Boek over fraude olijfolie verschenen

20 november 2012
Boek over fraude olijfolie verschenen

Een niet alledaags onderwerp, maar wereldwijd een groot probleem waar miljoenen mee worden verdiend. Inferieure olijfolie die wordt vermengd en voor extra vierge over de toonbank gaat.

*Valse producten*
Tom Mueller, schrijver voor The New Yorker, heeft hier een boek over geschreven: 'Extra Virginity, the sublime and scandalous world of olive oil'. Het boek is een reis door de wereld van olijfolie; hardwerkende boeren die tradities hooghouden tegenover fraudeurs en multinationals die hele ketens van valse producten beheersen. Als resultaat worden veel soorten olijfolie verkocht die geen extra vierge mogen heten.

*Olijfmaniakken*
Mueller heeft het eerste gesigneerde exemplaar voor Nederland uitgereikt aan Gregor Christiaans, eigenaar Olijfbedrijf. Tom Mueller: "Gregor is net zo'n olijfolie-maniak als ik. Als cursist van de eerste wereldwijde proeversschool voor olijfolie in Italië heb ik hem leren kennen als iemand met dezelfde passie voor goede olijfolie."

*Niet in Italië*
Volgens Christiaans van Olijfbedrijf is het een eer dat hij dit boek heeft ontvangen van Tom Mueller. "Tom is een geweldige onderzoeker. Dat er al 100.000 boeken verkocht zijn en dat het boek nog steeds niet is uitgegeven in Italië ('iets’ houdt dit tegen'), zegt genoeg over de populariteit van olijfolie en de grote financiële belangen die meespelen."

*Op de foto:* Gregor Christiaans (l) en Tom Mueller

~Frank Lindner~

Overig nieuws