Weetje: spruitjes zijn vitaminenbommen!

13 oktober 2016 | Thijs Jacobs

Wist je dat spruitjes drie keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen? In spruiten zit vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Per 100 gram spruitjes bevatten spruitjes 150 milligram vitamine C. Dat is zo’n twee tot drie keer zoveel als in hetzelfde gewicht aan sinaasappelen.

Goed voor de weerstand

Dat is niet alles… Spruitjes bevatten een flinke hoeveelheid eiwitten, ijzer, calcium en caroteen en dit hebben we in de wintermaanden juist nodig om voldoende weerstand op te bouwen tegen de vrieskou. Spruitjes zijn een koolsoort, iets wat velen niet weten.

Spruitjesspaghetti

De groene vitaminenbommetjes heten in het Engels ‘Brussels sprouts’, hetgeen verwijst naar de plek waar de spruiten voor het eerst werden verbouwd, in het Brusselse gewest. Wist je trouwens ook dat spruitjes perfect te verwerken zijn in pastagerechten? Probeer het maar eens; je gasten zullen versteld staan en kinderen lusten dan ineens wél spruiten. Wist je trouwens ook al dat juist de licht bittere smaak van spruiten kinderen nogal tegenstaat? Dat is normaal, want als baby ben je ‘geprogrammeerd’ om de zoetige smaak van moedermelk lekker te vinden. Bitter blijkt de lastigste smaak om aan te wennen; er zijn zelfs wetenschappers die denken dat dit komt omdat kinderen bij een bittere smaak aan gif denken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Zo zit je ineens in een Vlaams restaurant in de Achterhoek

Aan de rand van Winterswijk, direct aan de Duitse grens, vind je hotel-restaurant Nieuw Beusink. Het centrum van het dorp is binnen tien minuten fietsen te bereiken, maar je waant je in het buitengebied. Het groen komt je van alle kanten tegemoet, net als de geuren die uit de keuken opstijgen. Nieuw...

KHN
BookDinners lanceert unieke zomercampagne: cadeautje aan restaurantgasten

Vandaag lanceert BookDinners een unieke zomercampagne voor de restaurantsector in Nederland: een campagne waarbij aangesloten restaurants geen korting weggeven, maar hun gasten met een cadeau bedanken voor hun bezoek. De restaurateur kan gratis meedoen en wordt zo geholpen in het behouden van gasten...

Advertorial
Verrassend variëren met veggies

Het aantal vegans, vegetariërs en flexitariërs groeit. Steeds meer mensen willen tenminste een keer per week lekker eten zonder vlees, ook buiten de deur. Ze verwachten vegetarische opties die net zo lekker, gevarieerd en hoogstaand zijn als de rest van de menukaart. Welk verrassend planta...

Interview Longread Aardappel
Reportage: Op bezoek bij een aardappelboer

Op een zonovergoten vrijdagochtend in de polders van De Hoeksche Waard vliegen de meeuwen achter de trekker aan om de wormen uit de geploegde klei te trekken. Trots tuurt Adriaan Veerman over het veld. Het is één van de mooiste dagen van het jaar. “Vandaag gaat het pootgoed de gr...

Columns Blog
Column Sico de Moel: opvolger

Een briefje van vijf en wat muntgeld. "Voor uw dochter, een kleine bijdrage voor haar eigen restaurant, later." Mijn jongste dochter wil me altijd heel graag helpen in het restaurant. Een tijdje wilde ze zelfs chefkok worden. Op school vertelde ze dan dat haar lievelingseten duif was. ...

Amsterdam Opening Culinair
Mediterrane gardenbistro Oriole opent deuren

Op 18 juni vindt de soft opening van gardenbistro Oriole - onderdeel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam - plaats; dé nieuwe hotspot om naartoe te gaan voor Mediterrane gerechten in een easygoing sfeer. Via de ingang aan de Oudezijds Voorburgwal maken gasten hun entree in de uitnodigende g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: