Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

25 september 2015 |
Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar<

Crowdfunding is een hit en steeds meer horecaprojecten worden hiermee gerealiseerd. Zo ook de verbouwing van restaurant Zilt & Zoet Het Euro-Toques restaurant in Maartensdijk, dat een Bib Gourmand heeft, kondigde een paar weken geleden aan zijn verbouwing via crowdfunding te gaan financieren. Vijf weken later hadden Rob en Monica Beckers, eigenaren van het restaurant, het streefbedrag van 150.000 euro al bij elkaar.

Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren, waarbij er een direct contact is tussen ondernemer en investeerder. “Het is een leuke manier om je vaste gasten mee te laten doen met het project. Zo worden zij er het meest bij betrokken”, vertelt Rob Beckers.

Dinercheques
“Wij hebben gekozen voor crowdfunding op maat. We vroegen aan iedereen die mee wilde doen 500 of 1.000 euro, dat ze in drie jaar tijd terug zouden krijgen. Dit bedrag keren wij uit door middel van een dinercheque”, zegt Beckers. Iemand die bijvoorbeeld 500 euro heeft gedoneerd, krijgt drie jaar lang elk kwartaal een dinercheque van 50 euro. Aan het eind van die drie jaar heeft hij zijn investering, plus 100 euro extra, terugverdiend. En het restaurant verdient er natuurlijk ook wat aan: “De gemiddelde besteding ligt rond de vijftig à zestig euro per persoon. Door het bedrag in cheques uit te keren, halen we uiteindelijk meer gasten naar binnen.”



Financiële lening
“Ook hebben we de mogelijkheid tot een financiële lening geboden. Er kon hierbij gedoneerd worden vanaf 2.500 euro en dit bedrag wordt in vijf jaar, ook weer in kwartalen, terugbetaald. Hierbij zit een rentepercentage van vier procent. In totaal is twee derde van ons streefbedrag via deze lening gefinancierd”, zegt Rob Beckers.

Streefbedrag binnen 5 weken
Het restaurant heeft zijn streefbedrag binnen vijf weken behaald. “We zijn voor de zomervakantie begonnen en kondigden de crowdfunding aan via een mailing en social media. Na een paar weken herhaalden we dit en uiteindelijk hadden we na vijf weken 150.000 euro opgehaald.” Door dit grote succes denkt Rob dan ook dat het goed mogelijk is dat Zilt & Zoet in de toekomst opnieuw voor crowdfunding kiest als financieringsmiddel. “Maar wel pas na vijf jaar, als alles aan iedereen is terugbetaald. Je moet wel betrouwbaar blijven, want mensen lopen toch een risico – ook al is alles goed vastgelegd in contracten.”



Verbouwing
Wat het restaurant met die 150.000 euro gaat doen? “Eigenlijk gaan we het hele interieur veranderen, van toiletten tot garderobe. Ook komt er een glazen inloopkast voor wijnen. Tien jaar geleden hebben we het pand overgenomen en destijds hebben we al veel aangepast, zoals de kleuren en stoelen, maar het veroudert snel. Nu willen we alles veranderen. Je kunt ervoor kiezen om dat beetje bij beetje te doen, maar wij willen nu in één keer alles goed doen", aldus Rob Beckers.

Mirte Bouman

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: