Deliveroo samenwerking zorgt voor grote toename 'in-house' omzet

2 mei 2019 | Yonne van Geene

Uit een onafhankelijke analyse blijkt de economische bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse economie in de 12 maanden voorafgaand aan november 2018. De analyse is gedaan door de onafhankelijke adviseurs van economisch onderzoeksbureau Capital Economics. Het brengt de volledige economische impact van de activiteiten van Deliveroo in kaart gedurende een jaar.

De uitkomsten van de analyse tonen aan hoezeer de inkomsten van restaurants toenemen wanneer zij met Deliveroo gaan werken. Daar zijn de inkomsten van hun leveranciers in meegenomen. Ook zijn de uitgaven van Deliveroo-bezorgers en -medewerkers, de uitgaven van Deliveroo aan haar leveranciers en de belastingopbrengsten door de activiteiten van Deliveroo berekend.

Belangrijkste uitkomsten Nederlandse markt

- Deliveroo draagt bij aan 2.200 banen in Nederlandse economie, dit nog naast de 2.500 bezorgers in Nederland die nu via Deliveroo goede verdiensten en flexibel werk hebben.

- Deliveroo draagt bij aan 2.100 extra banen in de restaurantsector van Nederland. Dit zijn 1.300 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 810 banen bij onafhankelijke restaurants.

- 59 procent van de ondervraagde Nederlandse restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo zorgt voor in totaal 41,9 miljoen euro aan extra omzet voor de Nederlandse restaurantsector. Daarvan is 25,6 miljoen euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en 16,3 miljoen euro voor onafhankelijke restaurants.

- In totaal genereert Deliveroo 60,6 miljoen euro aan omzet voor de Nederlandse economie.

- De bijdrage van Deliveroo aan de economische groei in Nederland (gemeten aan het bruto binnenlands product) is 26,8 miljoen euro.

- De bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse schatkist is in totaal 10,3 miljoen euro, via vennootschaps- en werknemersbelasting.

- Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien dan draagt het bedrijf in 2020 in Nederland bij aan ongeveer 4.500 banen en een economische output van 51,3 miljoen euro, zo berekende Capital Economics.

Positieve gevolgen

Stijn Verstijnen, directeur Deliveroo Nederland: “Wij zien dat steeds meer mensen in Nederland regelmatig eten laten bezorgen door Deliveroo. Dit heeft positieve gevolgen voor ondernemers, die met hun restaurant zo nieuwe doelgroepen aanboren en hun omzet sterk zien stijgen. Wij zijn er trots op dat we met ons platform restaurants laten groeien, duizenden bezorgers een goed verdienende en flexibele bijbaan bieden en de Nederlandse economie steunen. Als we blijven doorgroeien in de huidige snelheid, dan worden deze effecten alleen maar groter. Iets waar we dagelijks met restaurantpartners en bezorgers aan werken.”

Belangrijkste uitkomsten wereldwijd

- Deliveroo draagt bij aan in totaal 67.000 banen in alle landen waarin het bedrijf opereert, dit nog bovenop de 130.000 Deliveroo-bezorgers wereldwijd.

- Deliveroo draagt bij aan 59.000 extra banen in de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Dit zijn 41.000 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 18.000 banen bij onafhankelijke restaurants.

- Deliveroo zorgt wereldwijd voor 2,45 miljard euro aan extra inkomsten voor de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Daarvan is 1,75 miljard euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en ruim 765 miljoen euro voor ‘onafhankelijke’ restaurants.

- 60 procent van de ondervraagde restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo draagt bij aan 3,49 miljard euro extra omzetgroei binnen de economie van de landen waarin zij actief is.

Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien, dan geeft het rapport aan dat het bedrijf in 2020 wereldwijd bijdraagt aan ongeveer 200.000 banen en een economische output van 4,66 miljard euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: