Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca uitgeroepen

Auteur: Redactie
Events Onderwijs 13 januari 2023
Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca uitgeroepen

Restaurant De Werf uit Veere is uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023. Op de tweede plaats staat ’t Voorhuys in Emmeloord, gevolgd door De Hof in Renswoude.

Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte kreeg de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 uitgereikt. De wedstrijdcommissie was het opgevallen dat waar ambachtelijk wordt gewerkt, en dat geldt zeker voor de Top 3, er veel aandacht is voor medewerkers en leerlingen. Liefde voor het product is in dit geval ook liefde voor de mensen.

Op de laatste dag van de Horecava maakte Ricardo Eshuis van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de winnaars van beide wedstrijden bekend. De wedstrijdcommissie van Beste Leerbedrijf Horeca was erg onder de indruk van de praktijkroute die de winnaar, restaurant De Werf in Veere, heeft bedacht samen met ROC Scalda. Eshuis: “Het bedrijf zag de personeelstekorten ontstaan en bedacht mede daarom met ROC Scalda een nieuwe opleidingsvorm voor praktijkleren. Zowel voor jongeren die het schoolse traject moeilijk aankunnen als voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maakt individueel leren op de werkvloer heel goed mogelijk en geeft nieuwe instroom. Voor de reguliere trajecten volgt het leerbedrijf de lijn van school, afgestemd op niveau en tempo van de leerling. Er is ruimte voor alle opleidingsniveaus waarbij De Werf optimaal bekijkt wat het niveau van een leerling is en welke leermeester daarbij past. Leren en werken staan hier bovendien op hetzelfde niveau als plezier en creëren.”

Persoonlijke begeleiding

Eshuis prees ook de nummer 2 en 3. Geen enkel ander bedrijf in de regio begeleidt leerlingen zoals ‘t Voorhuys in Emmeloord dat aanpakt, de nummer 2. Eshuis: “Door het buddysysteem is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Er zijn voldoende leermeesters aanwezig; de verhouding leerling-leermeester is bijna 1 op 1. Tijdens het inwerkprogramma van twee weken brengt dit leerbedrijf precies in kaart wat het beginniveau van een leerling is en waar deze naartoe wil groeien.”

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De Hof in Renswoude, de nummer 3, is zoveel meer dan alleen leerbedrijf, aldus de wedstrijdcommissie. Het is een omgeving waarin naast het vak ook de sociaal-emotionele ontwikkeling erg belangrijk is. Eshuis: “De Hof staat open voor ‘beschadigde’ jongeren die bijvoorbeeld een slechte ervaring hebben gehad in een ander leerbedrijf. Er is een aparte vertrouwenspersoon die met de leidinggevenden en de medewerkers meekijkt naar persoonlijke ontwikkeling en ondersteunt bij de begeleiding. Dat maakt De Hof een warme plek om te leren.” 

Mark Benneker Beste Leermeester

Ook leermeester Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte werd op de Horecava gehuldigd. Hij ging naar huis met de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. Eshuis haalde Marks humor aan, gecombineerd met de wijze waarop hij steeds de juiste snaar weet te raken bij verschillende typen leerlingen. Dit maakt hem echt onderscheidend. Eshuis: “Mark maakt voor leerlingen het verschil tussen afhaken of doorgaan, tussen slagen of niet slagen. Niet alleen in het team van ‘t Kruisselt, maar ook landelijk. ‘t Kruisselt is een heel mooi leerbedrijf met een goed team, met Mark als een top leermeester.” De twee andere kanshebbers op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 waren Marisca Stam van ’t Voorhuys in Emmeloord en Beste Leermeester Horeca 2019/2020 Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten.

Overig nieuws