Restaurant Korianders wint wedstrijd

11 december 2012
Restaurant Korianders wint wedstrijd

Restaurant Korianders uit Rhenen heeft de finale om het beste varkensvleesgerecht van Nederland gewonnen. De jury koos het fusiongerecht met Aziatische invloeden als beste en lekkerste gerecht.

*Bijzondere rassen*
De kookwedstrijd vond plaats tijdens de drukbezochte kerstfair van Hanos in Eindhoven. Aan de wedstrijd deden 60 restaurants uit heel Nederland mee. Opvallend was daarbij het aantal inzendingen waarbij bewust werd gekozen voor vlees van een bijzonder, delicaat ras varken en voor de bijzondere en minder bekende onderdelen van het varken waarmee werd gekookt.


~Alle finalisten, juryleden en betrokkenen gingen op de kiek~

*Finalestrijd*
De Drie Gebroeders uit Gerwen, Restaurant 1910 uit Eindhoven, Plaats 1 uit Nijmegen, Pret-a-Porter uit Utrecht en Korianders uit Rhenen ontvingen een prijs voor het beste varkensvleesgerecht van Nederland. Tijdens de finale, afgelopen zaterdag streden de restaurants in een kookwedstrijd, om de hoofdprijs. De jury, onder leiding van Hein Willemsen – Meesterkok, oud patron-cuisinier van de Hofstee te Bladel, was bijzonder gecharmeerd van het gerecht 'Livar-haas met Spruitkool' van Korianders.

*Optimale smaak*
Het gerecht werd gecombineerd met onder andere krokant buikspek, zacht gegaarde wang, gerookte amandel en masala. Ieder onderdeel werd door Korianders op een andere manier bereid; braden, stoven, langzaam garen en frituren. Het zorgde voor een optimale smaak- en structuurbeleving.

*Onderscheid*
“Mensen waarderen varkensvlees niet altijd, maar door het gebruik van specifieke rassen kan varkensvlees zich heel goed onderscheiden in smaak en beleving”, zei chef-eigenaar Jeffrey Schoeman van Korianders tijdens de wedstrijd. De jury had veel waardering voor de combinatie van de Aziatische en Europese keuken in het gerecht. Daardoor stak het qua smaak boven alle andere gerechten uit.

De jury bestond naast Hein Willemsen uit Armijn van Nierop (chef-kok van Hostellerie Vangaelen in Heeze) en vertegenwoordigers van Livar, Friberne en Heyde Hoeve. De "wedstrijd om het beste varkensvleesgerecht van Nederland":http://www.varkensvandaag.nl, wordt komend jaar weer gehouden.

~Frank Lindner~

Overig nieuws