90 procent studenten ROC Midden Nederland vindt stageplek

9 maart 2021 | Redactie

Vorige week openden de eerste terrassen in Breda en Amsterdam, om een paar uur later op last van de politie alweer te sluiten. Het is tekenend. Tekenend voor de grote zin die we allemaal hebben om lekker lang op een terras te ‘hangen’. Tekenend ook voor de financiële noodzaak bij veel horecagelegenheden om snel open te gaan.

Dat de horeca bezig is met een comeback maakt het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland op uit het aantal studenten dat een stage- of leerwerkplek vond. Liefst 90% van deze mbo-studenten vond -zelfs in deze uitzonderlijke periode- een werkgever of leerbedrijf.

“Wij keken er eerlijk gezegd ook van op dat zoveel studenten een stageplek vonden. Onze studenten staan erg hoog aangeschreven, maar laten we eerlijk zijn: de branches waar we onze studenten voor opleiden hebben fikse klappen gekregen in deze coronatijd. Dat zoveel studenten een plek vonden, zegt echt iets over het grenzeloze ondernemerschap van de horecabranche,” aldus Suzanne Staal, directeur van het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland. Niet alleen studenten van de opleidingen Kok, Bediening en de Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool) lukte het om een stage of leerwerkplek te vinden. Ook mbo-studenten van alle jaargangen en alle niveaus van de opleidingen Facilitaire Dienstverlening, Facilitair Management, Leidinggevende Toerisme en - Recreatie vonden een plek.

Veel werk te verzetten 

Dat de horeca zich voorbereidt op een heropening ziet ook Jeanne Kroon, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland: ’’De horeca is een van de hardst getroffen sectoren door de coronacrisis. Een overgroot deel van de ondernemers heeft echter niet stilgezeten, maar gezocht naar allerlei creatieve mogelijkheden (take-away, maaltijdboxen, verkoop bier- en wijnpakketten en online evenementen zoals bingo’s en pubquizzen), alles om hun bedrijf overeind te houden. De horeca wil veilig open. Dat moment gaat er komen. Om daar goed op voorbereid te zijn, zien wij dat ondernemers de werving van studenten en medewerkers weer hebben opgestart. Werken in de horeca is leuk en biedt mooie kansen!”

Evenementenbranche 

Ook die andere branche waar harde klappen vielen, lijkt zich voor te bereiden op ‘een nieuw seizoen’. Binnen de evenementenbranche is er veel reuring. Afgelopen weekend werden er al proefevenementen gehouden in de Ziggo Dome. Masja van Fruchten, opleidingsmanager van de opleiding Eventmedewerker: “Al onze derdejaars studenten hebben een stageplek gevonden. De evenementenbranche bereidt zich niet alleen voor op publieksevenementen die op korte termijn plaatsvinden, maar denkt ook na over nieuw type evenementen, die naast fysiek ook digitaal gaan plaatsvinden.”

Horeca onverminderd populair

Ook uit de animo voor de speeddates tussen studenten en horecabedrijven die het Horeca en Toerisme College op 21 april organiseert, valt op te maken dat de horecabranche zich voorbereidt. Staal: “Horecabedrijven waar we intensief mee samenwerken, gaan tijdens die speeddates in gesprek met onze studenten. De nieuwe stageplekken en leerwerkplekken voor de volgende periode worden daar door onze studenten gevonden. De animo onder bedrijven is erg groot. Er hebben zich al veel bedrijven aangemeld.”

De horeca is op zoek, maar hoe zit het met studenten? Ambiëren die nog steeds een baan in de horeca? Om een inschatting te maken van de populariteit van een branche, is het interessant om het aantal aanmeldingen voor open dagen te bekijken. Ook dat laat geen daling zien. Wel signaleert Staal enige ongerustheid bij ouders van toekomstige studenten: “Ik krijg zo nu en dan vragen van ouders of ze er wel verstandig aan doen om hun kind een horeca- toeristische of recreatieve opleiding te laten volgen. Is er toekomst voor mijn kind in die branche? Ik wijs hen dan op de cijfers en kan ze daarmee geruststellen. Ik stel hen ook de vraag waarop ik het antwoord eigenlijk al weet: Wat gaat u straks als eerste doen als de maatregelen versoepelen? Tien tegen een dat dat iets met horeca, toerisme of recreatie van doen heeft!”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: