Recordregen aan Michelinsterren in Frankrijk

9 februari 2017 | Roy Spijker

Maar liefst zeventig nieuwe restaurants in Frankrijk zijn bekroond met een Michelin-ster. Dat blijkt uit de nieuwe Michelin gids Frankrijk 2017 dit vandaag is gepresenteerd. In de nieuwe gids staan 616 restaurant die zijn onderscheiden met één of meer sterren.

1947

Dit jaar kreeg restaurant 1947, dat deel uitmaakt van hotel Cheval Blanc in Courchevel, drie Michelin sterren. De chef, Yannick Alleno, die eerder een derde ster behaalde in Pavillon Ledoyen in Parijs, biedt een unieke gastronomische ervaring in een bijzondere omgeving. “In 1947 geven chef Yannick Alleno en zijn team ons een mooie les in verfijnd koken waarmee hij de smaakpapillen van de fijnste gastronomen ter wereld in vervoering weet te brengen. Een onvergetelijke ervaring die beslist de reis waard is,“ aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelin gids. “Wat hij met sauzen doet, is het resultaat van veel onderzoek naar extractie en fermentatie, alsmede een perfecte beheersing van technieken en smaakcombinaties. Dat leidt tot een emotionele keuken waarin de rijkdom van de Savoie (Franse Alpen) tot uitdrukking komt. De chef gebruikt immers lokale producten zoals trekzalm, crozets (vierkante platte pasta), de fera (een houting die in de Alpenmeren leeft) en bergkruiden.

Tweesterrenrestaurants

De selectie voor 2017 omvat ook 12 nieuwe tweesterrenrestaurants: Le Pressoir d'Argent-Gordon Ramsay en La Grande Maison de Bernard Magrez in Bordeaux, Le Pré-Xavier Beaudiment in Clermont-Ferrand, Le Montgomerie en Le Kintessence in Courchevel, La Maison des Bois-Marc Veyrat in Manigod, La Grenouillère in Madeleine-sur-Montreuil, Kei, La Table de l’Espadon en Le Clarence in Parijs, L’Hostellerie de Plaisance in Saint Emilion en Le Gindreau in Saint-Medard.

In de 2017 editie van de Michelin gids Frankrijk werden 57 restaurants voor het eerst onderscheiden met één ster. Deze nieuwe sterrenrestaurants zijn over het hele land verspreid. Ze laten zien hoe vitaal de Franse regio’s zijn en hoezeer de gastronomische Franse keuken tegenwoordig verbonden is met de streek. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Noorden en de Pas-de-Calais waar La Liegoise in Wimereux en Haut Bonheur de la Table in Cassel allebei een eerste ster kregen, maar ook voor de Ardèche met W in Annonay en Les Landes met Le Hiltau.

Ongeremde kookstijl

De inspecteurs van de Michelin gids merkten dit jaar ook dat chefs een voorkeur hebben voor een ongeremde kookstijl, met aandacht voor de impact daarvan op het milieu en de kosten. Ze zijn zich uitermate bewust van de grenzen die de natuur stelt en respecteren wat de producenten op dat moment kunnen bieden. In toenemende mate hanteren ze minder uitgebreide menukaarten, zoals Pertica in Vendôme dat slechts één menu serveert. 

De chefs letten op de prijzen en op de verwachtingen van hun klanten. Ze beseffen dat een kwaliteitskeuken gepaard gaat met betaalbare prijzen en daar zijn ze zeer op gespitst. Voorbeelden hiervan zijn L’Auberge Tiegezh in Guer, waar de 25 jaar jonge chef Baptiste Denieul een menu aanbiedt voor 25 euro; L’Alchémille in Kaysersberg, waar chef Jérôme Jaeggle in een voormalig wedkantoor voor paardenraces een menu serveert voor 24 euro; en Le Restaurant H in Parijs waar chef Hubert Duchenne een menu aanbiedt voor 30 euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: