Teide Schepers van restaurant Bij Jef wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022

Auteur: Redactie
Mensen 2 november 2022
Teide Schepers van restaurant Bij Jef wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022

Teide Schepers van restaurant Bij Jef in Den Hoorn (Texel) is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022. Deze prestigieuze prijs voor jong gastvrijheidstalent werd dit jaar voor de 21e keer uitgereikt. Tweede werd Hedwyghe Verbeke van restaurant Het Roode Koper in Ermelo. De derde prijs ging naar Michelle van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg. De bekendmaking vond plaats op 31 oktober tijdens de lancering van het 45-jarig jubileum van restaurantgids Lekker500. 

De 23-jarige Teide was de beste van 22 kandidaten die het afgelopen half jaar na een strenge voorselectie, theorie- en praktijkproeven en een jurybezoek streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. De theorie- en praktijkproeven werden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. 

Indrukwekkend prijzenpakket

Teide ging niet alleen met de titel naar huis, maar ontving ook de wisseltrofee (een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen), een fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100 en een geldprijs van maar liefst €2.500. Verder mag hij een studie­bezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. 
Presentator Winston Gerschtanowitz kondigde de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) 2022 aan, waarna Teide Schepers de prijzen uitgereikt kreeg door Bob Bron, algemeen directeur Moët Hennessy en voorzitter van Stichting Samenwerking Gastronomische 4 (G4). De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke lancering van Lekker500 editie 2023 bij Capital C in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was.

Het belang van goed gastheerschap

Voorzitter van de G4 Patrick van Zuiden: “De missie die mij als voorzitter werd meegegeven vier jaar geleden was dat de NHGP een 2.0-versie verdient en voor iedereen toegankelijk moet zijn. In deze missie kan ik mij goed vinden. In de huidige arbeidsmarkt met enorme tekorten aan gastheren en gastvrouwen, wordt het tijd dat we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Gastheerschap is in mijn ogen dan ook geen baan, maar een missie.” 

Top-10 

1. Teide Schepers – Bij Jef, Den Hoorn (Texel) 
2. Hedwyghe Verbeke – Het Roode Koper, Ermelo 
3. Michelle van de Bunt – De Leuf, Ubachsberg 
4. Merlijn van de Laar – Zarzo, Eindhoven  
5. Sanne de Jongh – Noble, Den Bosch  
6. Jasper Jongejans – Ciel Bleu, Amsterdam  
7. Femke Gröniger – Joann, Enschede  
8. Jeroen Meijer – De Kromme Dissel, Heelsum 
9. Chris Makarawung – Orangerie de Pol, Doetinchem 
10. Ching Yi Sit – Restaurant Azië, Hoorn 

Prominente vakjury

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder Algemeen directeur Moët Hennessy en voorzitter van de G4 Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben.  

Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten oud-winnaars Anne Marie Nijhoff (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018) in de jury, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling. De winnaar van de NHGP 2021, Max Oude Veldhuis, is wegens het achternagaan van zijn persoonlijke dromen in het buitenland dit jaar niet beschikbaar als jurylid. Juryvoorzitter Edwin Raben over de wedstrijd: “We hebben de lat hoog gelegd en je zag dat zelfs doorgewinterde en sterke kandidaten last hadden van zenuwen.” 

Foto onderaan deze pagina: Winnaar NHGP 2022 Teide Schepers

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws