Russell Norman (57), bekroond restaurateur, in Londen overleden

Auteur: Redactie
Mensen 27 november 2023
Russell Norman (57), bekroond restaurateur, in Londen overleden

Russell Norman was de oprichter van de veelgeprezen trattoria Brutto in Londen, en medeoprichter van Polpo en Spuntino. Zijn eerste boek Polpo: een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië won in 2012 het eerste Waterstones Book of the Year en werd in Nederland bekroond tot Kookboek van het Jaar 2013.

Zijn meest recente boek, Brutto: De (briljant) eenvoudige keuken van Florence, verscheen op 2 november. Hierin presenteert hij 130 recepten uit Florence en Toscane en brengt hij de creatie van zijn gelijknamige trattoria, winnaar van een Bib Gourmand, in kaart.

Norman schreef daarnaast Spuntino, waarmee hij een Guild of Food Writers Award won, en Venetië: vier seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken (beide verschenen bij Karakter Uitgevers). Over Venetië vertelde hij destijds: "Ik heb mezelf ruim een jaar verbannen naar de mooiste stad ter wereld om te leren koken als een 90-jarige Venetiaanse oma."

Visie

Francis Wehkamp, Normans Nederlandse uitgever, zegt: "Russell was een auteur met visie. Hij stelde hoge eisen aan zijn boeken, niet uit eigenbelang, maar altijd met gebruiksgemak in het achterhoofd. Polpo was het eerste boek dat uitgegeven werd met een zogenaamde ‘open rug’, waardoor het boek tijdens het koken goed open blijft liggen. Het tekent de vooruitstrevendheid en creativiteit die Russell zo eigen was. Niet alleen veranderde hij de Engelse restaurantwereld, hij drukte ook zijn eigen stempel op het kookboekenvak. Iedereen bij Fontaine is geschokt over zijn overlijden, hij zal zeer gemist worden."

Lizzy Gray, vertrekkend adjunct-uitgever van Normans Engelse uitgeverij Ebury, voegt hieraan toe: "Russell was uniek in zijn soort. Een echte creatieve kracht en een absoluut genot om mee te werken. Het waren zijn aanstekelijke persoonlijkheid, begaafde visie, onwankelbare aandacht voor detail en, bovenal, zijn humor, die de drijvende kracht waren achter zijn bekroonde en werkelijk baanbrekende boeken, waaronder Brutto. Het team en ik zijn geschokt en diep bedroefd. Ik zal hem missen." Normans trattoria Brutto in Londen blijft open, onder toezicht van zijn zoon Ollie en zijn vrouw Jules.

Fotograaf: Jenny Zarins

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws