Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

21 januari 2020 | Redactie
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de lijst compleet. Dit jaar werd voor het eerst ook de titel Beste Leermeester Horeca uitgereikt. Deze prijs ging naar Nita Huning – Koster, leermeester van Partycentrum ’t Noorden in Aalten.
 
Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie de eervolle taak om uit de top 3 van de beste leerbedrijven van Nederland de winnaar aan te wijzen. ’t Havenmantsje wist de titel binnen te slepen door hun enorme inzet voor hun leerlingen. Zij wisten de commissie te verrassen door ook als een middelgroot leerbedrijf aan alle opleidingsniveaus een plek te bieden. Van niveau 1 tot en met niveau 4 of hbo, alle leerlingen zijn welkom en krijgen binnen het bedrijf de juiste begeleiding, afgestemd op de behoefte van de individuele leerling. Daarnaast verzorgen zij ook gastlessen bij de horecaopleidingen in de nabije omgeving. Voorzitter van de commissie Ricardo Eshuis: “De wijze waarop leren en werken in elkaar overgaan is echt mooi. Zelfs het trainen voor wedstrijden kan in het bedrijf naast het werk. De manier hoe in dit bedrijf de leerlingen onderdeel zijn van het team is echt bijzonder. Temeer daar het bedrijf gewoon door zou draaien wanneer er geen leerlingen zouden zijn. De ruimte die Marco en Inez Poldervaart bieden is uniek.”  
 
Aan het roer bij ’t Havenmantsje staat SVH Meesterkok Marco Poldervaart. Met blijdschap nam hij de award tijdens de finale in ontvangst. "Super Friesland!" is zijn eerste reactie. "Wij zijn erg trots op de titel en blij dat wij ons ambacht met studenten mogen delen. Het behalen van de titel is echt een prestatie van ons hele team."
 
Runner up is Hotel Pulitzer. “Hoe warm en intiem een groot bedrijf kan zijn als werk- en leerbedrijf laat Pulitzer op een geheel eigen wijze zien. Het was een close call ten opzichte van de winnaar. Het is bijzonder hoe dit hotel binnen alle afdelingen zich bewust is van de eigenheid en weet daar de juiste leerlingen bij te selecteren. Het onboardingsprogramma is schitterend”, aldus Ricardo Eshuis.

Oude bekende Le Brasseur is als derde geëindigd en heeft vele bedrijven achter zich gelaten. Hoe een klein bedrijf zich kan onderscheiden als prachtig leerbedrijf maken ze in Maarssen elke dag duidelijk.

Beste Leermeester Horeca

Naast drie leerbedrijven stonden er ook drie leermeesters op het podium. Zij streden voor de titel “Beste Leermeester Horeca 2019/2020”. De finalisten waren Jurriën van Hierden, Maître bij Parc Broekhuizen uit Leersum, Leo de Ree, eigenaar van Brasserie de Koperen Kees uit Sneek en Nita Huning – Koster, vennoot van ’t Noorden uit Aalten. Deze leermeesters vielen tijdens de commissiebezoeken aan de top 10 van de wedstrijd positief op vanwege hun enorme inzet voor hun leerlingen.
 
De titel Beste Leermeester Horeca werd in ontvangst genomen door leermeester Nita Huning - Koster. Bij ’t Noorden in Aalten heeft zij als leermeester de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het opleiden van de studenten. Ricardo Eshuis “Opleiden doet Nita zo bevlogen en met zoveel passie en aandacht, dat zij hierdoor echt het verschil maakt binnen het leerbedrijf. De betrokkenheid bij de scholen, het op peil houden van haar eigen kennis als leermeester en het zorgen voor een veilige en vertrouwde leeromgeving, zijn belangrijke redenen dat Nita de titel in ontvangst mag nemen. Zonder Nita zou ’t Noorden er heel anders uitzien als leerbedrijf." Nita: “Ik ben super trots! Samen met ons mooie team hebben we deze prijs behaald.”

Een gemêleerd gezelschap

Zowel grote als kleine leerbedrijven wisten zich dit jaar voor de top 10 te plaatsen, een mooi gemêleerd gezelschap over de hele breedte van de horeca. Ook de uiteindelijke top 3 was gevarieerd met zowel een groter leerbedrijf als Hotel Pulitzer Amsterdam als kleinere lokale leerbedrijven als Le Brasseur en ’t Havenmantsje. De commissieleden hebben tijdens de bezoeken de focus gelegd op welke meerwaarde het leerbedrijf een student kan bieden. Van het creëren van een veilige leeromgeving, individuele aandacht voor de studenten tot het op peil houden van de kennis en kunde van de eigen leermeesters.

Over de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks georganiseerd door SVH. Deelnemende leerbedrijven worden tijdens deze strijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten, alsook door de wedstrijdcommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca en oud winnaars. Omdat goede leermeesters van onschatbare waarde zijn, maakten zij dit jaar voor het eerst ook kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor nieuwe horecamedewerkers.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: