"Samenwerken is essentieel bij wedstrijdkoken"

18 maart 2015 | Christel Tuin

De weg naar de Bocuse d’Or wereldfinale in Lyon van het Nederlandse team leest als een avonturenboek. Een kapotte oven tijdens de Europese finale in Lyon, een geblesseerde commis, een op het laatste moment opgetrommelde vervanger en als klap op de vuurpijl een top-10 notering, het beste Nederlandse resultaat ooit. Het was een culinaire belevenis  waar de kracht van samenwerken meer dan bewezen is. We presenteren je dan ook graag een sfeerimpressie.

De jeugd heeft de toekomst

De jonge talenten uit de Sterklas,  de hoogste culinaire opleiding in Nederland, Marco van der Wijngaard en Jules Wiringa, waren ook in Lyon aanwezig. Hoe staan zij tegenover eventuele deelname in de toekomst? Jules wil naar het buitenland, dus voor hem past deelname aan de Bocuse d’Or niet in zijn toekomstplannen. Marco heeft het NK leerling-kok gewonnen op de Horecava en de smaak van het wedstrijdkoken te pakken. Wellicht zien we hem in de toekomst terug als commis of als chef in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or.

Redder in nood: Rogier Peeters

Twee weken voor de wereldfinale blesseerde commis Lars Aukema zijn hand. Op het laatste moment werd Rogier Peeters gevraagd hem te vervangen. Rogier: “Ik vond het heel erg dubbel. Aan de ene kant is het natuurlijk een heel mooie kans, aan de andere kant was en is het voor Lars ontzettend zuur. Alles bij elkaar had ik één week tijd om te trainen. Ik trainde samen met Jan elke dag, waarbij we veel op tijd hebben getraind. Ik ben blij dat we zo’n goed resultaat neer hebben kunnen zetten.”

De vrouw achter Jan Smink: Anne

De bruiloft van Jan Smink en zijn verloofde Anne Jonkers werd speciaal voor de Bocuse d’Or uitgesteld. Uiteraard was Anne erbij tijdens de wedstrijd waar ze regelmatig oogcontact had met Jan.  Anne heeft moeten wennen aan alle belangstelling voor Jan. “Het is gek dat iedereen wat van hem wil. Hij is er gelukkig heel erg nuchter onder en is altijd zichzelf gebleven. Ik vind dat hij niet naast zijn schoenen is gaan lopen, maar vooral steviger in zijn schoenen is gaan staan.”

Joop Braakhekke over de Bocuse d’Or

Samen met de andere bestuursleden van Bocuse d’Or Nederland presenteerde Joop Braakhekke in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen in februari de toekomstplannen. “We willen steeds een plan hoger en sterrenchefs bij de Bocuse d’Or betrekken. De scheiding tussen wedstrijdkoks en sterrenchefs is er immers niet meer.” De Nederlandse finale vindt op 21 september 2015 plaats tijdens Gastvrij Rotterdam. Braakhekke: “We willen tribunes plaatsen om het echte wedstrijdgevoel te creëren. Zonder ambitie geen leven, zeg ik altijd en die ambitie moet zowel bij de wedstrijden als bij de teams tijdens de trainingen altijd aanwezig zijn. Zo willen we tijdens de Europese finale in Boedapest in mei 2016 een top-5 notering behalen.”

Primeur: Voorrondes voor Nederlandse finale

Bocuse d’Or Nederland introduceert een nieuwe werkwijze om kandidaten te selecteren voor de Nederlandse Bocuse d’Or finale, namelijk door middel van twee voorrondes. Het doel is om meer koks de kans te geven kennis te maken met de belangrijkste culinaire wedstrijd ter wereld en zich te kwalificeren voor de Nederlandse finale. De voorrondes staan open voor alle professionele Nederlandse koks. Ze vinden plaats op 15 en 16 juni 2015 in het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen.

Deelnemer aan de Bocuse d’Or in 1989

André van Doorn is bestuurslid van Bocuse d’Or Nederland en was voor Jonnie Boer president en  jurylid bij de Bocuse d’Or. Hij deed zelf aan de wedstrijd mee in 1989. “Er is veel veranderd. Zo kookte je destijds zonder commis en is de wedstrijd nu veel transparanter,  internationaler en worden de verschillen tussen de landen onderling steeds kleiner. Sinds 2013 is Jonnie Boer jurylid. André: “Ik heb het presidentschap altijd als heel erg leuk en indrukwekkend ervaren. Om ons nationaal en internationaal nog sterker te profileren, wilde ik graag plaatsmaken voor een driesterrenchef. De keuze viel toen al snel op Jonnie Boer.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: