Belgische horeca krijgt black box

13 juli 2012 |
Belgische horeca krijgt black box<

Om fraude en zwart geld in de horeca aan te pakken gaat de Belgische overheid ondernemers per 1 juli 2013 verplicht stellen om een zogeheten black box op hun kassa aan te sluiten.

De zwarte doos registreert alle aanslagen en transacties die op de kassa worden gedaan. Zodra de black box uitvalt is er ook niet meer met de kassa te werken.

Zwart geld
Expert Ruud Clements van Van Hessen legt uit: "Iedere kassa krijgt een fysiek kastje van de overheid. Met de grote hoeveelheid zwart geld die in België in omloop is, is er de noodzaak om iets te doen. Maar of dit systeem goed doordacht is?"

Simpele kassa
Naar het schijnt kan het kastje op meerdere manieren worden omzeild. Een ondernemer met een uitgebreid systeem (meerdere handhelds, keukendisplays en kassa's) in zijn zaak bestempelt dit als intern bestelsysteem. Op de bar kan hij een eenvoudige kassa neerzetten waar de black box aan wordt gehangen. De zwarte doos houdt dan alleen in de gaten wat er op deze kassa gebeurt.

Eigen plan
Clements: "Ik verwacht dat er in Nederland niet zo snel een black box-systeem wordt geïntroduceerd in de horeca. Wij kennen het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Verschil met België is dat de overheid daar een systeem van boven oplegt aan de ondernemers, terwijl de overheid in Nederland tegen branche en leveranciers heeft gezegd: 'het moet anders, kom maar met een eigen plan, en anders gaan wij het doen'."
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: