Blurring mag nog steeds van de rechter

14 juli 2016 | Thijs Jacobs

De Slijtersunie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, heeft woensdag een tegenvaller te verwerken gekregen. In een kort geding, dat aangespannen werd tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), kreeg de Slijtersunie ongelijk. De VNG lanceerde een proef, waarbij het mengen van winkels en horeca een jaar lang wordt toegestaan. Met een maximum van twee glazen alcohol mogen winkels, kappers en boekhandels gewoon schenken aan hun klanten. 

De Slijtersunie stelt, dat dit niet mag. Het zou verboden zijn volgens de Drank- en horecawet. De Haagse rechtbank stelt dat de VNG 'niets verkeerd doet'. Kortom: de pilot gaat door. 

Hieronder lees je de motivatie van de rechtbank:

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft gemeenten niet op te roepen een pilot te staken waarin zij bij de handhaving van de Drank- en Horecawet mengvormen van horeca en winkels (zoals een wijntje bij de kapper) gedogen. Deze mengvormen zijn ingevolge de Drank- en horecawet niet toegestaan. De SlijtersUnie spande een kort geding aan tegen de VNG om een stokje voor de pilot te steken, maar de voorzieningenrechter in Den Haag ging hier niet in mee.

Beperkte rol VNG

Gezien de beperkte rol die de VNG bij de uitvoering van de pilot door de gemeenten heeft en gezien het feit dat de beslissing om feitelijk deel te nemen aan de pilot en de wijze van uitvoering daarvan bij de individuele gemeentebesturen ligt, is door de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag.

Bestuursrechter

Voor zover direct belanghebbenden besluiten van individuele gemeenten om overtredingen van de Drank- en Horecawet (in het kader van de pilot) te gedogen willen aanvechten kunnen zij de gang naar de bestuursrechter maken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: