Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

25 september 2015 |
Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar<

Crowdfunding is een hit en steeds meer horecaprojecten worden hiermee gerealiseerd. Zo ook de verbouwing van restaurant Zilt & Zoet Het Euro-Toques restaurant in Maartensdijk, dat een Bib Gourmand heeft, kondigde een paar weken geleden aan zijn verbouwing via crowdfunding te gaan financieren. Vijf weken later hadden Rob en Monica Beckers, eigenaren van het restaurant, het streefbedrag van 150.000 euro al bij elkaar.

Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren, waarbij er een direct contact is tussen ondernemer en investeerder. “Het is een leuke manier om je vaste gasten mee te laten doen met het project. Zo worden zij er het meest bij betrokken”, vertelt Rob Beckers.

Dinercheques
“Wij hebben gekozen voor crowdfunding op maat. We vroegen aan iedereen die mee wilde doen 500 of 1.000 euro, dat ze in drie jaar tijd terug zouden krijgen. Dit bedrag keren wij uit door middel van een dinercheque”, zegt Beckers. Iemand die bijvoorbeeld 500 euro heeft gedoneerd, krijgt drie jaar lang elk kwartaal een dinercheque van 50 euro. Aan het eind van die drie jaar heeft hij zijn investering, plus 100 euro extra, terugverdiend. En het restaurant verdient er natuurlijk ook wat aan: “De gemiddelde besteding ligt rond de vijftig à zestig euro per persoon. Door het bedrag in cheques uit te keren, halen we uiteindelijk meer gasten naar binnen.”



Financiële lening
“Ook hebben we de mogelijkheid tot een financiële lening geboden. Er kon hierbij gedoneerd worden vanaf 2.500 euro en dit bedrag wordt in vijf jaar, ook weer in kwartalen, terugbetaald. Hierbij zit een rentepercentage van vier procent. In totaal is twee derde van ons streefbedrag via deze lening gefinancierd”, zegt Rob Beckers.

Streefbedrag binnen 5 weken
Het restaurant heeft zijn streefbedrag binnen vijf weken behaald. “We zijn voor de zomervakantie begonnen en kondigden de crowdfunding aan via een mailing en social media. Na een paar weken herhaalden we dit en uiteindelijk hadden we na vijf weken 150.000 euro opgehaald.” Door dit grote succes denkt Rob dan ook dat het goed mogelijk is dat Zilt & Zoet in de toekomst opnieuw voor crowdfunding kiest als financieringsmiddel. “Maar wel pas na vijf jaar, als alles aan iedereen is terugbetaald. Je moet wel betrouwbaar blijven, want mensen lopen toch een risico – ook al is alles goed vastgelegd in contracten.”



Verbouwing
Wat het restaurant met die 150.000 euro gaat doen? “Eigenlijk gaan we het hele interieur veranderen, van toiletten tot garderobe. Ook komt er een glazen inloopkast voor wijnen. Tien jaar geleden hebben we het pand overgenomen en destijds hebben we al veel aangepast, zoals de kleuren en stoelen, maar het veroudert snel. Nu willen we alles veranderen. Je kunt ervoor kiezen om dat beetje bij beetje te doen, maar wij willen nu in één keer alles goed doen", aldus Rob Beckers.

Mirte Bouman

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: