zijn juist de beroepsvissers die de natuur helpen, door jonge paling uit te zetten en de volwassen palingen handmatig, over de dijken, op weg naar zee te zetten. Een visserijverbod zou dit goede werk van de beroepsvissers in een aantal zoutwater-gebieden onmogelijk maken. De maatregel zal dan ook contraproductief blijken.

In 2017 rapporteert de Nederlandse sector een sterk gestegen hoeveelheid paling. Ook de al jaren licht stijgende glasaalintrek is een teken van een voorzichtig herstel. De 800 Nederlanders die werkzaam zijn in de palingsector, zouden ondanks hun goede inspanningen ernstig worden gedupeerd door een verbod op de palingvangst in zout water. Beter is dat de commissie toeziet op een juiste uitvoering van het Eel Management Plan in alle Europese lidstaten; voldoende restocking en het voorkomen van trafficking naar Azië.

Onze Horeca in het algemeen en in het bijzonder de restaurateurs die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland, zijn gebaat bij een goed beheerde palingstand, bij transparantie en bij een gesloten chain of custody. De werkwijze van stichting Duurzame Palingsector Nederland sluit daar naadloos bij aan, net als bij de Code van Eer van Euro-Toques Nederland die door alle aangesloten leden wordt gerespecteerd. Wij hopen dan ook dat u de juiste maatregelen neemt voor een verbetering van de palingstand, waarbij de rol van de palingsector en de beroepsvisserij in het hedendaagse natuurbeheer op waarde wordt geschat.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Bistrobar Bankoh opent 19 oktober

Vrijdag 19 oktober opent Bistrobar Bankoh met een spetterend openingsfeest de deuren aan de Handelskade in Nijmegen. Vanaf zaterdag 20 oktober is het mogelijk in de nieuwe Bistrobar in Aziatische sferen te dineren met uitzicht op het water. Na Bistrobar Berlin wordt Bankoh het tweede Nijmeegse re...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: