Deliveroo samenwerking zorgt voor grote toename 'in-house' omzet

2 mei 2019 | Yonne van Geene

Uit een onafhankelijke analyse blijkt de economische bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse economie in de 12 maanden voorafgaand aan november 2018. De analyse is gedaan door de onafhankelijke adviseurs van economisch onderzoeksbureau Capital Economics. Het brengt de volledige economische impact van de activiteiten van Deliveroo in kaart gedurende een jaar.

De uitkomsten van de analyse tonen aan hoezeer de inkomsten van restaurants toenemen wanneer zij met Deliveroo gaan werken. Daar zijn de inkomsten van hun leveranciers in meegenomen. Ook zijn de uitgaven van Deliveroo-bezorgers en -medewerkers, de uitgaven van Deliveroo aan haar leveranciers en de belastingopbrengsten door de activiteiten van Deliveroo berekend.

Belangrijkste uitkomsten Nederlandse markt

- Deliveroo draagt bij aan 2.200 banen in Nederlandse economie, dit nog naast de 2.500 bezorgers in Nederland die nu via Deliveroo goede verdiensten en flexibel werk hebben.

- Deliveroo draagt bij aan 2.100 extra banen in de restaurantsector van Nederland. Dit zijn 1.300 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 810 banen bij onafhankelijke restaurants.

- 59 procent van de ondervraagde Nederlandse restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo zorgt voor in totaal 41,9 miljoen euro aan extra omzet voor de Nederlandse restaurantsector. Daarvan is 25,6 miljoen euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en 16,3 miljoen euro voor onafhankelijke restaurants.

- In totaal genereert Deliveroo 60,6 miljoen euro aan omzet voor de Nederlandse economie.

- De bijdrage van Deliveroo aan de economische groei in Nederland (gemeten aan het bruto binnenlands product) is 26,8 miljoen euro.

- De bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse schatkist is in totaal 10,3 miljoen euro, via vennootschaps- en werknemersbelasting.

- Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien dan draagt het bedrijf in 2020 in Nederland bij aan ongeveer 4.500 banen en een economische output van 51,3 miljoen euro, zo berekende Capital Economics.

Positieve gevolgen

Stijn Verstijnen, directeur Deliveroo Nederland: “Wij zien dat steeds meer mensen in Nederland regelmatig eten laten bezorgen door Deliveroo. Dit heeft positieve gevolgen voor ondernemers, die met hun restaurant zo nieuwe doelgroepen aanboren en hun omzet sterk zien stijgen. Wij zijn er trots op dat we met ons platform restaurants laten groeien, duizenden bezorgers een goed verdienende en flexibele bijbaan bieden en de Nederlandse economie steunen. Als we blijven doorgroeien in de huidige snelheid, dan worden deze effecten alleen maar groter. Iets waar we dagelijks met restaurantpartners en bezorgers aan werken.”

Belangrijkste uitkomsten wereldwijd

- Deliveroo draagt bij aan in totaal 67.000 banen in alle landen waarin het bedrijf opereert, dit nog bovenop de 130.000 Deliveroo-bezorgers wereldwijd.

- Deliveroo draagt bij aan 59.000 extra banen in de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Dit zijn 41.000 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 18.000 banen bij onafhankelijke restaurants.

- Deliveroo zorgt wereldwijd voor 2,45 miljard euro aan extra inkomsten voor de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Daarvan is 1,75 miljard euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en ruim 765 miljoen euro voor ‘onafhankelijke’ restaurants.

- 60 procent van de ondervraagde restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo draagt bij aan 3,49 miljard euro extra omzetgroei binnen de economie van de landen waarin zij actief is.

Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien, dan geeft het rapport aan dat het bedrijf in 2020 wereldwijd bijdraagt aan ongeveer 200.000 banen en een economische output van 4,66 miljard euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: