Column Sico de Moel: Hoepeltje

30 april 2020 | Sico de Moel

'There ain´t no such thing as a free lunch'. Als horecaondernemers dachten we heel even dat we gratis geld van de overheid zouden krijgen om onze restaurants overeind te houden.

We moesten per direct sluiten en ons personeel gewoon in dienst houden. De overheid zou met haar hele diepe zakken onze kosten ruimhartig compenseren. Blijf vooral thuis.

Niet dus. Personeelskosten worden maar gedeeltelijk vergoed, die 4000 euro voor de ondernemer is voor 3 maanden en daarmee minder dan de bijstand.

De overige personeelskosten, de huur en de bedrijfskosten zijn voor rekening van de ondernemer. Die kan met zijn spaarcentjes zijn onderneming redden, en anders maar niet.

Vervolgens bedenkt de overheid dat ze eigenlijk ook nog wel wat extra eisen kunnen stellen. Immers: wie betaalt die bepaalt.

Eerst de verplichte accountantsverklaring, ook voor horecaondernemingen die helemaal geen accountant nodig hebben omdat ze gewoon niet zo groot zijn. Forse kosten omdat accountants, die straks ongetwijfeld overbelast zijn, woekerprijzen zullen moeten vragen.

Bij de KLM moeten ze in ruil voor een lening het wensenlijstje van linkse politici inwilligen. Bij Booking.com hadden ze afgelopen jaren niet zo veel winst mogen maken.

Wat staat ons als horeca nog te wachten? Kan de politiek restaurants die nog veel vlees verkopen straks verplichten vegetarisch te worden? Minder flexcontracten? Misschien een verplicht gender-neutraal toilet?

Hoe mooi zou het zijn om tijdens deze crisis niet je handje te hoeven ophouden? Ik wil als ondernemer niet door de hoepeltjes van de overheid hoeven te springen. Ik wil zelf mijn eigen koers kunnen bepalen. Veel liever luister ik naar de grillen van mijn klanten dan naar de grillen van de overheid.

Daarom ben ik mijn klanten dan ook zo dankbaar voor het succes van onze @Home menu's.

Deze week een verrassend asperge gerechtje met ansjovis en een zachtgekookt kwarteleitje. Voor het hoofdgerecht de gebraden kwartel met gefermenteerde knoflook en geroosterde knol. En een dessert met de eerste Hollandse aardbeitjes van het land met een witte chocolademousse. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: