Team Vigor wint de Nederlandse Copa Jerez 2022

Auteur: Redactie
Gastronomie 16 november 2022
Team Vigor wint de Nederlandse Copa Jerez 2022

Op maandag 14 november namen in Amsterdam restaurants Vigor (1 ster) uit Vught en Zoldering (1 ster) en Flore (2 sterren) uit Amsterdam het tegen elkaar op tijdens de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez. Na het koken en toelichten van hun drie wijn-spijscombinaties werden Randy Bouwer en Martijn Wijnands van team Vigor tot winnaar uitgeroepen.

De drie teams van kok en sommelier kookten tijdens misschien wel de belangrijkste wijn-spijs wedstrijd van Nederland, de sterren van de hemel en wisten de jury te verrassen met uiteenlopende en uitdagende combinaties met sherry in de hoofdrol. Juryvoorzitter Heleen Boom moest concluderen: “Het was zeldzaam spannend, we hebben tot twee keer toe onze tijd moeten verlengen om eruit te komen, maar uiteindelijk nam op presentatie Vigor de winst naar huis.”

De Copa Jerez

De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om op een gerenommeerd wereldpodium hun gezamenlijke vaardigheden en liefde voor sherry tentoon te spreiden. Vigor zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van Copa Jerez, die wordt gehouden in Jerez de la Frontera begin oktober 2023. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van 6 andere landen. 

Carmen Aumesquet, marketing directeur van het Consejo Regulador, oftewel de overkoepelende vereniging van sherry producenten, was uit Spanje afgereisd om mee te jureren en de prijs aan Vigor uit te reiken. Zij prees het winnende team met hun innovatieve combinaties en het niveau van kennis van het product sherry. “Het niveau van de Nederlandse gastronomie lijkt elke editie te stijgen, de combinaties worden beter en het begrip van het product sherry neemt toe.”

De winnaars

Sommelier Randy Bouwer is een ware ambassadeur van sherry: “Ik denk dat wij zomaar de grootste sherry selectie van Nederland op de kaart hebben. Ik heb er echt iets mee en dan mogen we straks gewoon Nederland vertegenwoordigen in het hart van het sherry gebied.”

Zijn teamgenoot en chef Martijn Wijnands lijkt na de winst alleen maar ambitieuzer te zijn geworden: “Ik moet eerlijk zijn, ik heb sowieso een leuke dag gehad. Maar als ik meedoe, dan doe ik ook mee om te winnen. Op naar Spanje!”

Het winnende team van Vigor serveerde de volgende combinaties:

Manzanilla, Pastora en Rama, Barbadillo

Corvina/ Plankton/ Cecina

Oloroso Gutiérrez Colosía

Sweetbread/ Eel/ Vigor ‘wasabi’

Moscatel ‘Micaela’ Bodegas Baron

Blackberry/ Smoked chocolate/ Cacao

De jury bestond uit:
Juryvoorzitter Heleen Boom

De juryvoorzitter, maar ook de voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Eigenaresse van het met een BIB gourmand bekroonde Restaurant Bouwkunde in Deventer en ‘Sommelier van het jaar 2022’ in Gault&Millau.

Carmen Aumesquet

Marketing directeur van het Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen “Jerez-Xérès-Sherry” –“Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda”-“Vinagre de Jerez”

Magda van der Rijst

Neerlandica en vinoloog. We kunnen haar wijnschrijver en journalist noemen. Maar ze is ook pilaar van de Wijnacademie, waar ze in de examencommissie zit en lesgeeft. Ze jureert de Wijnscriptieprijs en werd in 2021 Wijnvrouw van het Jaar.

Adrian Zarzo Habraken

Chef, sommelier en restauranteigenaar. Geboren in Valencia en nu gesetteld in Eindhoven. Bestiert daar het met een Michelinster beloonde Zarzo en nam daar in 2015 zelf meerdere Internationale Copa's mee naartoe.

Peter Bruins

Aanvankelijk dacht maître Peter Bruins een jaar of vijf bij restaurant De Bokkedoorns (2 sterren) te zullen werken. Het werden er 42. In die jaren werd hij de leermeester van vele sommeliers, SVH Meestergastheer en Beste Gastheer van Nederland.

Foto: De jury met de winnaars: v.l.n.r. Adrian Zarzo Habraken, Magda van der Rijst, Randy Bouwer, Heleen Boom, Martijn Wijnands, Peter Bruins, Carmen Auesquet

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws