Sterrenrestaurant ML Haarlem verhuisd en uitgebreid met hotel

17 april 2018 | Thijs Jacobs

Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion namen hun intrek in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé, waar voorheen Stempels gevestigd was. Het bedrijf is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem.

Oude locatie

Chef-eigenaar Mark Gratama: “Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand aan het Klokhuisplein biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrenrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.”

Restaurant met Chefs Bar

ML in Haarlem is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, feesten, vergaderen en te overnachten. Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld over verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre-ruimte die het hart van ML vormt is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt 10 zitplaatsen die individueel gereserveerd kunnen worden en waar de gast de koks direct op de vingers kijkt.

Laagdrempelige bistro

De bistro is dagelijks geopend vanaf het ontbijt, dat ook voor gasten van buiten verkrijgbaar is. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft, alles mooi gepresenteerd in ML-stijl. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangen keuzemenu kost 35 euro.

Mark Gratama: “Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De bistro en het terras zijn laagdrempelig en betaalbaar en net als in het sterrenrestaurant ervaart de gast ook hier onze visie op gastvrijheid. Op de hotelkamers na is de inrichting ontworpen door Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuisvoelt. Zo heeft het restaurant heeft een prachtige warm klassieke sfeer met een moderne twist en is het voorzien van bijzondere lichtelementen aan de plafonds.”

Hotel en terras

Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterrencategorie die allemaal een restyling kregen. De kamers, die voorzien zijn van de nieuwste Hästensbedden, ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Ook het ruim 200 stoelen tellende terras met uitzicht op de St. Bavokerk kreeg een opfrisbeurt. Er zijn intieme zithoeken gerealiseerd, het meubilair is opgeknapt en de tafels zijn meer aangekleed. De nieuwe locatie heeft twee ruimten voor vergaderingen, feesten en private dining.

Fotografie portretfoto: Corina van Manen Foodlovestories.
Op onderstaande foto: v.l.n.r. Mark en Liane Gratama, Kevin Kion.

Overige foto's: René van Dongen (René van Dongen Fotografie)

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: De visie van Jeroen Raes

De Restaurantkrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview uit 2012 met Jeroen Raes en Dennis van der Meer. Toen de trotse eigenar...

Opening
Beachclub ‘Hudson Beach’ opent medio mei de deuren in Kijkduin

Vanaf medio mei kunnen strandliefhebbers terecht bij de nieuwe, Amerikaans georiënteerde strandhotspot van Kijkduin: Hudson Beach. Aan de rand van de Haagse duinen waan je je hier voor even in het zonovergoten Californië. Deze California-vibe wordt extra benadrukt door het gebruik van f...

HMSHost en Vapiano slaan handen ineen

Vapiano en HMSHost International BV onderzoeken de opening van Vapiano-restaurants via haar dochteronderneming Vapiano Franchising International. Locaties omvatten luchthavens, treinstations en outletcentra in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland. De restaurants worden ...

Economie Bier
Bavaria N.V. boekt recordomzet

Swinkels Family Breweries N.V., holding van Bavaria N.V. heeft voor het derde jaar op rij een recordomzet geboekt, ondanks uitdagende marktomstandigheden. De netto-omzet kwam uit op € 659 miljoen, een stijging van 6,5 procent ten opzichte van 2016. Het bedrijfsresultaat daalde van € 45,8 m...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein. Een chef-kok u...

Culinair Bocuse d'Or
Kick-off Bocuse d'Or: Lars Drost wil via Turijn naar Lyon

"Vandaag start onze route naar Turijn." Met de trots van een Chef de Mission die zijn Olympiërs richting de meest prestigieuze sportwedstrijd ter wereld leidt, opende Bocuse d’Or Nederland-bestuurslid en SVH-directeur Ricardo Eshuis de start van het traject dat Team NL op het po...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: