Utrechtse pilot voor heropening horeca

11 februari 2021 | Redactie

Utrecht zet een extra tandje bij als het gaat om het verlichten van de gevolgen van de coronacrisis voor inwoners. Ook worden er – binnen de coronaregels – experimenten voorbereid die een voorbeeld kunnen zijn voor de ‘intelligente heropening’ van onder andere horeca in heel Nederland opleveren, zo meldt de gemeente.

UPDATE 12 FEBRUARI 2021:
Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels laten weten dat het geen groen licht geeft voor deze Utrechtse proef, waarbij drie horecabedrijven worden heropend. Volgens een woordvoerder zijn experimenten met restaurants niet nodig.

Burgemeester Dijksma schrijft vandaag in een brief namens het hele college van b en w over het creëren van lichtpunten in de alsmaar voortdurende coronacrisis. Dijksma: "Utrechters verdienen het dat er lichtpunten zijn in deze donkere tijd. Als college doen we er alles aan om die te creëren en versterken."

Horeca-pilot

Op initiatief van het college is er een pilot met de titel ‘veilige en verantwoorde opening horeca’ voorbereid door de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD regio Utrecht. In deze pilot, waar een restaurant met barfunctie, een fastfoodrestaurant en een restaurant aan deelnemen, worden lessen voor het hele land opgedaan over hoe heropening van de horeca veilig kan. Het voorstel voor deze pilot ligt momenteel ter goedkeuring bij de Rijksoverheid. Zodra er toestemming is verleend, kan de pilot binnen twee weken starten. Dijksma: "Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een ‘intelligente heropening’ van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden."

Initiatief omarmen en ondersteunen

Het college omarmt en ondersteunt deze initiatieven waar mogelijk. De acties die het college zelf extra onderneemt hebben vooral betrekking op jongeren, de aanpak van eenzaamheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Dijksma: ‘Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren. Ik daag bijvoorbeeld de zeer actieve cultuursector in Utrecht uit om met ideeën te komen.’

Signalen 

Verschillende signalen wijzen erop dat inwoners en ondernemers zich steeds meer zorgen maken. Uit een flitspeiling die is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht, blijkt dat 37% van de inwoners zich zorgen maakt over hun inkomen in de toekomst. Een recente peiling van de Provincie Utrecht laat zien dat een op de tien ondernemers denkt mogelijk failliet te gaan door de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast verwacht 13 procent sterk negatieve gevolgen zoals gedwongen ontslagen. 

Perspectief

Volgende week vinden twee fieldlabs plaats in het Beatrixgebouw. Het gaat om een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Fieldlab Evenementen doet onderzoek tijdens events, gericht op het vergaren van kennis en data rondom evenementen in tijden van Corona. Fieldlab is op zoek naar meerdere bouwstenen die bijdragen aan preventie en reductie van het risico van verspreiding van het Covid-19 virus (of eventueel toekomstige varianten). Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt toegewerkt naar veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, zoals voorheen.

De extra acties van het college komen bovenop een steunpakket van ruim 100 miljoen euro dat vorig jaar door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Dit pakket is gericht op het verlichten van schrijnende gevolgen voor de groepen die het hardst geraakt worden en het investeren in herstel van de stad. Zo gaat er onder meer geld naar het in stand houden van belangrijke voorzieningen in de stad (bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur), hulp aan Utrechters die (dieper) in de schulden komen en het naar voren halen van investeringen op het gebied van wonen, energie, mobiliteit, groen, openbare ruimte/ klimaat en gezondheid die de stad een impuls geven en ook voor extra werkgelegenheid zorgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

60 procent Nederlanders vindt dat terrassen open kunnen

Uit onderzoek van I&O Research - in opdracht van de NOS - blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. I&O Research doet regelmatig onderzoek naar het draagvlak van de coronomaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de maatregelen steeds verde ...

Interview Longread Themamaand energie
Frits Groeneveld opent restaurant in coronatijd

“Financieel is het een waardeloos jaar, maar op ondernemersvlak was het bijzonder mooi.” Een jaar geleden hoorde horecaondernemer Frits Groeneveld vanuit Nieuw-Zeeland dat zijn café in Apeldoorn noodgedwongen dicht moest. Een jaar later is Café Den Olifant nog altijd geslot ...

Horeca naar de stembus deel vier; SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Corona
Nog altijd geen datum dat terras open mag

Het gonst al enige dagen rond in Den Haag, maar nog altijd is niet duidelijk wanneer de terrassen officieel open mogen. Afgelopen dinsdag 2 maart zetten veel horecaondernemers hun terrassen buiten om de penibele situatie van de horeca onder de aandacht te krijgen. Dat lukte, maar nog altijd is het g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: