Dit zijn de foodtrends voor 2018 volgens Waitrose

3 november 2017 | Thijs Jacobs

Waitrose publiceerde onlangs het jaarlijkse 'Food And Drinks Report 2017-18', waarin een panel van 2000 deelnemers werd ondervraagd en de gegevens van miljoenen klanten werden gebruikt om de trends van 2017 en van 2018 te presenteren. In 2018 gaan we massaal de volgende gerechten eten, aldus de luxe supermarktketen. 

Indian street food

Niet de zware sauzen en chicken tikka massala, maar gegrilde of gerookte delicatessen, zoals coquilles in gepekelde gember. De Indiase keuken leent zich uitstekend voor hybride mengvormen, zoals Indiase (spicy) hamburgers of lamstaco's. 2018 levert ons een nieuwe blik op Indiaas eten.

Japans 'Dude Food'

Dude food? Ja. Misosoep en noedels kennen we nu wel. Het is tijd voor de iets minder gezonde, maar o-zo-lekkere, Japanse gerechten. In Japanse Izakaya bars eet je in bouillon gefrituurde tofu of kip. De 'dude foods' uit de zuidelijke staten van de VS worden gecombineerd met Japans raffinement. 

De vierde maaltijd

Ontbijt, lunch en diner. We persen massaal een vierde maaltijd in onze drukke agenda's. Het draait hier niet om gulzigheid, maar juist om de aanpassing aan onze drukke levens. Het diner wordt niet meer op een vaste tijd gegeten zoals vroeger. Wanneer je eens vroeg dineert, dan kun je voor het het slapen nog even een kaaspizza eten. En wat te denken van die gezonde salade tussendoor in de middag? Geen probleem. Vaste eetmomenten verdwijnen en zo verandert ook het aanbod in food.

De winkelwagen verdwijnt

Het zijn veelal ouderen die nog voor de hele week boodschappen doen. We bepalen steeds vaker pas vlak voor het eten wat we eigenlijk gaan doen. Waarom ook niet? Het zorgt voor minder waste en je eet doorgaans gevarieerder. Waitrose heeft becijferd dat een gemiddelde winkel enkele jaren geleden 200 grote winkelwagens en 150 kleine winkelwagentjes had staan. Nu is dat andersom. Sterker nog: er staan slechts 70 grote winkelwagens en 250 kleine karretjes, 'daily shoppers' genoemd, bij een Waitrose-vestiging.

Plantaardige eiwitten

De vraag naar producten met veel plantaardige eiwitten zet door. Dit komt door de stijging van het aantal flexitariërs. Soja, granen zaden en zelfs algen... Werkelijk alle voedselproducenten zijn op zoek naar nieuwe manieren om een eiwitboost te kunnen geven aan je gerechten. 

KLIK HIER VOOR DE LUNCHROOM MARKTVERKENNING 2016. BINNENKORT VERSCHIJNT ONS NIEUWE TRENDRAPPORT!

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: