Twee op de vijf sterrenrestaurants door NVWA op de vingers getikt

23 augustus 2016 | Thijs Jacobs

Sinds 2012 zijn twee op vijf Nederlandse sterrenrestaurants op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ongedierte in de keuken, vieze keukens en onzorgvuldig opslaan van producten zijn de meest voorkomende fouten.

KRO-NCRV kwam met deze bevindingen, vertelde datajournalist Jerry Vermanen in het radioprogramma De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland telt 106 sterrenrestaurants. Sinds 2012 zijn er daarvan 79 gekeurd, waarbij 31 restaurants een officiële waarschuwing kregen. Vermanen heeft via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) de keuringsgegevens kunnen inzien.

Bij één sterrenzaak werd zelfs zuurdesembrood geserveerd dat aangevreten was door muizen. De Consumentenbond wil dan ook graag dat de resultaten van de NVWA ook voor consumenten inzichtelijk worden. Het is immers de consument die de keuze voor een restaurant weloverwogen kan maken op bais van data. 

Op 12 september wordt een voorstel over het inzichtelijker maken van deze informatie door de Kamer behandeld. Dan zou wel de kleurcodering verdwijnen en vervangen worden door een openbare samenvatting over iedere horecazaak die openbaar wordt gemaakt. 

Joris Prinssen, woordvoorder van KHN, reageert op deze onthullingen:

“Koninklijke Horeca Nederland schrikt niet van deze cijfers. In 4 jaar tijd is in slechts in twee gevallen een boete opgelegd. Alle andere gevallen die zijn geconstateerd door de NVWA zijn opgelost, soms direct en soms heeft een restaurateur een aantal weken gekregen om een aangetroffen probleem op te lossen. Juist in de top van de horeca wordt zeer veel aandacht besteed aan het zorgvuldig werken in de keuken. Dat hoort bij het werken in de topcategorie van de restaurants. Er is in geen geval sprake geweest van een gevaar voor de volksgezondheid, in dat geval zou een restaurant per direct gesloten worden.. Elke gast kan met een gerust hart heerlijk genieten in de prachtige sterrenzaken van Nederland, net als in alle andere professionele restaurants van Nederland.”   

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: