Belgische horeca krijgt black box

13 juli 2012 |
Belgische horeca krijgt black box<

Om fraude en zwart geld in de horeca aan te pakken gaat de Belgische overheid ondernemers per 1 juli 2013 verplicht stellen om een zogeheten black box op hun kassa aan te sluiten.

De zwarte doos registreert alle aanslagen en transacties die op de kassa worden gedaan. Zodra de black box uitvalt is er ook niet meer met de kassa te werken.

Zwart geld
Expert Ruud Clements van Van Hessen legt uit: "Iedere kassa krijgt een fysiek kastje van de overheid. Met de grote hoeveelheid zwart geld die in België in omloop is, is er de noodzaak om iets te doen. Maar of dit systeem goed doordacht is?"

Simpele kassa
Naar het schijnt kan het kastje op meerdere manieren worden omzeild. Een ondernemer met een uitgebreid systeem (meerdere handhelds, keukendisplays en kassa's) in zijn zaak bestempelt dit als intern bestelsysteem. Op de bar kan hij een eenvoudige kassa neerzetten waar de black box aan wordt gehangen. De zwarte doos houdt dan alleen in de gaten wat er op deze kassa gebeurt.

Eigen plan
Clements: "Ik verwacht dat er in Nederland niet zo snel een black box-systeem wordt geïntroduceerd in de horeca. Wij kennen het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Verschil met België is dat de overheid daar een systeem van boven oplegt aan de ondernemers, terwijl de overheid in Nederland tegen branche en leveranciers heeft gezegd: 'het moet anders, kom maar met een eigen plan, en anders gaan wij het doen'."
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: