Eerste diploma’s SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

19 september 2018 | David Bakker

Op woensdag 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren over wijn-spijs-combinaties. Het gaat om de praktische toepassing van wijnkennis aan tafel in het restaurant. Het diploma vinoloog/sommelier is onderdeel van de certificering SVH Wijn dat uit drie diploma’s bestaat: SVH Wijn 2, SVH Wijn 3 en SVH Vinoloog/Sommelier.

Het examen SVH Vinoloog/Sommelier is in juni 2018 succesvol afgerond door de twee kandidaten. Voorafgaand aan het examen hebben de kandidaten de opleiding tot SVH Vinoloog/Sommelier gevolgd bij WTOL (Wijntraining Online) Academy. Deze vernieuwde opleiding leidt de kandidaten breed op. De inhoud van de opleiding is afgestemd op het examen SVH Vinoloog/Sommelier. Daarmee word je klaargestoomd om in een breed kader over wijn en spijs advies te kunnen geven. De opleiding besteedt daarom de grootst mogelijke aandacht aan het ontwikkelen en verfijnen van de zintuiglijke eigenschappen. Het hoge inhoudelijke niveau wordt onder anderen gewaarborgd door boegbeelden uit de horeca. Zo worden de lessen voor gastronomie gegeven door SVH Meesterkok Robert Kranenborg. 

Kandidaten kunnen niet zomaar deelnemen aan het examen SVH Vinoloog/Sommelier. Ze kunnen alleen opgaan indien zij beschikken over een SVH Diploma Wijn 3 of een diploma van vergelijkbare waarde. Het is namelijk gericht op aankomend (gastronoom)sommeliers en professionals met enige jaren werkervaring en het bestaat uit drie onderdelen voor theorie en praktijk die afzonderlijk getoetst worden. SVH-directeur Ricardo Eshuis: “SVH maakt al een tijd werk van het aantrekkelijker maken van wijnonderwijs. Onder andere door moderne examens en eigentijdse leermiddelen te ontwikkelen. Onze branche heeft behoefte aan meer vakmensen die wijnkennis en verkooptechnieken kunnen combineren. Opleiders zoals Wijntraining Online dragen daar met mooie opleidingsmethodieken aan bij: een goede mix van online en praktijk.”

Directeur van WTOL Academy | Wijntraining Online, Ruud Weterings voegt hieraan toe: “Vooropgesteld ben ik heel erg trots op onze geslaagde kandidaten. Een SVH Vinoloog/Sommelier opleiding vergt een behoorlijke studie, tijd en doorzettingsvermogen. Je mag jezelf oprecht een wijnexpert noemen. Ook ben ik ongelofelijk blij met de nieuwe SVH structuur in wijnexamens. Met de SVH wijnexamens is het voor het eerst echt mogelijk om opleidingen af te ronden die zijn gericht op het werken met wijn in de horeca: van beginner tot en met Vinoloog/Sommelier.”  

WTOL Academy

Wijntraining kan voor een belangrijk deel online. Het proeftechnische deel moet echt in de praktijk gebeuren. Daar zit voor ons en de student de uitdaging. De leermethode van WTOL is zo ingericht dat online theorie en offline praktijk elkaar in een goede mix versterken. Daarmee voorzien wij in een grote behoefte in de horeca: online leren waarbij medewerkers kort van de werkvloer zijn maar wel goed worden opgeleid en begeleid naar het examen. Opleidingen met digitale leeromgeving, met praktijkgerichte opdrachten, studeren wanneer het voor de leerling uitkomt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: