Recordregen aan Michelinsterren in Frankrijk

9 februari 2017 | Roy Spijker

Maar liefst zeventig nieuwe restaurants in Frankrijk zijn bekroond met een Michelin-ster. Dat blijkt uit de nieuwe Michelin gids Frankrijk 2017 dit vandaag is gepresenteerd. In de nieuwe gids staan 616 restaurant die zijn onderscheiden met één of meer sterren.

1947

Dit jaar kreeg restaurant 1947, dat deel uitmaakt van hotel Cheval Blanc in Courchevel, drie Michelin sterren. De chef, Yannick Alleno, die eerder een derde ster behaalde in Pavillon Ledoyen in Parijs, biedt een unieke gastronomische ervaring in een bijzondere omgeving. “In 1947 geven chef Yannick Alleno en zijn team ons een mooie les in verfijnd koken waarmee hij de smaakpapillen van de fijnste gastronomen ter wereld in vervoering weet te brengen. Een onvergetelijke ervaring die beslist de reis waard is,“ aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelin gids. “Wat hij met sauzen doet, is het resultaat van veel onderzoek naar extractie en fermentatie, alsmede een perfecte beheersing van technieken en smaakcombinaties. Dat leidt tot een emotionele keuken waarin de rijkdom van de Savoie (Franse Alpen) tot uitdrukking komt. De chef gebruikt immers lokale producten zoals trekzalm, crozets (vierkante platte pasta), de fera (een houting die in de Alpenmeren leeft) en bergkruiden.

Tweesterrenrestaurants

De selectie voor 2017 omvat ook 12 nieuwe tweesterrenrestaurants: Le Pressoir d'Argent-Gordon Ramsay en La Grande Maison de Bernard Magrez in Bordeaux, Le Pré-Xavier Beaudiment in Clermont-Ferrand, Le Montgomerie en Le Kintessence in Courchevel, La Maison des Bois-Marc Veyrat in Manigod, La Grenouillère in Madeleine-sur-Montreuil, Kei, La Table de l’Espadon en Le Clarence in Parijs, L’Hostellerie de Plaisance in Saint Emilion en Le Gindreau in Saint-Medard.

In de 2017 editie van de Michelin gids Frankrijk werden 57 restaurants voor het eerst onderscheiden met één ster. Deze nieuwe sterrenrestaurants zijn over het hele land verspreid. Ze laten zien hoe vitaal de Franse regio’s zijn en hoezeer de gastronomische Franse keuken tegenwoordig verbonden is met de streek. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Noorden en de Pas-de-Calais waar La Liegoise in Wimereux en Haut Bonheur de la Table in Cassel allebei een eerste ster kregen, maar ook voor de Ardèche met W in Annonay en Les Landes met Le Hiltau.

Ongeremde kookstijl

De inspecteurs van de Michelin gids merkten dit jaar ook dat chefs een voorkeur hebben voor een ongeremde kookstijl, met aandacht voor de impact daarvan op het milieu en de kosten. Ze zijn zich uitermate bewust van de grenzen die de natuur stelt en respecteren wat de producenten op dat moment kunnen bieden. In toenemende mate hanteren ze minder uitgebreide menukaarten, zoals Pertica in Vendôme dat slechts één menu serveert. 

De chefs letten op de prijzen en op de verwachtingen van hun klanten. Ze beseffen dat een kwaliteitskeuken gepaard gaat met betaalbare prijzen en daar zijn ze zeer op gespitst. Voorbeelden hiervan zijn L’Auberge Tiegezh in Guer, waar de 25 jaar jonge chef Baptiste Denieul een menu aanbiedt voor 25 euro; L’Alchémille in Kaysersberg, waar chef Jérôme Jaeggle in een voormalig wedkantoor voor paardenraces een menu serveert voor 24 euro; en Le Restaurant H in Parijs waar chef Hubert Duchenne een menu aanbiedt voor 30 euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: