Column Giuseppe Mazziotta (18): Je kunt niet luisteren en praten tegelijkertijd

Auteur: Giuseppe Mazziotta
giuseppe mazziotta Columns 30 april 2024
Column Giuseppe Mazziotta (18): Je kunt niet luisteren en praten tegelijkertijd

Ik denk dat dit de belangrijkste woorden zijn die ik ooit van iemand tijdens werk heb geleerd; als je stil bent leer je meer. Voor mij draait het altijd om het verwerven van kennis en om nieuwe dingen te kunnen leren moet je luisteren.

Echt goed luisteren is voor veel mensen moeilijk, om goed te luisteren moet je iemand al jouw aandacht geven. Tijdens mijn eerste baan was ik muisstil, niet omdat ik niet durf te spreken of omdat ik zenuwachtig was, maar als je stil bent en luistert dan kun je meer informatie opnemen, ook wanneer niemand het tegen jou heeft. Je kunt leren van verschillende situaties, zoals het oppikken van verhalen aan tafels, gesprekken tussen collega's en hoe conflicten worden opgelost. Maar je kunt bijvoorbeeld ook horen of er in de keuken iets misgaat. Je hoeft er niet per se wat mee te doen of erop in te gaan, maar het helpt je bewust te worden van wat er om je heen gebeurt en je daaraan aan te passen.

Als je continu praat dan hoor je niks. Als je stil bent kun je alles horen, en met alles bedoel ik dan ook echt alles, en sla je informatie op die je later misschien goed kunt gebruiken. Het is belangrijk om alert te blijven en continu in beweging te zijn. Als je dit combineert met aandachtig luisteren dan ben je volledig op de hoogte van wat er gaande is in een druk restaurant. Werken in de horeca is een strategisch spel en kennis krijg je door stil te zijn en te luisteren en kun je verbanden leggen op basis van wat je gehoord hebt. Je kunt dit vergelijken met een les op school. Wanneer je simpelweg je telefoon weglegt en naar voren kijkt, neem je veel meer informatie op. Informatie die je minder snel zal vergeten en die je later in andere situaties kunt gebruiken.

Soms is het echt beter om, brutaal gezegd, je mond te houden en gewoon te luisteren. Een simpel maar krachtig advies.

Over Giuseppe Mazziotta

Giuseppe Mazziotta is achttien jaar, heeft nu al een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters in Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee in zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september 2023 startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen om de horeca in te gaan en dat doet hij door zijn ervaringen te delen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws