Zandbergen wint opnieuw Prix Taittinger Benelux

1 oktober 2012
Zandbergen wint opnieuw Prix Taittinger Benelux

Jonathan Zandbergen, chef-kok van Het Veerhuys in Almere, heeft in het Belgische Westerlo de Prix Taittinger Benelux 2012 gewonnen.
Vorig jaar werd hij nog derde, maar dit jaar mocht hij (net als in 2010) de eerste prijs in ontvangst nemen. Hiermee heeft Zandbergen zich meteen verzekerd van een plaats in de internationale finale in Parijs op 27 november 2012.

*Griet*
De menuopdracht dit jaar omvatte griet met drie vrij te kiezen bijgerechten en een apart geserveerde saus. Zandbergen koos voor de klassieke aanpak en maakte gevulde griet met een krokante korst. Daarbij serveerde hij een volle, krachtige saus op basis van kreeft.

*Bijgerechten*
Zijn bijgerechten: geglaceerde kreeftenravioli, terrine van artisjok en champignon en een soufflé van gekarameliseerde ui. Als dessert maakte Zandbergen maakte een combinatie van zure passievrucht, bittere chocolade en diverse bereidingen van hazelnoten.

*Jury*
De gerechten werden onder meer gejureerd door Gerrit Greveling, voorzitter van de Alliance Gastronomique, en door Jean Jacques Menanteau, voormalig chef van Villa de Duinen in Noordwijk, en namens Nederland voorzitter van de jury.

*Programma finale*
Zandbergen gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs op 27 november van dit jaar. Het thema voor deze wedstrijd wordt drie weken voor de strijd bekend gemaakt. Op de vooravond horen de chefs welke ingrediënten ze tot hun beschikking hebben en krijgen ze een half uur de tijd om een recept uit de schrijven dat ze de volgende dag moeten bereiden.

*Trainen op klassiekers*
Zandbergen gaat de finale anders is dan twee jaar geleden, zegt hij: "Het niveau is heel hoog, echt oefenen op gerechten kan ik niet, maar ik ga wel trainen op klassieke garnituren."

~Frank Lindner~

Overig nieuws