Column Giuseppe Mazziotta (18): Een stage is niet om te feesten

Auteur: giuseppe mazziotta
Columns giuseppe mazziotta 30 november 2023
Column Giuseppe Mazziotta (18): Een stage is niet om te feesten

Tijdens je horecastudie aan een HBO of MBO, breekt er een moment aan waarop jij de eer krijgt om stage te lopen bij een breed scala aan toprestaurants. Maar wat als je voor hetzelfde geld dit kunt doen in het buitenland, met zon en een cocktail in je hand?

Op dit moment loop ik stage bij het prachtige restaurant Spectrum ** van het Waldorf Astoria, gelegen in Amsterdam. Terwijl al mijn klasgenoten op dit moment op plekken als Curaçao en Bonaire zijn. Hoewel ik me bijna jaloers voel wanneer ik video’s of foto’s toegestuurd krijg van hun feesten en het plezier dat ze daar hebben - het lijkt wel vakantie - besef ik dat het eigenlijk gewoon schooltijd is. Ik vind een stage iets prachtigs; je krijgt namelijk de kans om een half jaar, of een jaar, in een totaal ander restaurant stage te lopen, mee te kijken en je kennis op te bouwen. Dat moet je niet zomaar weggooien.

De hype om een jaar lang niet te leren, maar te genieten, wordt steeds groter en groter. Het is een marketingconcept voor ondernemers geworden, om op plekken als Bonaire een soort zuipvakantie te maken. Ongemerkt glipt dit langs de docenten en wordt er weinig geleerd. Ik had ook die keuze kunnen maken, maar besloot al snel om dat niet te doen. Misschien was het niet gelukt om naar het Waldorf Astoria te gaan, als het geen stage was geweest; zo’n mooie kans kon ik niet zomaar laten schieten. Werken is hard en zwaar en juist daarvoor zijn stages bedoeld, is mijn mening. Om je van steen te maken en om je voor te bereiden op het moment waarop het echt een serieuze baan is. Voor iedereen is dat anders; van eetcafé tot restaurant. Maar overal heb je kennis nodig en dit leer je het beste van bedrijven die daar bekend om staan; om hun service en kwaliteit. Ik vind dat je op basis van die criteria moet zoeken naar een stageplek, en niet op basis van waar het bedrijf gevestigd is en hoe het eruitziet. Een succesvol bedrijf blijft bestaan om een reden. Zorg ervoor dat je juist dat leert; leer hoe je jouw bedrijf ook succesvol laten kan laten worden en wat ervoor nodig is om de kwaliteit hoog en consistent te houden. Leer het geheim. 

Op mijn stage leer ik veel, kennis die ik nooit zal vergeten en op mijn manier zal toepassen. Iets wat ik misschien niet had geleerd als ik mijn stage niet zo serieus had genomen. Ik heb geen spijt van mijn keuze, want ik weet dat ook ik over een paar jaartjes lekker in een warm land ben met een koud pilsje. Maar dan niet tijdens schooltijd, maar op een echte vakantie.

Over Giuseppe Mazziotta

Giuseppe Mazziotta is achttien jaar, heeft nu al een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters in Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee bij zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september dit jaar startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen de horeca in te gaan en dat doe hij door zijn ervaringen te delen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws