Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

3 juni 2020 | David Bakker

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten.
Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?'

Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet?

Tegen het einde van de lockdown volgen nieuwe regels en protocollen elkaar in rap tempo op. Als restaurateur kun je niet de hele dag het nieuws lopen uitpluizen, je hebt wel beters te doen.

Mag zo'n Boa dan je restaurant binnenkomen om boetes uit te delen? Kun je boze reviews verwachten als je je niet aan alle regels van de dag houdt?

Het is even wennen aan de nieuwe tijden.

Ze kwamen natuurlijk niet uit één huishouden, dus ik maakte 2 tafels voor ze klaar op 1,5 afstand, met een lege tafel er tussen.

Gelukkig heb ik voldoende ruimte in mijn restaurantje voor tafels op 1,5 afstand. Toch wilde ik de eerste avond nog wel op halve capaciteit draaien. Voor de zekerheid. De dagelijkse routine is er immers uit.

Ik had al rekening gehouden met wat opstartprobleempjes. En inderdaad: één van de koelingen startte niet meer op, er was zekering gesprongen van de water ontharder, zodat de glazenspoeler het niet meer deed en onze bloemist was ons nog even vergeten.

Ook mijn gasten vonden het spannend. Nooit gedacht dat ik de handen van mijn gasten zou moeten desinfecteren bij binnenkomst. 'Maar daar komen we juist voor', vertelden ze me enthousiast. Nieuwe service in nieuwe tijden.

Een groepje van 5 splitsen in 2 tafels met 1,5 meter ertussen, ging eigenlijk ook prima. Ze vonden het eigenlijk heel prettig. Restaurantbeleving in nieuwe tijden.

Een andere gast wilde graag binnenkort reserveren met een vriendengroep van 14. Helaas past dat nog niet in het nieuwe normaal.

Sico de Moel is eigenaar van L'invité in Amsterdam. Hij deelt zijn ervaringen als horecaondernemer met De RestaurantKrant. Lees zijn andere columns hier
 

www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: