Streekrestaurant Pronckheer verlegt koers

19 juni 2017 | Roy Spijker

Arjan Smit en Inge Stolk van Streekrestaurant de Pronckheer verleggen hun koers. Begin 2018 beëindigen zij na bijna 25 jaar hun à la carte restaurant activiteiten en gaan ze zich volledig richten op het verder uitbouwen van Distilleerderij de Pronckheer. Tot begin februari staat het restaurant in het teken van 25 jaar culinair in De Pronckheer. Op het menu komen in deze periode de klassiekers van de afgelopen jaren voorbij. Met dit feest van herkenning sluiten Smit en Stolk hun à la carte activiteiten af.  Het pand van de Pronckheer wordt te koop aangeboden en voor de distilleerderij worden verschillende gesprekken gevoerd over een passende nieuwe locatie.

Ongeveer 25 jaar geleden begonnen Arjan Smit en Inge Stolk hun restaurant in Cothen in de Kromme rijnstreek. De afgelopen jaren werd Arjan vooral bekend door zijn opvallende duurzame innovaties in culinair Nederland, zoals wildpluk, gans, spreeuw en duif, rivierkreeft, zoetwatervis en ree uit de omgeving. Het streekrestaurant groeide uit tot een omgeving met de focus op ‘circulair ondernemen’.  Een van de meest succesvolle innovaties ontstond met de zoektocht naar een bestemming voor overtollig fruit in de streek waaruit de Distilleerderij is voortgekomen.

Succesvolle innovaties
Distilleerderij de Pronckheer heeft zich inmiddels een eigen plek in de markt verworven. Allereerst met het ontwikkelen van de levenswaters (eau de vie). Kort daarna volgde in nauwe samenwerking met de Staffhorst-erfgenamen het weer distilleren en daarmee tot leven brengen van dit oude Utrechtse jenevermerk. Arjan Smit: "Ik merk dat ik vaak trends zie aankomen en dan is het een mooie uitdaging om nieuwe, unieke en vooral ook duurzame  producten te bedenken. Voor je het weet heb je dan een aantal succesvolle innovaties op je naam. We slaan hiermee uit overtuiging en met passie een nieuwe toekomst in."

Zo introduceerde Distilleerderij de Pronckheer in 2016 een assortiment Kopstootje distillaten, gemaakt van speciaalbieren van Nederlandse en Belgische microbrouwerijen.  Op dit moment produceert de Distilleerderij voor ongeveer 20 microbrouwerijen een unieke van het bier afgeleid Kopstootje distillaat. Voor koks produceert de Distilleerderij inmiddels ook een aantal kruidentincturen die worden gebruikt om een extra smaak boost in een gerecht aan te brengen.Tenslotte zag een door de Pronckheer ontwikkelde hoge kwaliteit gin eind 2016 het levenslicht. Deze Goodsack gin is inmiddels te koop in slijterijen, restaurants en cocktailbars in Nederland.

Pand in de verkoop
Het huidige pand van de Pronckheer, aan de oever van de Kromme Rijn, gaat in de verkoop. De locatie is ideaal voor allerlei doeleinden en heeft veel mogelijkheden. Van verschillende horecaformules tot huisvesting, meent Smit. "Voor onze distilleerderij plannen is het minder geschikt. Daarvoor zijn we al op zoek naar een passende nieuwe locatie." 

Sweet memories
In de resterende maanden van 2017 staat het streekrestaurant in het teken van 25 jaar Pronckheer. Op het menu komen de klassiekers en de bijzondere innovaties van de afgelopen jaren voorbij. "We gaan terug in de tijd en serveren de succesvolle  en innovatieve gerechten waar onze gasten in de afgelopen 25 jaar van hebben genoten," aldus Inge Stolk. "Dat worden voor onze gasten en voor ons sweet memories. Ooit was bijvoorbeeld het Langbroeks lam een succes. In de meer recente jaren zijn het bijvoorbeeld zoetwatervissen. Ze komen allemaal in de komende maanden weer voorbij."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: