Column Sico de Moel: Hoepeltje

30 april 2020 | Sico de Moel

'There ain´t no such thing as a free lunch'. Als horecaondernemers dachten we heel even dat we gratis geld van de overheid zouden krijgen om onze restaurants overeind te houden.

We moesten per direct sluiten en ons personeel gewoon in dienst houden. De overheid zou met haar hele diepe zakken onze kosten ruimhartig compenseren. Blijf vooral thuis.

Niet dus. Personeelskosten worden maar gedeeltelijk vergoed, die 4000 euro voor de ondernemer is voor 3 maanden en daarmee minder dan de bijstand.

De overige personeelskosten, de huur en de bedrijfskosten zijn voor rekening van de ondernemer. Die kan met zijn spaarcentjes zijn onderneming redden, en anders maar niet.

Vervolgens bedenkt de overheid dat ze eigenlijk ook nog wel wat extra eisen kunnen stellen. Immers: wie betaalt die bepaalt.

Eerst de verplichte accountantsverklaring, ook voor horecaondernemingen die helemaal geen accountant nodig hebben omdat ze gewoon niet zo groot zijn. Forse kosten omdat accountants, die straks ongetwijfeld overbelast zijn, woekerprijzen zullen moeten vragen.

Bij de KLM moeten ze in ruil voor een lening het wensenlijstje van linkse politici inwilligen. Bij Booking.com hadden ze afgelopen jaren niet zo veel winst mogen maken.

Wat staat ons als horeca nog te wachten? Kan de politiek restaurants die nog veel vlees verkopen straks verplichten vegetarisch te worden? Minder flexcontracten? Misschien een verplicht gender-neutraal toilet?

Hoe mooi zou het zijn om tijdens deze crisis niet je handje te hoeven ophouden? Ik wil als ondernemer niet door de hoepeltjes van de overheid hoeven te springen. Ik wil zelf mijn eigen koers kunnen bepalen. Veel liever luister ik naar de grillen van mijn klanten dan naar de grillen van de overheid.

Daarom ben ik mijn klanten dan ook zo dankbaar voor het succes van onze @Home menu's.

Deze week een verrassend asperge gerechtje met ansjovis en een zachtgekookt kwarteleitje. Voor het hoofdgerecht de gebraden kwartel met gefermenteerde knoflook en geroosterde knol. En een dessert met de eerste Hollandse aardbeitjes van het land met een witte chocolademousse. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: