Superfood uit Peru

12 maart 2015 |
Superfood uit Peru

Superfoods zijn momenteel enorm populair in Nederland. Maar waar komen deze, meestal exotische, voedingsmiddelen eigenlijk vandaan? Peru
is één van de grootse leveranciers van superfoods; de diverse landschappen en klimaten zijn de ideale voedingsbodem voor deze gezonde producten. Peru is niet alleen één van de grootste producenten van quinoa maar ook het veelgevraagde maca poeder en de gezonde paarse mais komen hier vandaan. De gebruiksgeschiedenis van deze voedingsmiddelen gaat duizenden jaren terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peru gezonde voeding hoog in het vaandel heeft staan.

Goud graan
In Nederland kun je er niet meer omheen: quinoa. De naam quinoa, uitgesproken als kien-wah, komt uit het Quechua (de taal van Inca’s) en betekent ‘het moedergraan’. Quinoa is al eeuwenlang één van de belangrijkste levensmiddelen van de Peruaanse bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat Peru één van de grootste producenten van dit gouden graan is. Quinoa is erg voedzaam en glutenvrij waardoor het een gezonde basis is voor vele gerechten. De populariteit van dit graan is niet alleen goed voor de gezondheid, maar de productie en export van quinoa is ook positief voor de Peruaanse economie en bevolking.


Een teler met quinoa

Peruaanse Ginseng
Maca is een wortel die al meer dan honderd jaar wordt gebruikt als voeding, maar die nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd in de westerse wereld. De maca wortel groeit op grote hoogte in het Andesgebergte van Peru en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. Van de wortels wordt maca poeder gemaakt, een waar superfood. Het maca poeder is een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor meer energie en uithoudingsvermogen, ondersteunen van het libido en geheugen en verlichting bij depressie. Een ideale aanvulling op de dagelijkse voeding.


Paarse mais

Chicha Morada
Een typisch Peruaans superfood is paarse mais. Dit superfood wordt verbouwd in de kustgebieden van Peru en wordt in veel Peruaanse recepten gebruikt. Het meest voorkomende en populaire recept is Chicha Morada; een paarse limonade die niet alleen lekker smaakt maar ook bekend staat door zijn grote voordelen voor de gezondheid. Door het hoge aantal anthocyanen (blauw-paarspigment) aanwezig in het paarse mais is dit superfood één van de meest krachtige antioxidanten ter wereld. De paarse mais wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Meer lezen over Peru? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: