Sidney Schutte is Chef van het Jaar

11 november 2016 | Thijs Jacobs
Sidney Schutte is Chef van het Jaar<

Afgelopen maandag, 7 november, is Sidney Schutte uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2017 door Gault Millau Nederland. De executive chef van Waldorf Astoria Amsterdam en het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje Amsterdam toonde zich verrast en vooral heel blij met de benoeming, waarin hij nadrukkelijk ook zijn keukenteam betrekt. “Ik ben hartstikke trots op het team, met echte toppers in de keuken waar ik altijd op kan rekenen. Deze eervolle onderscheiding geeft het vertrouwen dat we met Librije’s Zusje op de goede weg zijn.” 

Twee Michelinsterren

Librije’s Zusje Amsterdam kreeg binnen 7 maanden na de opening in mei 2014 direct twee Michelinsterren. In korte tijd veroverde het restaurant onder leiding van Sidney Schutte een plek in de top tien van de Nederlandse gastronomie. Het juryrapport van Gault Millau spreekt over ‘een komeetachtige ontwikkeling van Schutte en zegt over zijn kookstijl: “Sidney’s gerechten zijn precisiewerkjes. Elk bord is een verhaal op zich. Compositie, smakenbalans, ingrediënten, bereidingen, alles grijpt uiteindelijk op een verrassende manier in elkaar. Het is vaak gedurfd, ook met Aziatische ingrediënten, maar van een subtiliteit die alleen de allerbeste chefs beheersen.”

Nieuwe gerechten

Sidney Schutte is altijd en overal bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten. Met regelmaat verschijnen die op de menukaart. Soms is er sprake van een absolute topper, zoals de ‘jonge makreel’, die hard op weg is een klassieker te worden. Op dit moment in al zijn schoonheid en verfijning op het menu in Librije’s Zusje, maar met een lange voorgeschiedenis, die eenvoudig begon met het schoonmaken van de makreel op Japanse wijze…

 

Over Sidney Schutte

Sidney Schutte (Middelburg, 1976) verruilde als 17-jarige Zeeland voor Zuid-Limburg om kok te worden. Tijdens zijn opleiding leerde wat ‘gedrevenheid’ betekent van befaamde chefs. In 1999 startte hij als souschef in De Librije. , dat datzelfde jaar een tweede Michelinster kreeg. Drie jaar later volgde onder zijn verantwoordelijkheid als chef-kok de derde Michelinster. Gedurende tien jaar leverde Sidney Schutte een belangrijke bijdrage aan de internationale faam van het restaurant dat Nederland culinair op de wereldkaart zette en uitbreidde met een hotel en tweede restaurant, Librije’s Zusje. Intussen behaalde Sidney in 2006 de titel van SVH Meesterkok. In 2009 besloot Schutte te gaan reizen om zijn (culinaire) horizon te verbreden. In Hong Kong werkte hij als executive chef in het befaamde The Landmark Mandarin Oriental het aldaar gevestigde tweesterrenrestaurant Amber. In 2013 kwam Schutte op initiatief van Jonnie en The?re?se Boer terug naar Nederland om in het nieuw te openen Waldorf Astoria Amsterdam, met restaurant Librije’s Zusje Amsterdam aan de slag te gaan als executive chef. Sidney Schutte geeft zijn persoonlijke signatuur aan gerechten en bereidingen door veelal te werken met lokale producten, gecombineerd met invloeden en ingredie?nten uit de Aziatische keuken. Onder leiding van Sidney Schutte kreeg Librije’s Zusje Amsterdam binnen zeven maanden na de opening, in november 2014, direct twee Michelinsterren. Sinds februari 2015 is een tweede restaurant geopend in Waldorf Astoria Amsterdam, Goldfinch Brasserie, waarvoor Schutte als executive chef eveneens verantwoordelijk is.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: