Sterrenrestaurant ML Haarlem verhuisd en uitgebreid met hotel

17 april 2018 | Thijs Jacobs

Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion namen hun intrek in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé, waar voorheen Stempels gevestigd was. Het bedrijf is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem.

Oude locatie

Chef-eigenaar Mark Gratama: “Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand aan het Klokhuisplein biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrenrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.”

Restaurant met Chefs Bar

ML in Haarlem is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, feesten, vergaderen en te overnachten. Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld over verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre-ruimte die het hart van ML vormt is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt 10 zitplaatsen die individueel gereserveerd kunnen worden en waar de gast de koks direct op de vingers kijkt.

Laagdrempelige bistro

De bistro is dagelijks geopend vanaf het ontbijt, dat ook voor gasten van buiten verkrijgbaar is. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft, alles mooi gepresenteerd in ML-stijl. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangen keuzemenu kost 35 euro.

Mark Gratama: “Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De bistro en het terras zijn laagdrempelig en betaalbaar en net als in het sterrenrestaurant ervaart de gast ook hier onze visie op gastvrijheid. Op de hotelkamers na is de inrichting ontworpen door Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuisvoelt. Zo heeft het restaurant heeft een prachtige warm klassieke sfeer met een moderne twist en is het voorzien van bijzondere lichtelementen aan de plafonds.”

Hotel en terras

Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterrencategorie die allemaal een restyling kregen. De kamers, die voorzien zijn van de nieuwste Hästensbedden, ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Ook het ruim 200 stoelen tellende terras met uitzicht op de St. Bavokerk kreeg een opfrisbeurt. Er zijn intieme zithoeken gerealiseerd, het meubilair is opgeknapt en de tafels zijn meer aangekleed. De nieuwe locatie heeft twee ruimten voor vergaderingen, feesten en private dining.

Fotografie portretfoto: Corina van Manen Foodlovestories.
Op onderstaande foto: v.l.n.r. Mark en Liane Gratama, Kevin Kion.

Overige foto's: René van Dongen (René van Dongen Fotografie)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: