Restaurant Elea verhuist begin 2023 van Rijswijk naar Den Haag

Auteur: Redactie
Gastronomie 17 oktober 2022
Restaurant Elea verhuist begin 2023 van Rijswijk naar Den Haag

Restaurant Elea verhuist van Rijswijk naar het Noordeinde in Den Haag. Het toprestaurant van gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis sluit eind december 2022 de deuren in Rijswijk, om ze begin 2023 weer te openen aan het Noordeinde in de Hofstad.

De nieuwe locatie op het adres Noordeinde 142 is 300 m2 groot en is verdeeld over twee verdiepingen. Takis Panagakis (40): “Na zes jaar waren we toe aan een nieuwe stap. In het bestaande pand groeien we uit ons jasje, zo is bijvoorbeeld de keuken te krap voor ons keukenteam van 7 personen. Op het Noordeinde beschikken we naast de ruime keuken ook over een aparte productiekeuken en kunnen we 55 gasten ontvangen, in plaats van 36. Hier kunnen we groeien en hebben we meer keukenruimte om het culinaire niveau verder te verhogen. Daarnaast kan ik zo meer aandacht besteden aan de kaart, waarop naast het à la carte-gedeelte en het seizoensmenu ook een uitgeschreven vegetarisch menu komt.”

Tijdloos interieur

In het nieuwe Elea wordt een open keuken van Palux gerealiseerd, waar op inductie wordt gekookt. Naast de open keuken komt een chef’s table. Voor het interieurontwerp tekent Manon de Groot. Bibi Kuyp (32): “We hebben gekozen voor een tijdloos interieur met natuurlijke materialen zoals hout en zachte stoffen en zachte kleuren. Olijfbomen in het interieur verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks olijf betekent en dat tevens de term is die Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Er is ook ruimte voor wijnklimaatkasten en een kaaswagen, beide een lang gekoesterde wens.”

Innovatieve keuken met subtiele Griekse invloeden

Restaurant Elea opende in 2016 aan de Herenstraat in Rijswijk en staat bekend om de creatieve en innovatieve keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef-eigenaar Takis Panagakis. Met een onderscheidende keuken op niveau en een topservice veroverde Elea al snel een plaats in de toonaangevende restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau, Proefschrift Restaurants en Lekker. Als wedstrijdkok wist Takis veel kookwedstrijden te winnen, waaronder Variatiechef 2013, de persprijs van Slag op de Schelde 2017 en de Zeeuwse Mossel Trofee 2022. In 2017 behaalde Elea als best gerecenseerde restaurant de eerste prijs in de Haagse editie van de Algemeen Dagblad Gouden Pollepel.

Heropening begin 2023

Bibi Kuyp en Takis Panagakis: “We hebben al die jaren met veel plezier in Rijswijk gewerkt en de Herenstraat in Oud-Rijswijk is een fijne omgeving om te ondernemen. Maar nu kijken we er naar uit om naar Den Haag te gaan, waar we alle ruimte hebben om onze groeiambitie te kunnen realiseren. We zoeken nog een huurder die de exploitatie van ons huidige restaurant wil overnemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Horecamakelaardij Knook & Verbaas.

Het plan is om rond eind december 2022 de deuren in Rijswijk te sluiten en in de loop van januari 2023 in Den Haag te heropenen, maar dat zou ook best wat later kunnen worden. Voor de planning zijn we afhankelijk van diverse factoren, zoals levertijden van materialen. Zodra we meer concrete informatie over de planning hebben laten we dat weten via onze website en de socials. Overigens zoeken we voor ons team op de nieuwe locatie nog een sommelier en een bedieningsmedewerker.”

Over Bibi Kuyp en Takis Panagakis

Na haar horecaopleiding werkte Bibi Kuyp onder meer bij restaurant De Zwethheul in Schipluiden en Sea Grill in Brussel, die op dat moment beide twee Michelinsterren hadden. Toen ze als gastvrouw werkzaam was bij restaurant Mazie in Den Haag ontmoette ze Takis en ontstond het idee om in de toekomst samen een restaurant te openen.

Takis Panagakis heeft sterrenrestaurants als Basiliek in Harderwijk en Brouwerskolkje in Overveen op zijn cv staan. Hij was zes jaar chef bij restaurant Mazie in Den Haag, waarna hij samen met Bibi in 2016 hun eigen restaurant Elea in Rijswijk opende. Eind 2022 sluiten zij Elea in Rijswijk, om begin 2023 te heropenen op het Noordeinde in Den Haag.

Beschrijving van de gerechten onderaan deze pagina:

1: Yellowtail kingfish met Griekse salade, tomaat, komkommer, rode ui en zwarte olijf.

2: Knolselderij Wellington met gefermenteerde koolrabi, eekhoorntjesbrood en avgolemono (een Griekse Hollandaisesaus met citroen).

3: Zoete tzatziki: een dessert van Griekse yoghurt, komkommer, dille, knoflook en olijfolie.

Fotograaf portretfoto’s: Vincent Basler 

Ontwerper visuals: Manon de Groot 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws