BBQ-koning Reitse Spanninga verkoopt restaurant 't Plein

4 mei 2018 | David Bakker
BBQ-koning Reitse Spanninga verkoopt restaurant 't Plein<

Reitse en Tryntsje Spanninga hebben hun restaurant ’t Plein in Joure verkocht. Na 30 jaar vonden ze het tijd worden om afscheid te nemen en zich de komende jaren toe te leggen op eventmanagement dat zij al jaren naast hun restaurantactiviteiten deden. Chef-kok Ûltsje Dijkstra blijft niet in ’t Plein. Hij bezint zich op zijn toekomst.

Dijkstra heeft vanaf het begin de leiding over de keuken gehad. De nieuwe uitbaters van
’t Plein zijn Marten Haga (31) en Nely Smit (28). Zij nemen de zaak per 18 juni over. Tijdens de voorjaarsparty op 24 mei wordt dit horecapaar voorgesteld. Voor de bekende tv-kok en zijn vrouw is het een bewogen moment.

"Wij hebben al die jaren met het grootste plezier ons restaurant gerund. Met tal van gasten hebben we een speciale band opgebouwd en we hebben vooral dankzij Ûltsje veel lof gekregen voor onze keuken. Toch hebben we gemeend om te stoppen met het restaurant omdat het een zwaar vak is. Bovendien lopen wij al tegen de zestig. Vanaf nu kunnen wij ons focussen op het regisseren van evenementen en partijen, op kookdemonstraties en trainingen die ik geef", aldus Spanninga, die programma’s voor Omrop Fryslân blijft maken.

BBQ

Ook blijft hij de Weber-barbecuecursussen verzorgen. Spanninga heeft vrijwel heel
Nederland barbecueën geleerd. Van heinde en verre komen mensen naar Joure om de
eigen bereidingen te consumeren. Door de populariteit van de barbecue heeft het
tuinleven een extra dimensie gekregen en wordt er tegenwoordig in alle seizoenen
gegrild. Adviezen, workshops en promoties in maaltijden en bereidingen voor opdrachtgevers als Poiesz supermarkten blijven de Spanninga’s eveneens verrichten. Onlangs hebben zij een mega-klus aangenomen: de culinaire organisatie van de theaterproductie Stormruiter, hét uithangbord van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Niet rustiger aan

Stilzitten is er dus niet bij. Spanninga: ‘Oh nee, er is heel veel te doen. We doen het dan ook niet rustiger aan, maar de stress van het restaurant hebben we niet meer. Het werd tijd om ons te beperken tot het aannemen van cateringklussen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.’ Reitse Spanninga is oprichter (2000) en oud-voorzitter (tot 2015) van de restaurantclub Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van 14 kwaliteitszaken die bij voorkeur regionale ingrediënten in de maaltijden verwerken. Hij mag dan ook worden gezien als de man die het Friese streekproduct nadrukkelijk op de kaart heeft gezet. Tegenwoordig is dat gemeengoed in Friese specialiteitenrestaurants. De nieuwe ondernemers in ’t Plein blijven lid van Fryslân Culinair.

Pleisterplaats

Marten Haga is souschef in restaurant Zuiver op Vlieland, een nieuw lid van Fryslân
Culinair. Daar werkt hij samen met chef Robert Buurma. Eerder was Haga werkzaam in
het Kurhaus in Scheveningen, Le Garage in Amsterdam en in Fish ’n Dish in Harlingen.
Hij gaat het culinair concept van ’t Plein iets wijzigen. Een kaart heeft het restaurant
straks niet meer, maar een, naar het voorbeeld van Zuiver, regelmatig wisselend menu
van vier gangen voor een vaste prijs van € 37.50. Meer gangen is mogelijk. Dit concept
gaat uit van een uitgekiende inkoop op basis van aanbod en seizoen, van gegarandeerd vers, een hoge prijs/kwaliteitverhouding en minimale verspilling. Reserveren is
gewenst. "Wij zijn heel blij dat we zulke goede opvolgers hebben gevonden en dat ’t Plein een pleisterplaats blijft voor wie lekker en eerlijk wil eten", besluit Tryntsje Spanninga.

 

Foto: Johan Brouwer

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Opvallend: eerdere winnaars 'Worlds 50 Best Restaurants' niet meer welkom

World's 50 Best Restaurants, misschien wel dé belangrijkste prijsuitreiking in de restaurantwereld, heeft een opvallende wijziging doorgevoerd in de spelregels. Na een storm van kritiek heeft de organisatie besloten om eerdere winnaars niet meer toe te laten tot de competitie. Het wer...

Duurzaamheid Biologisch
Onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzame producten van start

Op dinsdag 23 januari om 13.15 uur gaat op de Bio-beurs te Zwolle het onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' officieel van start. Het project maakt inzichtelijk wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten. Zo draagt het bij aan de transitie van onze voedselproduct...

Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

Events Culinair
Line-up bekend van 24 topchefs voor 24H Chefs

24 Topchefs koken op zondag 17 februari 24 uur voor het goede doel. Tijdens dit culinaire event zijn gasten in de gelegenheid om bij hun drie favoriete chefs een bijzonder negen gangen menu te reserveren. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd door 24/7 Star Events onder leiding van in...

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: