Steeds meer vrouwen kiezen voor franchise

29 augustus 2017 | Thijs Jacobs

In 2016 is het aantal vrouwen dat kiest voor ondernemen in franchiseverband sterk toegenomen, dit blijkt uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids. Het aantal vrouwelijke franchisenemers is in het afgelopen jaar met 12,07% toegenomen, terwijl de groei bij mannelijke franchisenemers beperkt bleef tot 2,6%.

Vrouwelijke ondernemers

Er zijn in Nederland maar liefst 40 tot 50 franchiseformules die zich focussen op vrouwelijke ondernemers, dat varieert van mode (zoals Livera en Lincherie), afslankformules (Infraligne, Wav-E studio’s, Fit4lady), creatieve formules (Paintbar, International Art School) tot de zorg (Happy Nurse en Zorgzuster).

Vrouwelijke ondernemers passen ook goed bij de horeca

Er is met name veel interesse van vrouwen tussen 30 en 50 jaar. “Vaak gaat het om herintredende moeders”, aldus Madelon ten Have van De Nationale Franchise Gids. “Veelal hebben zij moeite om aan een baan te komen omdat zij uit de roulatie zijn geweest. Franchisegevers hebben goede ervaringen met vrouwen: vaak meer empathisch vermogen, houden van samenwerken en zijn servicegerichter dan mannen. Ten Have ziet ook een toename van het aantal vrouwelijke kandidaat-franchisenemers. “In 2015 was 25,35% van de kandidaten vrouw, dit jaar is dat 30,84%. Niettemin is het aantal vrouwelijke franchisenemers nog flink ondervertegenwoordigd, terwijl hier juist voor vrouwen veel kansen liggen.” 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: