Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

3 juni 2020 | David Bakker

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten.
Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?'

Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet?

Tegen het einde van de lockdown volgen nieuwe regels en protocollen elkaar in rap tempo op. Als restaurateur kun je niet de hele dag het nieuws lopen uitpluizen, je hebt wel beters te doen.

Mag zo'n Boa dan je restaurant binnenkomen om boetes uit te delen? Kun je boze reviews verwachten als je je niet aan alle regels van de dag houdt?

Het is even wennen aan de nieuwe tijden.

Ze kwamen natuurlijk niet uit één huishouden, dus ik maakte 2 tafels voor ze klaar op 1,5 afstand, met een lege tafel er tussen.

Gelukkig heb ik voldoende ruimte in mijn restaurantje voor tafels op 1,5 afstand. Toch wilde ik de eerste avond nog wel op halve capaciteit draaien. Voor de zekerheid. De dagelijkse routine is er immers uit.

Ik had al rekening gehouden met wat opstartprobleempjes. En inderdaad: één van de koelingen startte niet meer op, er was zekering gesprongen van de water ontharder, zodat de glazenspoeler het niet meer deed en onze bloemist was ons nog even vergeten.

Ook mijn gasten vonden het spannend. Nooit gedacht dat ik de handen van mijn gasten zou moeten desinfecteren bij binnenkomst. 'Maar daar komen we juist voor', vertelden ze me enthousiast. Nieuwe service in nieuwe tijden.

Een groepje van 5 splitsen in 2 tafels met 1,5 meter ertussen, ging eigenlijk ook prima. Ze vonden het eigenlijk heel prettig. Restaurantbeleving in nieuwe tijden.

Een andere gast wilde graag binnenkort reserveren met een vriendengroep van 14. Helaas past dat nog niet in het nieuwe normaal.

Sico de Moel is eigenaar van L'invité in Amsterdam. Hij deelt zijn ervaringen als horecaondernemer met De RestaurantKrant. Lees zijn andere columns hier
 

www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: