BBQ-koning Reitse Spanninga verkoopt restaurant 't Plein

4 mei 2018 | David Bakker
BBQ-koning Reitse Spanninga verkoopt restaurant 't Plein<

Reitse en Tryntsje Spanninga hebben hun restaurant ’t Plein in Joure verkocht. Na 30 jaar vonden ze het tijd worden om afscheid te nemen en zich de komende jaren toe te leggen op eventmanagement dat zij al jaren naast hun restaurantactiviteiten deden. Chef-kok Ûltsje Dijkstra blijft niet in ’t Plein. Hij bezint zich op zijn toekomst.

Dijkstra heeft vanaf het begin de leiding over de keuken gehad. De nieuwe uitbaters van
’t Plein zijn Marten Haga (31) en Nely Smit (28). Zij nemen de zaak per 18 juni over. Tijdens de voorjaarsparty op 24 mei wordt dit horecapaar voorgesteld. Voor de bekende tv-kok en zijn vrouw is het een bewogen moment.

"Wij hebben al die jaren met het grootste plezier ons restaurant gerund. Met tal van gasten hebben we een speciale band opgebouwd en we hebben vooral dankzij Ûltsje veel lof gekregen voor onze keuken. Toch hebben we gemeend om te stoppen met het restaurant omdat het een zwaar vak is. Bovendien lopen wij al tegen de zestig. Vanaf nu kunnen wij ons focussen op het regisseren van evenementen en partijen, op kookdemonstraties en trainingen die ik geef", aldus Spanninga, die programma’s voor Omrop Fryslân blijft maken.

BBQ

Ook blijft hij de Weber-barbecuecursussen verzorgen. Spanninga heeft vrijwel heel
Nederland barbecueën geleerd. Van heinde en verre komen mensen naar Joure om de
eigen bereidingen te consumeren. Door de populariteit van de barbecue heeft het
tuinleven een extra dimensie gekregen en wordt er tegenwoordig in alle seizoenen
gegrild. Adviezen, workshops en promoties in maaltijden en bereidingen voor opdrachtgevers als Poiesz supermarkten blijven de Spanninga’s eveneens verrichten. Onlangs hebben zij een mega-klus aangenomen: de culinaire organisatie van de theaterproductie Stormruiter, hét uithangbord van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Niet rustiger aan

Stilzitten is er dus niet bij. Spanninga: ‘Oh nee, er is heel veel te doen. We doen het dan ook niet rustiger aan, maar de stress van het restaurant hebben we niet meer. Het werd tijd om ons te beperken tot het aannemen van cateringklussen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.’ Reitse Spanninga is oprichter (2000) en oud-voorzitter (tot 2015) van de restaurantclub Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van 14 kwaliteitszaken die bij voorkeur regionale ingrediënten in de maaltijden verwerken. Hij mag dan ook worden gezien als de man die het Friese streekproduct nadrukkelijk op de kaart heeft gezet. Tegenwoordig is dat gemeengoed in Friese specialiteitenrestaurants. De nieuwe ondernemers in ’t Plein blijven lid van Fryslân Culinair.

Pleisterplaats

Marten Haga is souschef in restaurant Zuiver op Vlieland, een nieuw lid van Fryslân
Culinair. Daar werkt hij samen met chef Robert Buurma. Eerder was Haga werkzaam in
het Kurhaus in Scheveningen, Le Garage in Amsterdam en in Fish ’n Dish in Harlingen.
Hij gaat het culinair concept van ’t Plein iets wijzigen. Een kaart heeft het restaurant
straks niet meer, maar een, naar het voorbeeld van Zuiver, regelmatig wisselend menu
van vier gangen voor een vaste prijs van € 37.50. Meer gangen is mogelijk. Dit concept
gaat uit van een uitgekiende inkoop op basis van aanbod en seizoen, van gegarandeerd vers, een hoge prijs/kwaliteitverhouding en minimale verspilling. Reserveren is
gewenst. "Wij zijn heel blij dat we zulke goede opvolgers hebben gevonden en dat ’t Plein een pleisterplaats blijft voor wie lekker en eerlijk wil eten", besluit Tryntsje Spanninga.

 

Foto: Johan Brouwer

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Sidney Schutte en David Baxter openen Café Cliché

Vandaag opent Café Cliché, de gloednieuwe buurtbrasserie van Amsterdam-Oost. Hier kookt chef David Baxter vijf dagen per week voor de buurt en voor wie in de buurt is. Het initiatief en het menu zijn van Sidney Schutte, die net als Baxter carrière maakte in sterrenrestaurants. ...

Economie Food
Foodora stopt in Nederland

Maaltijdbezorger Foodora trekt de stekker uit de Nederlandse markt. Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero zette afgelopen maand de Nederlandse tak in de etalage, maar heeft geen koper kunnen vinden. Dat meldt de NOS. Medewerkers van het bedrijf zijn schriftelijk ingelicht en krijgen vrijdag 17 ...

Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm...

Vijf tips om wespen op afstand te houden

Het valt nu nog mee, maar de maand augustus herbergt ieder jaar weer een wespenplaag. Eind juli zijn de wespennesten voltooid en gaan de insecten op zoek naar voedsel, voornamelijk op uw terras, in de keuken of achter de bar. Bloedirritant voor gasten, werknemers en uzelf. Wij hebben een aantal tips...

trends Bier
Er wordt bewuster bier gedronken

De Nederlandse consument duikt steeds dieper in de mogelijkheden van een divers bieraanbod. Hoewel pils nog altijd de onbetwiste leider is in het schap, is er een aanhoudende populariteit van speciaalbier en alcoholvrije en -arme bieren. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bierond...

Bier
Moskovieten geven 10 procent salaris uit aan bier

Het biertje blijft over de hele wereld één van de meest populaire alcoholische versnaperingen, maar hoeveel biertjes worden er nu gemiddeld genomen geconsumeerd? Besparingsplatform Kortingscode.nl deed onderzoek naar hoeveel bier er per persoon op maandelijkse basis wordt gedronken en ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: