Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

25 september 2015
Zilt & Zoet crowdfundde €150.000 bij elkaar

Crowdfunding is een hit en steeds meer horecaprojecten worden hiermee gerealiseerd. Zo ook de verbouwing van restaurant "Zilt & Zoet":http://www.restaurantziltenzoet.nl/. Het Euro-Toques
restaurant in Maartensdijk, dat een Bib Gourmand heeft, kondigde een paar weken geleden aan zijn verbouwing via crowdfunding te gaan financieren. Vijf weken later hadden Rob en Monica Beckers, eigenaren van het restaurant, het streefbedrag van 150.000 euro al bij elkaar.

*Crowdfunding*
Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren, waarbij er een direct contact is tussen ondernemer en investeerder. “Het is een leuke manier om je vaste gasten mee te laten doen met het project. Zo worden zij er het meest bij betrokken”, vertelt Rob Beckers.

*Dinercheques*
“Wij hebben gekozen voor crowdfunding op maat. We vroegen aan iedereen die mee wilde doen 500 of 1.000 euro, dat ze in drie jaar tijd terug zouden krijgen. Dit bedrag keren wij uit door middel van een dinercheque”, zegt Beckers. Iemand die bijvoorbeeld 500 euro heeft gedoneerd, krijgt drie jaar lang elk kwartaal een dinercheque van 50 euro. Aan het eind van die drie jaar heeft hij zijn investering, plus 100 euro extra, terugverdiend. En het restaurant verdient er natuurlijk ook wat aan: “De gemiddelde besteding ligt rond de vijftig à zestig euro per persoon. Door het bedrag in cheques uit te keren, halen we uiteindelijk meer gasten naar binnen.”



*Financiële lening*
“Ook hebben we de mogelijkheid tot een financiële lening geboden. Er kon hierbij gedoneerd worden vanaf 2.500 euro en dit bedrag wordt in vijf jaar, ook weer in kwartalen, terugbetaald. Hierbij zit een rentepercentage van vier procent. In totaal is twee derde van ons streefbedrag via deze lening gefinancierd”, zegt Rob Beckers.

*Streefbedrag binnen 5 weken*
Het restaurant heeft zijn streefbedrag binnen vijf weken behaald. “We zijn voor de zomervakantie begonnen en kondigden de crowdfunding aan via een mailing en social media. Na een paar weken herhaalden we dit en uiteindelijk hadden we na vijf weken 150.000 euro opgehaald.” Door dit grote succes denkt Rob dan ook dat het goed mogelijk is dat Zilt & Zoet in de toekomst opnieuw voor crowdfunding kiest als financieringsmiddel. “Maar wel pas na vijf jaar, als alles aan iedereen is terugbetaald. Je moet wel betrouwbaar blijven, want mensen lopen toch een risico – ook al is alles goed vastgelegd in contracten.”



*Verbouwing*
Wat het restaurant met die 150.000 euro gaat doen? “Eigenlijk gaan we het hele interieur veranderen, van toiletten tot garderobe. Ook komt er een glazen inloopkast voor wijnen. Tien jaar geleden hebben we het pand overgenomen en destijds hebben we al veel aangepast, zoals de kleuren en stoelen, maar het veroudert snel. Nu willen we alles veranderen. Je kunt ervoor kiezen om dat beetje bij beetje te doen, maar wij willen nu in één keer alles goed doen", aldus Rob Beckers.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws