Chefs ruimen het strand én menukaarten op

10 augustus 2018 | David Bakker
Chefs ruimen het strand én menukaarten op

Op maandag 13 augustus ruimen chefs van Euro-Toques samen met 150 thuischefs het strand van Katwijk tot Noordwijk op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

De opruimactie is de aftrap voor Euro-Toques chefs om zich komend jaar in te zetten als ambassadeur voor Goede Vis op menukaarten. Dat dit nodig is, bleek al uit eerder onderzoek door milieuorganisatie Good Fish Foundation: op 81% van de menukaarten in de horeca was ‘rode’, niet-duurzame vis te vinden.

Voorbeeld

Met hun actie hopen de chefs dat meer collega’s hun voorbeeld gaan volgen om enkel duurzame vis te serveren. Alle meelopende chefs zijn lid van Euro-Toques Nederland, de vereniging van professionele koks en restaurateurs.

Duurzaam

Restaurants aangesloten bij Euro-Toques werken met duurzame-, eerlijke- en streekproducten. “De overeenkomst in doelstellingen tussen Euro-Toques en Good Fish Foundation (GFF) was zo sterk dat een samenwerking snel op poten was gezet”, aldus Rob Franken, secretaris van Euro-Toques die zelf ook meeloopt met de strandopruimactie.

Etappe

De etappe van Katwijk tot Noordwijk is één van de 30 etappes van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Tijdens de etappe op 13 augustus zal er een stuk strand van 3,3 km schoongemaakt worden tussen Katwijk en Noordwijk.

Schoonmaak

Het bestuur en diverse chef-koks van Euro-Toques helpen met nog eens 150 thuischefs het strand schoonmaken. Na afloop van de etappe zullen alle deelnemers één levensgrote vis vormen om meer aandacht te vragen voor schone menukaarten en schone zeeën. De actie is onderdeel van het horecaprogramma ‘Chefs voor Goede Vis’ van Good Fish Foundation.

Geen 'rode' vis

Dit programma is sinds 2017 actief en heeft als doel om in 2020 50% minder rode vis in de horeca te bereiken. Restaurants die aangesloten zijn bij het programma serveren geen ‘rode’ vis van de VISwijzer. Zij krijgen van Good Fish Foundation voorlichting over de inkoop van duurzame vis en kunnen deelnemen aan diverse evenementen en workshops.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: