Deliveroo samenwerking zorgt voor grote toename 'in-house' omzet

2 mei 2019 | Yonne van Geene

Uit een onafhankelijke analyse blijkt de economische bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse economie in de 12 maanden voorafgaand aan november 2018. De analyse is gedaan door de onafhankelijke adviseurs van economisch onderzoeksbureau Capital Economics. Het brengt de volledige economische impact van de activiteiten van Deliveroo in kaart gedurende een jaar.

De uitkomsten van de analyse tonen aan hoezeer de inkomsten van restaurants toenemen wanneer zij met Deliveroo gaan werken. Daar zijn de inkomsten van hun leveranciers in meegenomen. Ook zijn de uitgaven van Deliveroo-bezorgers en -medewerkers, de uitgaven van Deliveroo aan haar leveranciers en de belastingopbrengsten door de activiteiten van Deliveroo berekend.

Belangrijkste uitkomsten Nederlandse markt

- Deliveroo draagt bij aan 2.200 banen in Nederlandse economie, dit nog naast de 2.500 bezorgers in Nederland die nu via Deliveroo goede verdiensten en flexibel werk hebben.

- Deliveroo draagt bij aan 2.100 extra banen in de restaurantsector van Nederland. Dit zijn 1.300 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 810 banen bij onafhankelijke restaurants.

- 59 procent van de ondervraagde Nederlandse restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo zorgt voor in totaal 41,9 miljoen euro aan extra omzet voor de Nederlandse restaurantsector. Daarvan is 25,6 miljoen euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en 16,3 miljoen euro voor onafhankelijke restaurants.

- In totaal genereert Deliveroo 60,6 miljoen euro aan omzet voor de Nederlandse economie.

- De bijdrage van Deliveroo aan de economische groei in Nederland (gemeten aan het bruto binnenlands product) is 26,8 miljoen euro.

- De bijdrage van Deliveroo aan de Nederlandse schatkist is in totaal 10,3 miljoen euro, via vennootschaps- en werknemersbelasting.

- Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien dan draagt het bedrijf in 2020 in Nederland bij aan ongeveer 4.500 banen en een economische output van 51,3 miljoen euro, zo berekende Capital Economics.

Positieve gevolgen

Stijn Verstijnen, directeur Deliveroo Nederland: “Wij zien dat steeds meer mensen in Nederland regelmatig eten laten bezorgen door Deliveroo. Dit heeft positieve gevolgen voor ondernemers, die met hun restaurant zo nieuwe doelgroepen aanboren en hun omzet sterk zien stijgen. Wij zijn er trots op dat we met ons platform restaurants laten groeien, duizenden bezorgers een goed verdienende en flexibele bijbaan bieden en de Nederlandse economie steunen. Als we blijven doorgroeien in de huidige snelheid, dan worden deze effecten alleen maar groter. Iets waar we dagelijks met restaurantpartners en bezorgers aan werken.”

Belangrijkste uitkomsten wereldwijd

- Deliveroo draagt bij aan in totaal 67.000 banen in alle landen waarin het bedrijf opereert, dit nog bovenop de 130.000 Deliveroo-bezorgers wereldwijd.

- Deliveroo draagt bij aan 59.000 extra banen in de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Dit zijn 41.000 banen bij restaurants die onderdeel zijn van een keten en 18.000 banen bij onafhankelijke restaurants.

- Deliveroo zorgt wereldwijd voor 2,45 miljard euro aan extra inkomsten voor de restaurantsector in alle landen waarin zij actief is. Daarvan is 1,75 miljard euro voor restaurants die onderdeel zijn van een keten en ruim 765 miljoen euro voor ‘onafhankelijke’ restaurants.

- 60 procent van de ondervraagde restaurants zag een toename van het aantal mensen dat in hun restaurant kwam eten, als gevolg van het partneren met Deliveroo. Dit onderstreept de toename van de ‘in-house’ omzet van restaurants.

- Deliveroo draagt bij aan 3,49 miljard euro extra omzetgroei binnen de economie van de landen waarin zij actief is.

Als Deliveroo in het huidige tempo door blijft groeien, dan geeft het rapport aan dat het bedrijf in 2020 wereldwijd bijdraagt aan ongeveer 200.000 banen en een economische output van 4,66 miljard euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leve...

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: