Restaurant Meat serveert een eigen koe in acht weken

23 oktober 2017 | Roy Spijker

Het zijn onderwerpen waar we ons tegenwoordig steeds meer mee bezig houden: duurzaamheid, zero waste en aandacht voor je omgeving. Marcel Nijenhuis, eigenaar van Vleeschcafé Meat, vindt het belangrijk om in deze tijd dit soort thema’s in zijn restaurant een grotere rol te laten spelen. Daarom gaat het Rotterdamse restaurant, in samenwerking met boerderij Lindenhoff in 8 weken tijd een 'eigen koe' serveren.

Door alle delen van de koe te verwerken in kwalitatieve vleesgerechten willen zij food waste tegengaan. "Op deze manier willen we zo min mogelijk voedsel verspillen en mijn gasten laten zien hoeveel goede en smaakvolle gerechten er uit één koe kunnen komen!" aldus de gedreven Nijenhuis.

Meatclass editie gewijd aan de koe
Liefde voor vlees, dier en bereiding staan centraal in Vleeschcafé Meat waar enkel vlees met een verhaal wordt geserveerd. Daarom organiseert het restaurant op 26 oktober, in samenwerking met boerderij Lindenhoff een speciale ‘Meatclass’ gewijd aan de koe. Geïnteresseerden leren hier op een leuke en interactieve manier alles over de diverse vleesgerechten van het dier.

Het doel van de masterclass is dat de deelnemers zich bewust worden van wat ze, naast een standaard stukje biefstuk, allemaal van een koe kunnen eten. Uiteraard worden de smaakvolle (rund)vleesgerechten geserveerd met bijpassende bier- en wijnsoorten. De 'Meatclass' vindt plaats bij Meat Rotterdam en is te volgen voor 50 euro (inclusief dranken!) per persoon. De aankomende tijd staan er meerdere ‘Meatclasses’ op de planning met de onderwerpen: wild, MRIJ-rund en -varken.

Zoveel moois aan één rund
Vleeschcafé Meat wilt zich inzetten voor een goed én duurzaam voedselsysteem. Bij een zoektocht naar mogelijkheden kwam eigenaar Marcel Nijenhuis via het concept ‘koop een koe’ in contact met boerderij Lindenhoff. Bij dit bedrijf met eigen boerderij én een heuse koeientuin staan duurzaamheid en aandacht voor plant en dier centraal.

Marcel vertelt: "Na een aantal gesprekken bleken onze denkbeelden over duurzaamheid, kwaliteit en bovenal smaak, goed overeen komen. Al pratend kwamen we op het idee om een hele koe te gaan serveren als eerste restaurant van Nederland. Dit idee zag je al voor de consumentenmarkt, maar zo ver ik het weet is er in de horeca nog nooit iets mee gedaan." In acht weken wordt er daadwerkelijk van kop naar staart gegeten. Het restaurant serveert elke week minimaal drie verschillende gerechten van de koe: een voorgerecht, hoofdgerecht en steak.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Advertorial
Zo zet je de gebakken aardappeltjes van oma op tafel

Vrijwel iedere kooktechniek is wel los te laten op een aardappel. Dat maakt het Oer-Hollandse product dan ook gewild bij menig chef-kok. Weinig waste, betrouwbaar, makkelijk in de bereiding, lang te bewaren, een allemansvriend en gewoon ontzettend lekker. Van de klassieke gekookte pieper naar sou...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: