Sidney Schutte is Chef van het Jaar

11 november 2016 | Thijs Jacobs
Sidney Schutte is Chef van het Jaar

Afgelopen maandag, 7 november, is Sidney Schutte uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2017 door Gault Millau Nederland. De executive chef van Waldorf Astoria Amsterdam en het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje Amsterdam toonde zich verrast en vooral heel blij met de benoeming, waarin hij nadrukkelijk ook zijn keukenteam betrekt. “Ik ben hartstikke trots op het team, met echte toppers in de keuken waar ik altijd op kan rekenen. Deze eervolle onderscheiding geeft het vertrouwen dat we met Librije’s Zusje op de goede weg zijn.” 

Twee Michelinsterren

Librije’s Zusje Amsterdam kreeg binnen 7 maanden na de opening in mei 2014 direct twee Michelinsterren. In korte tijd veroverde het restaurant onder leiding van Sidney Schutte een plek in de top tien van de Nederlandse gastronomie. Het juryrapport van Gault Millau spreekt over ‘een komeetachtige ontwikkeling van Schutte en zegt over zijn kookstijl: “Sidney’s gerechten zijn precisiewerkjes. Elk bord is een verhaal op zich. Compositie, smakenbalans, ingrediënten, bereidingen, alles grijpt uiteindelijk op een verrassende manier in elkaar. Het is vaak gedurfd, ook met Aziatische ingrediënten, maar van een subtiliteit die alleen de allerbeste chefs beheersen.”

Nieuwe gerechten

Sidney Schutte is altijd en overal bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten. Met regelmaat verschijnen die op de menukaart. Soms is er sprake van een absolute topper, zoals de ‘jonge makreel’, die hard op weg is een klassieker te worden. Op dit moment in al zijn schoonheid en verfijning op het menu in Librije’s Zusje, maar met een lange voorgeschiedenis, die eenvoudig begon met het schoonmaken van de makreel op Japanse wijze…

 

Over Sidney Schutte

Sidney Schutte (Middelburg, 1976) verruilde als 17-jarige Zeeland voor Zuid-Limburg om kok te worden. Tijdens zijn opleiding leerde wat ‘gedrevenheid’ betekent van befaamde chefs. In 1999 startte hij als souschef in De Librije. , dat datzelfde jaar een tweede Michelinster kreeg. Drie jaar later volgde onder zijn verantwoordelijkheid als chef-kok de derde Michelinster. Gedurende tien jaar leverde Sidney Schutte een belangrijke bijdrage aan de internationale faam van het restaurant dat Nederland culinair op de wereldkaart zette en uitbreidde met een hotel en tweede restaurant, Librije’s Zusje. Intussen behaalde Sidney in 2006 de titel van SVH Meesterkok. In 2009 besloot Schutte te gaan reizen om zijn (culinaire) horizon te verbreden. In Hong Kong werkte hij als executive chef in het befaamde The Landmark Mandarin Oriental het aldaar gevestigde tweesterrenrestaurant Amber. In 2013 kwam Schutte op initiatief van Jonnie en The?re?se Boer terug naar Nederland om in het nieuw te openen Waldorf Astoria Amsterdam, met restaurant Librije’s Zusje Amsterdam aan de slag te gaan als executive chef. Sidney Schutte geeft zijn persoonlijke signatuur aan gerechten en bereidingen door veelal te werken met lokale producten, gecombineerd met invloeden en ingredie?nten uit de Aziatische keuken. Onder leiding van Sidney Schutte kreeg Librije’s Zusje Amsterdam binnen zeven maanden na de opening, in november 2014, direct twee Michelinsterren. Sinds februari 2015 is een tweede restaurant geopend in Waldorf Astoria Amsterdam, Goldfinch Brasserie, waarvoor Schutte als executive chef eveneens verantwoordelijk is.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: