Streekrestaurant Pronckheer verlegt koers

Auteur: Roy Spijker
19 juni 2017
Streekrestaurant Pronckheer verlegt koers

Arjan Smit en Inge Stolk van Streekrestaurant de Pronckheer verleggen hun koers. Begin 2018 beëindigen zij na bijna 25 jaar hun à la carte restaurant activiteiten en gaan ze zich volledig richten op het verder uitbouwen van Distilleerderij de Pronckheer. Tot begin februari staat het restaurant in het teken van 25 jaar culinair in De Pronckheer. Op het menu komen in deze periode de klassiekers van de afgelopen jaren voorbij. Met dit feest van herkenning sluiten Smit en Stolk hun à la carte activiteiten af.  Het pand van de Pronckheer wordt te koop aangeboden en voor de distilleerderij worden verschillende gesprekken gevoerd over een passende nieuwe locatie.

Ongeveer 25 jaar geleden begonnen Arjan Smit en Inge Stolk hun restaurant in Cothen in de Kromme rijnstreek. De afgelopen jaren werd Arjan vooral bekend door zijn opvallende duurzame innovaties in culinair Nederland, zoals wildpluk, gans, spreeuw en duif, rivierkreeft, zoetwatervis en ree uit de omgeving. Het streekrestaurant groeide uit tot een omgeving met de focus op ‘circulair ondernemen’.  Een van de meest succesvolle innovaties ontstond met de zoektocht naar een bestemming voor overtollig fruit in de streek waaruit de Distilleerderij is voortgekomen.

Succesvolle innovaties
Distilleerderij de Pronckheer heeft zich inmiddels een eigen plek in de markt verworven. Allereerst met het ontwikkelen van de levenswaters (eau de vie). Kort daarna volgde in nauwe samenwerking met de Staffhorst-erfgenamen het weer distilleren en daarmee tot leven brengen van dit oude Utrechtse jenevermerk. Arjan Smit: "Ik merk dat ik vaak trends zie aankomen en dan is het een mooie uitdaging om nieuwe, unieke en vooral ook duurzame  producten te bedenken. Voor je het weet heb je dan een aantal succesvolle innovaties op je naam. We slaan hiermee uit overtuiging en met passie een nieuwe toekomst in."

Zo introduceerde Distilleerderij de Pronckheer in 2016 een assortiment Kopstootje distillaten, gemaakt van speciaalbieren van Nederlandse en Belgische microbrouwerijen.  Op dit moment produceert de Distilleerderij voor ongeveer 20 microbrouwerijen een unieke van het bier afgeleid Kopstootje distillaat. Voor koks produceert de Distilleerderij inmiddels ook een aantal kruidentincturen die worden gebruikt om een extra smaak boost in een gerecht aan te brengen.Tenslotte zag een door de Pronckheer ontwikkelde hoge kwaliteit gin eind 2016 het levenslicht. Deze Goodsack gin is inmiddels te koop in slijterijen, restaurants en cocktailbars in Nederland.

Pand in de verkoop
Het huidige pand van de Pronckheer, aan de oever van de Kromme Rijn, gaat in de verkoop. De locatie is ideaal voor allerlei doeleinden en heeft veel mogelijkheden. Van verschillende horecaformules tot huisvesting, meent Smit. "Voor onze distilleerderij plannen is het minder geschikt. Daarvoor zijn we al op zoek naar een passende nieuwe locatie." 

Sweet memories
In de resterende maanden van 2017 staat het streekrestaurant in het teken van 25 jaar Pronckheer. Op het menu komen de klassiekers en de bijzondere innovaties van de afgelopen jaren voorbij. "We gaan terug in de tijd en serveren de succesvolle  en innovatieve gerechten waar onze gasten in de afgelopen 25 jaar van hebben genoten," aldus Inge Stolk. "Dat worden voor onze gasten en voor ons sweet memories. Ooit was bijvoorbeeld het Langbroeks lam een succes. In de meer recente jaren zijn het bijvoorbeeld zoetwatervissen. Ze komen allemaal in de komende maanden weer voorbij."

Overig nieuws