Weetje: spruitjes zijn vitaminenbommen!

13 oktober 2016 | Thijs Jacobs

Wist je dat spruitjes drie keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen? In spruiten zit vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Per 100 gram spruitjes bevatten spruitjes 150 milligram vitamine C. Dat is zo’n twee tot drie keer zoveel als in hetzelfde gewicht aan sinaasappelen.

Goed voor de weerstand

Dat is niet alles… Spruitjes bevatten een flinke hoeveelheid eiwitten, ijzer, calcium en caroteen en dit hebben we in de wintermaanden juist nodig om voldoende weerstand op te bouwen tegen de vrieskou. Spruitjes zijn een koolsoort, iets wat velen niet weten.

Spruitjesspaghetti

De groene vitaminenbommetjes heten in het Engels ‘Brussels sprouts’, hetgeen verwijst naar de plek waar de spruiten voor het eerst werden verbouwd, in het Brusselse gewest. Wist je trouwens ook dat spruitjes perfect te verwerken zijn in pastagerechten? Probeer het maar eens; je gasten zullen versteld staan en kinderen lusten dan ineens wél spruiten. Wist je trouwens ook al dat juist de licht bittere smaak van spruiten kinderen nogal tegenstaat? Dat is normaal, want als baby ben je ‘geprogrammeerd’ om de zoetige smaak van moedermelk lekker te vinden. Bitter blijkt de lastigste smaak om aan te wennen; er zijn zelfs wetenschappers die denken dat dit komt omdat kinderen bij een bittere smaak aan gif denken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Laat jouw terras zien!

Het is bijna zover. Op 28 april mogen de terrassen, natuurlijk wel met de nodige beperkingen, weer open. Het is voor veel horecaondernemers het startschot voor de race naar volledige heropening van de horeca en inmiddels worden er de nodige voorbereidingen getroffen om de terrassendag woensdag tot e ...

Drinks
Recordaantal van 539 bieren in 7e Dutch Beer Challenge

Op donderdag 22 april 2021 werd voor de zevende keer de Dutch Beer Challenge gehouden. Voor deze editie van de Nederlandse biercompetitie hebben grote en kleine brouwerijen gezamenlijk een recordaantal van 539 bieren ingeschreven. Deze editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by ...

Sligro lanceert herstartcampagne voor heel horeca-Nederland

Na een bizar jaar ligt er, met de aangekondigde opening van de terrassen op 28 april, een nieuw begin in het verschiet. Dat we elkaar weer mogen ontmoeten en samen kunnen genieten. Sligro wil op een hartverwarmende manier heel horeca-Nederland laten weten dat ze er voor ze zijn en graag met ze optre ...

Achtergronden Corona
15 procent Nederlanders bezoekt minder vaak horeca vanwege contactformulieren

Nu de terrassen weer gedeeltelijk heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. 14,9 procent van de Nederlanders bezoekt echter minder horeca vanwege de vraag om contactgegevens achter te laten. Dit en meer blijkt ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: