98% van de franchiseformules verwacht coronacrisis te overleven

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Nationale Franchise Gids heeft medio mei onderzoek uitgevoerd naar de impact van de coronacrisis op de Nederlandse franchisesector. Er is o.a. een enquête verstuurd naar alle franchisegevers. Voornaamste conclusie is dat slechts 2% van de franchiseformules verwacht de coronacrisis niet te overleven.

Dit laat zien dat franchiseformules de toekomst met veel meer vertrouwen tegemoetzien dan ondernemers in het algemeen. Uit een flitspeiling van de KVK blijkt namelijk dat 10% van de ondernemers de crisis niet verwacht te overleven, een factor 5x zo hoog dus.

Betrouwbaar beeld

Opvallend was de hoge respons. “Wij denken daarom hiermee een betrouwbaar beeld te hebben over de mogelijke gevolgen van corona voor franchisend Nederland. Nuancering is natuurlijk wel dat dit alleen iets zegt over franchiseformules als geheel. Dit cijfer zegt niet direct iets over de overlevingskansen van individuele franchisenemers”, aldus Georgios Thomakakis van De Nationale Franchise Gids.

Wel verwacht ruim één derde (34,21%) van de formules een omzetdaling van 50% of meer. Dat de horeca- en fitnessbranche het hardst getroffen zijn, is iedereen bekend. Ook ijssalons worden flink beperkt in hun verkopen door de maatregelen. “Wij zijn wel open, maar door de strikte coronaregels blijft de omzet achter, omdat we minder mensen tegelijk kunnen bedienen. Maar ijssalons zijn een leuk doel om naar toe te wandelen, voor een happy feeling traktatie”, aldus Daisy’s oprichter John Buiting.

Zelfs een omzetstijging

26% van de deelgenomen formules zag hun omzet stijgen tijdens de corona-periode. “Onze online bestellingen zijn enorm toegenomen. In crisistijden zijn er meer mensen die geld nodig hebben en dus producten bij ons komen verkopen”, aldus de verklaring van een woordvoerder van Used Products. Ook Spare Rib Express zag haar omzet toenemen: de omzet van haar bezorgrestaurants is enorm toegenomen sinds de quarantainemaatregelen van kracht zijn gegaan: “Sinds 16 maart is onze omzet landelijk met bijna 49% toegenomen, exclusief de nieuwe filialen. De zaterdag van 2 april draaiden we 10 procent meer omzet dan op nieuwjaarsdag. Dat is normaliter dé bezorgdag van het jaar”, aldus commercieel directeur Spare Rib Express, David Pinedo in een eerder persbericht.

Hulp van franchisegever

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat 45% van alle franchisegevers ondersteuning en/of compensatie heeft geboden aan hun franchisenemers. Toch verwacht 29% van de franchisegevers dat er één of meer van de aangesloten franchisenemers door corona zal moeten stoppen. Zonder financiële ondersteuning vanuit het hoofdkantoor zou dit percentage waarschijnlijk substantieel hoger zijn. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: