Zeeuwse restaurants vrezen EHEC-bacterie

3 juni 2011
Zeeuwse restaurants vrezen EHEC-bacterie

Zeeuwse restaurants merken dat hun gasten vrezen voor de, inmiddels welbekende, EHEC-bacterie. Salades komen onaangeroerd terug de keuken in en klanten kiezen vaker voor warme groenten zoals lamsoor.

*Komkommer in de beklaagdenbank*
Bij restaurant De Eenhoorn in Oostburg vragen de serveersters aan de gasten of zij de salades met komkommer en tomaten nog wel willen bij de lunch of het diner. De komkommer werd, misschien ten onrechte, vaak als veroorzaker van de uitbraak genoemd. Volgens de laatste berichten zou de bacterie, die darmklachten veroorzaakt, juist niet op groentes zitten, maar in vlees.

*Slachtoffers*
De EHEC-besmetting heeft in Duitsland inmiddels aan vijftien mensen het leven gekost. Veertien van de nu in totaal zestien slachtoffers in Europa zijn vrouwen. Het aantal besmettingen ligt in Duitsland op circa 1500. In Zweden zijn circa veertig verdenkingen van besmettingen.

*Nederlanders*
Drie Nederlanders die recentelijk in Duitsland zijn geweest kampen met een ernstig nierfalen. Bij twee van hen is vastgesteld dat ze zijn besmet door de EHEC-bacterie, meldde het RIVM dinsdag. Het derde geval wordt nog onderzocht.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws