Cao horeca verlengd tot eind 2021

4 december 2020 | Redactie
 

FNV Horeca, CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn overeengekomen de huidige cao in de horeca met een jaar te verlengen onder gelijke voorwaarden.

De drie partijen zijn het er over eens dat deze stap de enige juiste is. De horecasector heeft in deze crisisperiode behoefte aan duidelijkheid, rust en stabiliteit en een verlenging van de huidige cao-condities draagt hier aan bij. De nieuwe horeca-cao loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 waarbij de loontabellen in 2021 alleen aangepast worden voor het wettelijk minimumloon.

Afspraken uit 2020 gecontinueerd

Door deze verlenging blijven de afspraken uit 2020 om de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in de praktijk werkbaarder te maken ook in 2021 van kracht. Dat geldt ook voor afspraken over   uitwerkingen van een sectoranalyse en functieomschrijvingen.  Na de coronacrisis wordt ook hier de draad weer opgepakt.

Cao algemeen verbindend verklaren

FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN volgen hun procedures om dit akkoord snel te formaliseren. Daarna wordt de minister van SZW gevraagd de verlengde horeca-cao 2021 algemeen verbindend te verklaren. De sector is namelijk gebaat bij een level playing field met dezelfde rechten en plichten voor alle horecawerkgevers  en – werknemers. Onderling concurreren op arbeidsvoorwaarden is zeker in deze tijd ongewenst.

Gezamenlijke oproep tot meer steun

FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN laten met het verlengen van de cao zien dat zij zich samen hard maken voor de toekomst van de sector. Zonder meer en extra steun vanuit de overheid heeft de horeca geen toekomst. Daarom roepen de partijen het Kabinet op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW3) zowel dit als volgend jaar op 90% te houden en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) op 100% van de normpercentages te stellen vanaf oktober 2020 en dat ook in 2021 zo te houden. Daarnaast moet de extra TVL-subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) in 2021 worden voortgezet om de kosten van openstelling te vergoeden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: