Column Sico de Moel: Hoepeltje

30 april 2020 | Sico de Moel

'There ain´t no such thing as a free lunch'. Als horecaondernemers dachten we heel even dat we gratis geld van de overheid zouden krijgen om onze restaurants overeind te houden.

We moesten per direct sluiten en ons personeel gewoon in dienst houden. De overheid zou met haar hele diepe zakken onze kosten ruimhartig compenseren. Blijf vooral thuis.

Niet dus. Personeelskosten worden maar gedeeltelijk vergoed, die 4000 euro voor de ondernemer is voor 3 maanden en daarmee minder dan de bijstand.

De overige personeelskosten, de huur en de bedrijfskosten zijn voor rekening van de ondernemer. Die kan met zijn spaarcentjes zijn onderneming redden, en anders maar niet.

Vervolgens bedenkt de overheid dat ze eigenlijk ook nog wel wat extra eisen kunnen stellen. Immers: wie betaalt die bepaalt.

Eerst de verplichte accountantsverklaring, ook voor horecaondernemingen die helemaal geen accountant nodig hebben omdat ze gewoon niet zo groot zijn. Forse kosten omdat accountants, die straks ongetwijfeld overbelast zijn, woekerprijzen zullen moeten vragen.

Bij de KLM moeten ze in ruil voor een lening het wensenlijstje van linkse politici inwilligen. Bij Booking.com hadden ze afgelopen jaren niet zo veel winst mogen maken.

Wat staat ons als horeca nog te wachten? Kan de politiek restaurants die nog veel vlees verkopen straks verplichten vegetarisch te worden? Minder flexcontracten? Misschien een verplicht gender-neutraal toilet?

Hoe mooi zou het zijn om tijdens deze crisis niet je handje te hoeven ophouden? Ik wil als ondernemer niet door de hoepeltjes van de overheid hoeven te springen. Ik wil zelf mijn eigen koers kunnen bepalen. Veel liever luister ik naar de grillen van mijn klanten dan naar de grillen van de overheid.

Daarom ben ik mijn klanten dan ook zo dankbaar voor het succes van onze @Home menu's.

Deze week een verrassend asperge gerechtje met ansjovis en een zachtgekookt kwarteleitje. Voor het hoofdgerecht de gebraden kwartel met gefermenteerde knoflook en geroosterde knol. En een dessert met de eerste Hollandse aardbeitjes van het land met een witte chocolademousse. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: