Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

25 september 2015 |
Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

Crowdfunding is een hit en steeds meer horecaprojecten worden hiermee gerealiseerd. Zo ook de verbouwing van restaurant Zilt & Zoet Het Euro-Toques restaurant in Maartensdijk, dat een Bib Gourmand heeft, kondigde een paar weken geleden aan zijn verbouwing via crowdfunding te gaan financieren. Vijf weken later hadden Rob en Monica Beckers, eigenaren van het restaurant, het streefbedrag van 150.000 euro al bij elkaar.

Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren, waarbij er een direct contact is tussen ondernemer en investeerder. “Het is een leuke manier om je vaste gasten mee te laten doen met het project. Zo worden zij er het meest bij betrokken”, vertelt Rob Beckers.

Dinercheques
“Wij hebben gekozen voor crowdfunding op maat. We vroegen aan iedereen die mee wilde doen 500 of 1.000 euro, dat ze in drie jaar tijd terug zouden krijgen. Dit bedrag keren wij uit door middel van een dinercheque”, zegt Beckers. Iemand die bijvoorbeeld 500 euro heeft gedoneerd, krijgt drie jaar lang elk kwartaal een dinercheque van 50 euro. Aan het eind van die drie jaar heeft hij zijn investering, plus 100 euro extra, terugverdiend. En het restaurant verdient er natuurlijk ook wat aan: “De gemiddelde besteding ligt rond de vijftig à zestig euro per persoon. Door het bedrag in cheques uit te keren, halen we uiteindelijk meer gasten naar binnen.”



Financiële lening
“Ook hebben we de mogelijkheid tot een financiĂ«le lening geboden. Er kon hierbij gedoneerd worden vanaf 2.500 euro en dit bedrag wordt in vijf jaar, ook weer in kwartalen, terugbetaald. Hierbij zit een rentepercentage van vier procent. In totaal is twee derde van ons streefbedrag via deze lening gefinancierd”, zegt Rob Beckers.

Streefbedrag binnen 5 weken
Het restaurant heeft zijn streefbedrag binnen vijf weken behaald. “We zijn voor de zomervakantie begonnen en kondigden de crowdfunding aan via een mailing en social media. Na een paar weken herhaalden we dit en uiteindelijk hadden we na vijf weken 150.000 euro opgehaald.” Door dit grote succes denkt Rob dan ook dat het goed mogelijk is dat Zilt & Zoet in de toekomst opnieuw voor crowdfunding kiest als financieringsmiddel. “Maar wel pas na vijf jaar, als alles aan iedereen is terugbetaald. Je moet wel betrouwbaar blijven, want mensen lopen toch een risico – ook al is alles goed vastgelegd in contracten.”



Verbouwing
Wat het restaurant met die 150.000 euro gaat doen? “Eigenlijk gaan we het hele interieur veranderen, van toiletten tot garderobe. Ook komt er een glazen inloopkast voor wijnen. Tien jaar geleden hebben we het pand overgenomen en destijds hebben we al veel aangepast, zoals de kleuren en stoelen, maar het veroudert snel. Nu willen we alles veranderen. Je kunt ervoor kiezen om dat beetje bij beetje te doen, maar wij willen nu in Ă©Ă©n keer alles goed doen", aldus Rob Beckers.

Mirte Bouman

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: