Wetsvoorstel Kamer mist goedkeuring KHN

7 april 2010 |
Wetsvoorstel Kamer mist goedkeuring KHN

Het merendeel van de Tweede kamer reageert negatief op het nieuwe wetsvoorstel Drank- en Horecawet dat woensdag 7 april is besproken. Vooral het voorstel om gemeentes te laten experimenteren met de minimumleeftijd voor alcoholverkoop stuitte op weerstand. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) haakte hier eerder al op in door te zeggen dat het wetsvoorstel weinig zal bijdragen aan de beoogde vermindering van alcoholmisbruik onder jongeren. Daarnaast zou het wetsvoorstel niet leiden tot de beloofde lastenvermindering voor horecaondernemers.

Alcoholtoerisme
Regulering vormt de boventoon van het wetsvoorstel en dat is niet genoeg, aldus Koninklijke Horeca Nederland. Zo vreesde KHN voor alcoholtoerisme, als gemeenten straks zelf kunnen bepalen of ze de leeftijdsgrens bij verkoop van zwak alcoholische dranken leggen bij 16 of 18 jaar. De PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks en SGP scharen zich achter dit standpunt. Zij pleiten net als KHN voor handhaving van bestaande regels voor het schenken van drank. De partijen laten het hier echter niet bij zitten, zo heeft elke partij meerdere wensen om aan de wet toe te voegen. concrete voorstellen volgen nog.

Verantwoording
De verantwoording voor en de handhaving van de Drank- en Horecawet verschuift met dit wetsvoorstel van de Voedsel en Waren Autoriteit naar individuele gemeenten. Zo zullen de gemeenten straks 'happy hours' kunnen reguleren en leeftijden kunnen koppelen aan sluitingstijden.

Geen rekening houden
De KHN ziet in deze regels geen oplossing voor het alcoholmisbruik door jongeren, daarnaast wijst recent onderzoek uit dat jongeren hun alcoholconsumptie niet laten afhangen van sluitingstijden. Overigens betekenen deze extra bevoegdheden een extra lastenverzwaring doordat de ondernemers altijd portiers moeten inzetten.

Nienke van Haasteren

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: