Zilveren Champignon-wedstrijd nieuwe stijl

27 april 2011
Zilveren Champignon-wedstrijd nieuwe stijl

Op maandag 3 oktober 2011 vindt in Amsterdam de vernieuwde culinaire wedstrijd om de Zilveren Champignon plaats. De wedstrijd bestaat al 25 jaar en was tot nu toe gericht op koks in (top)restaurants. Met een nieuwe formule wil de Zilveren Champignon aansluiten op ontwikkelingen in de markt.

*Trends*
Deze ontwikkelingen zijn onder andere: een groeiende culinaire belangstelling onder consumenten en het bredere scala van professionals in verschillende soorten keukens.

*Nieuwe categorieën*
Vanaf 2011 is de wedstrijd daarom verbreed en bestaat ze uit drie categorieën: voor professionele koks uit restaurants, voor koks uit grootkeukens, zoals in instellingen, bedrijfsrestaurants en food service bedrijven en voor teams uit kookstudio’s.

*Aanpassing opzet*
Na een periode van 25 jaar besloten het GroentenFruit Bureau en de Stuurgroep Promotie Champignons van het Productschap Tuinbouw de wedstrijdformule van de Zilveren Champignon aan te passen. In de loop van 2010 werd na gesprekken met koks en sectorvertegenwoordigers een nieuwe opzet ontwikkeld.

*Veranderende markt*
Ko Hooijmans, voorzitter van de Stuurgroep Promotie Champignons van het Productschap Tuinbouw: "De ‘out of home’-markt is in de afgelopen jaren veranderd en beperkt zich niet meer tot restaurants. Er werken tegenwoordig tal van Meesterkoks in instellingen, hotelketens, bedrijfsrestaurants en food service bedrijven. Met name deze laatste groep heeft zich een vaste plek verworven en zich tot een hoog niveau ontwikkeld. We willen daarom ook deze professionals nadrukkelijk bij de wedstrijd betrekken."

*Aansluiting op ontwikkelingen*
Ook op consumentenniveau zijn veranderingen zichtbaar. Hooijmans: "De belangstelling voor koken neemt toe, evenals het aantal en het niveau van de kookstudio’s. Een culinaire wedstrijd als de Zilveren Champignon moet op die ontwikkelingen aansluiten. In 2010 hebben we daarom besloten om deze categorie aan de wedstrijd om de Zilveren Champignon toe te voegen. Dit is een wedstrijd voor teams van kookstudio’s die onder professionele leiding staan.”

*Datum en plaats*
De vernieuwde wedstrijd vindt plaats op maandag 3 oktober 2011 in de horecakeukens van het ROC van Amsterdam. Alle details over de wedstrijd, informatie voor aanmelden worden bekend gemaakt via "deze website":http://www.zilverenchampignon.nl

~Frank Lindner~

Overig nieuws