Inschrijving Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 van start

Auteur: Redactie
Mensen 1 maart 2022
Inschrijving Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 van start

De 21ste editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs gaat van start. Ben jij hét horecatalent van Nederland op het gebied van gastheerschap waar wij naar op zoek zijn? En ben je tussen de 20 en 26 jaar? Lees dan snel verder en schrijf je in! Je hebt nog tot en met 31 maart. 

De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) is de meest prestigieuze wedstrijd waarbij belangrijke culinaire spelers samenwerken om gastheerschap meer onder de aandacht in Nederland te brengen. Gastheerschap is een vak. De zwarte brigade is dan ook een zeer belangrijke factor in de beleving en in het slagen van een culinaire avond. De NHGP is een wedstrijd waarbij je als deelnemer veel ervaring op zal doen, vakgenoten leert kennen en je eigen skills kunt testen. Voor de 22ste editie van de NHGP zoekt de organisatie naar jonge talenten tussen de 20 en 26 jaar. Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron roept jong talent op: “Ik ben heel blij dat de horeca weer open is en iedereen weer kan genieten van vele deskundige en enthousiaste gastheren en -vrouwen, meld je aan en doe mee!”

De inschrijving is geopend. Een vereiste voor deelname is dat de kandidaat minimaal 4 dagen per week werkzaam is als gastvrouw of gastheer in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Lekker500, Michelin of Gault&Millau, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging. 

Een podium voor jong talent

De NHGP wordt georganiseerd door de stichting G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken met als belangrijk doel: een podium creëren voor jonge talenten. Zo won Max Oude Veldhuis van restaurant Bougainville in Amsterdam de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021 en kreeg hij de titel van beste jonge gastheer van Nederland. De prijs werd aangekondigd door Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron en overhandigd door Winston Gerschtanowitz tijdens de feestelijke lancering van restaurantgids Lekker500 in Capital C, Amsterdam. 

Drie wedstrijdonderdelen

De technische invulling en verantwoording van de NHGP is in handen van juryvoorzitter Edwin Raben, voormalig topsommelier en tegenwoordig actief met Edwines.com met een wijnschool, consultancy en een wijnwebwinkel.

De wedstrijd bestaat uit een theoriedag, een praktijkdag en een bezoek aan het bedrijf van de deelnemer. De theorie- en praktijkdag, die gepland staan op 11 april en 26 september 2022, worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. De 10 beste kandidaten van de theoriedag gaan door naar de praktijkdag. Tevens zullen zij door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is, waar de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer vervult. 

Beoordeling door top van de gastronomie

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder Algemeen directeur Moët Hennessy en voorzitter van Stichting Samenwerking Gastronomische 4 Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben. Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten oud-winnaars Anne Marie Nijhoff (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018) in de jury, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van Stichting Samenwerking G4 Lex Gasseling. De winnaar van afgelopen editie, Max Oude Veldhuis, is wegens het achternagaan van zijn persoonlijke dromen in het buitenland dit jaar niet beschikbaar als jurylid. 

De prijs

De winnaar wordt op 31 oktober 2022 bekend gemaakt tijdens de lancering van de nieuwe editie van Lekker500 in Capital C, Amsterdam en gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500. 

Alle wedstrijdinformatie is te vinden op de website van mediapartner Lekker

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nespresso verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Foto: The Click Company

Overig nieuws