Recordregen aan Michelinsterren in Frankrijk

9 februari 2017 | Roy Spijker

Maar liefst zeventig nieuwe restaurants in Frankrijk zijn bekroond met een Michelin-ster. Dat blijkt uit de nieuwe Michelin gids Frankrijk 2017 dit vandaag is gepresenteerd. In de nieuwe gids staan 616 restaurant die zijn onderscheiden met één of meer sterren.

1947

Dit jaar kreeg restaurant 1947, dat deel uitmaakt van hotel Cheval Blanc in Courchevel, drie Michelin sterren. De chef, Yannick Alleno, die eerder een derde ster behaalde in Pavillon Ledoyen in Parijs, biedt een unieke gastronomische ervaring in een bijzondere omgeving. “In 1947 geven chef Yannick Alleno en zijn team ons een mooie les in verfijnd koken waarmee hij de smaakpapillen van de fijnste gastronomen ter wereld in vervoering weet te brengen. Een onvergetelijke ervaring die beslist de reis waard is,“ aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelin gids. “Wat hij met sauzen doet, is het resultaat van veel onderzoek naar extractie en fermentatie, alsmede een perfecte beheersing van technieken en smaakcombinaties. Dat leidt tot een emotionele keuken waarin de rijkdom van de Savoie (Franse Alpen) tot uitdrukking komt. De chef gebruikt immers lokale producten zoals trekzalm, crozets (vierkante platte pasta), de fera (een houting die in de Alpenmeren leeft) en bergkruiden.

Tweesterrenrestaurants

De selectie voor 2017 omvat ook 12 nieuwe tweesterrenrestaurants: Le Pressoir d'Argent-Gordon Ramsay en La Grande Maison de Bernard Magrez in Bordeaux, Le Pré-Xavier Beaudiment in Clermont-Ferrand, Le Montgomerie en Le Kintessence in Courchevel, La Maison des Bois-Marc Veyrat in Manigod, La Grenouillère in Madeleine-sur-Montreuil, Kei, La Table de l’Espadon en Le Clarence in Parijs, L’Hostellerie de Plaisance in Saint Emilion en Le Gindreau in Saint-Medard.

In de 2017 editie van de Michelin gids Frankrijk werden 57 restaurants voor het eerst onderscheiden met één ster. Deze nieuwe sterrenrestaurants zijn over het hele land verspreid. Ze laten zien hoe vitaal de Franse regio’s zijn en hoezeer de gastronomische Franse keuken tegenwoordig verbonden is met de streek. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Noorden en de Pas-de-Calais waar La Liegoise in Wimereux en Haut Bonheur de la Table in Cassel allebei een eerste ster kregen, maar ook voor de Ardèche met W in Annonay en Les Landes met Le Hiltau.

Ongeremde kookstijl

De inspecteurs van de Michelin gids merkten dit jaar ook dat chefs een voorkeur hebben voor een ongeremde kookstijl, met aandacht voor de impact daarvan op het milieu en de kosten. Ze zijn zich uitermate bewust van de grenzen die de natuur stelt en respecteren wat de producenten op dat moment kunnen bieden. In toenemende mate hanteren ze minder uitgebreide menukaarten, zoals Pertica in Vendôme dat slechts één menu serveert. 

De chefs letten op de prijzen en op de verwachtingen van hun klanten. Ze beseffen dat een kwaliteitskeuken gepaard gaat met betaalbare prijzen en daar zijn ze zeer op gespitst. Voorbeelden hiervan zijn L’Auberge Tiegezh in Guer, waar de 25 jaar jonge chef Baptiste Denieul een menu aanbiedt voor 25 euro; L’Alchémille in Kaysersberg, waar chef Jérôme Jaeggle in een voormalig wedkantoor voor paardenraces een menu serveert voor 24 euro; en Le Restaurant H in Parijs waar chef Hubert Duchenne een menu aanbiedt voor 30 euro.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Dit zijn de nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms

De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving voora...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: