Restaurant Landgoed Groenendaal mag zich voortaan ‘Hofleverancier’ noemen

25 januari 2018 | Thijs Jacobs

Burgemeester Marianne Heeremans heeft op zaterdag 13 januari 2018 officieel het predicaat ‘Hofleverancier’ aan Restaurant Landgoed Groenendaal overhandigd. Deze horeca-onderneming in het Groenendaalse bos wordt al ruim 100 jaar geëxploiteerd door de familie Uitendaal.  Momenteel staat de vierde generatie in de persoon van Hein Uitendaal junior aan het roer van het familiebedrijf.  

Begrip in Heemstede en omgeving

Restaurant Landgoed Groenendaal is een begrip in Heemstede. In 1917 startte Joop Uitendaal (samen met een compagnon) de exploitatie van het ‘verversingshuis’. Daarna is de exploitatie van vader op zoon overgegaan. Ook generaties inwoners en bezoekers uit de wijde omgeving kwamen en komen er veelvuldig, om een bruiloft, jubileum of andere feestelijke gelegenheid te vieren, of juist om bij elkaar te komen als er een dierbare is overleden. In het bijzondere etablissement is dan ook veel lief en leed gedeeld. Het verbindt mensen uit Heemstede en regio.

Predicaat Hofleverancier

Landgoed Groenendaal heeft per 11 december 2017 het recht gekregen tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het predicaat Hofleverancier is een van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land.  

Het geeft op dit moment in totaal zo’n 450 bedrijven -waaronder slechts vier horecaondernemingen die eveneens 100 jaar worden geleid door een en dezelfde familie- het recht om het Koninklijk Wapen te voeren. De bedrijven zijn in de regel minimaal honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio en onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit. In de gemeente Heemstede zijn vanaf heden drie bedrijven die deze unieke eretitel dragen.

Historisch Koninklijk bezoek

Hoewel bedrijven tegenwoordig niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren is Restaurant Landgoed Groenendaal in het verleden wel degelijk het decor geweest van Koninklijk bezoek. Zo heeft Juliana het Landgoed bezocht als prinses en als koningin tijdens de Flora tentoonstellingen in 1925, 1935 en 1953. Prinsessen Beatrix en Irene hebben in 1949 deelgenomen aan een jeugdruiterdag. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: