Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

3 juni 2020 | David Bakker

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten.
Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?'

Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet?

Tegen het einde van de lockdown volgen nieuwe regels en protocollen elkaar in rap tempo op. Als restaurateur kun je niet de hele dag het nieuws lopen uitpluizen, je hebt wel beters te doen.

Mag zo'n Boa dan je restaurant binnenkomen om boetes uit te delen? Kun je boze reviews verwachten als je je niet aan alle regels van de dag houdt?

Het is even wennen aan de nieuwe tijden.

Ze kwamen natuurlijk niet uit één huishouden, dus ik maakte 2 tafels voor ze klaar op 1,5 afstand, met een lege tafel er tussen.

Gelukkig heb ik voldoende ruimte in mijn restaurantje voor tafels op 1,5 afstand. Toch wilde ik de eerste avond nog wel op halve capaciteit draaien. Voor de zekerheid. De dagelijkse routine is er immers uit.

Ik had al rekening gehouden met wat opstartprobleempjes. En inderdaad: één van de koelingen startte niet meer op, er was zekering gesprongen van de water ontharder, zodat de glazenspoeler het niet meer deed en onze bloemist was ons nog even vergeten.

Ook mijn gasten vonden het spannend. Nooit gedacht dat ik de handen van mijn gasten zou moeten desinfecteren bij binnenkomst. 'Maar daar komen we juist voor', vertelden ze me enthousiast. Nieuwe service in nieuwe tijden.

Een groepje van 5 splitsen in 2 tafels met 1,5 meter ertussen, ging eigenlijk ook prima. Ze vonden het eigenlijk heel prettig. Restaurantbeleving in nieuwe tijden.

Een andere gast wilde graag binnenkort reserveren met een vriendengroep van 14. Helaas past dat nog niet in het nieuwe normaal.

Sico de Moel is eigenaar van L'invité in Amsterdam. Hij deelt zijn ervaringen als horecaondernemer met De RestaurantKrant. Lees zijn andere columns hier
 

www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: